'Onzekerheid rond schijnzelfstandigheid vertraagt groei zzp’ers, opdrachten blijven uit'
13 januari 2025 09:01
Dit is een expertquote van Marion van Happen, HeadFirst Group.
Aanleiding: 'Eén miljoen digitaal geschoolden in 2030'
De opheffing van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 lijkt invloed te hebben op de instroom van nieuwe zzp’ers. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat de groei van het aantal zzp’ers in 2024 is vertraagd. De 2 procent groei ligt aanzienlijk lager dan de 5 tot 7 procent in voorgaande jaren. Dit wordt deels toegeschreven aan onzekerheid rondom de regelgeving.
Hoewel de Belastingdienst geen vergrijp- of verzuimboetes uitdeelt, kunnen er wel naheffingsslagen en correctieverplichtingen plaatsvinden. De Belastingdienst kan ook waarschuwingen geven, zodat opdrachtgevers hun werkwijze kunnen aanpassen en de tijd krijgen om de arbeidsrelatie aan te passen.
Onzekerheid over de toekomst
Ook uit een meting van HeadFirst Group onder 1.201 zelfstandig professionals (zp’ers) blijkt dat de onzekerheid op de arbeidsmarkt is gestegen. 38 procent van de zp’ers loopt opdrachten mis door de toegenomen aandacht voor schijnzelfstandigheid en handhaving. Dit is een forse stijging ten opzichte van de 25 procent die dat aangaf in september 2024. Daarnaast overweegt 18 procent van de zp’ers te stoppen met ondernemen: een stevige groei ten opzichte van de vorige meting en een zorgwekkende trend.
Naast directe gevolgen groeit de bezorgdheid over de toekomst. Waar in september nog 57 procent van de zp’ers dacht dat het moeilijker zou worden om opdrachten te vinden, is dat nu 74 procent. Zowel zelfstandigen als opdrachtgevers ervaren nog steeds onduidelijkheid en complexiteit, wat leidt tot terughoudendheid.
Rust bewaren
Het is van belang om gezamenlijk de rust te bewaren op deze krappe arbeidsmarkt. Het is essentieel dat organisaties hun processen op orde krijgen, in gesprek gaan met zp’ers en realiseren dat het na 1 januari 2025 gewoon nog mogelijk is om zzp’ers op een effectieve en verantwoorde manier in te huren voor opdrachten.
Om de onrust te verlichten is er intensieve samenwerking tussen overheid, marktpartijen, brancheverenigingen en maatschappelijke organisaties nodig. De snelle ontwikkelingen vragen om voortdurende monitoring en goede onderlinge communicatie tussen de betrokken partijen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.