VIA-T: Ontwikkelkracht voor duurzaam bouwen

20 december 2022 09:44

VIA-T: Ontwikkelkracht  voor duurzaam bouwen

Inge Essing: “De omslag naar een nieuwe praktijk zal al lerende en (samen)werkende met de hele keten plaatsvinden.”

VIA-T is het nieuwe nationaal kenniscentrum voor innovatie, duurzaamheid, circulariteit en vakmanschap voor de toekomstbestendige leefomgeving. Nieuwe kennis, innovaties en nieuw vakmanschap moeten de traditioneel ingestelde bouwsector stapsgewijs transformeren tot een innovatieve en duurzame sector.

MIRJAM DERKS, STRATEGISCH ADVISEUR HUMAN CAPITAL OVER VIA-T:
“De overgang naar een circulaire en duurzame economie gaat niet vanzelf. Het wordt een forse opgave om de geplande woningen in onze stad en regio te kunnen (ver)bouwen. In de komende jaren worden veel bestaande woningen verduurzaamd en veel nieuwe woningen gebouwd. Door een tekort aan (bouw)technisch personeel en vakinhoudelijke kennis is realiseren van deze opgaven een grote uitdaging. Wij willen meer (jonge) mensen in onze regio laten kiezen voor leren en werken in de bouw en installatie- en elektrotechniek.”

VIA-T biedt kansen aan de leerlingen uit het reguliere onderwijs voor onder meer de 16 scholen voor voortgezet onderwijs in de regio, maar ook voor om-, her- en bijscholing. Deze scholing kan worden gevolgd door mensen die vaardigheden willen leren en/of willen bijleren. Voor mensen die nieuwe(re) methodieken en materialen willen kunnen gebruiken of die werkzaam zijn in een andere sector en aan het werk willen in de bouw. VIA-T biedt mensen de kans om vanuit werk of vanuit een arbeidsloze situatie nieuwe vaardigheden te leren waardoor ze in de bouw-, installatieen/of elektrotechniek aan de slag kunnen.”

“Met VIA-T kunnen we meerdere doelen dienen die belangrijk zijn voor onze stad en regio. We geven mensen de kans zich te ontwikkelen en zo zelfstandig een baan en daarmee inkomen te verwerven en/of te behouden. En deze mensen zijn een zeer belangrijke factor om de woningen te bouwen en verbouwen die onze regio zo hard nodig heeft. Deze bouw en verbouw gaat dan met de nieuwste, duurzame en zo circulair mogelijke materialen en methoden. Uiteraard is de energietransitie ook een belangrijk thema binnen VIA-T. Hiermee helpen we elkaar en de maatschappij.”

De samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijven die in de Nijmeegse Hubertushal begon, wordt voortgezet en uitgebreid in VIA-T. “De opzet omvat de hele ‘bouwketen’”, opent programmaleider Inge Essing. Ze benoemt: “Architecten, projectontwikkelaars, de gemeente, woningcorporaties, installateurs, aannemers, leveranciers van bouw- en installatiematerialen, vo-, mbo-, hbo en wo-kennispartners, UWV, het WerkBedrijf en uiteraard ook de burgers. Doel is met elkaar stapsgewijs het nieuwe bouwen vorm te geven. Innovatie en kennis, onder andere in de vorm van trainingsfaciliteiten en exposities van de nieuwste technieken en technologieën, zijn daarvoor onontbeerlijk en die biedt VIA-T. Ons onderzoeksprogramma richt zich op circulaire transitie, klimaatadaptatie, energietransitie en vitaliteit, ofwel bouwen met aandacht voor toekomstbestendige leefomgeving. VIA-T werkt hierbij structureel samen met haar partners, waaronder TKI Bouw & Techniek.”

HANS VAN WELIE, MANAGER BEDRIJFSVOERING BIJ WIL GROEP BV OVER DE ROL VAN HET BEDRIJFSLEVEN:
“Het bedrijfsleven heeft behoefte aan goed gekwalificeerde mensen die opgeleid zijn volgens de laatste stand van de techniek. Dit geldt voor nieuw te werven personeel maar zeker ook voor bijscholing van zittend personeel.”

“VIA-T wordt de plaats waar bedrijven in contact kunnen komen met werkzoekenden en waar mensen geschoold kunnen worden volgens de nieuwste technieken en met de nieuwste materialen. VIA-T wordt ook de plaats waar bedrijven in contact kunnen komen met studenten van VMBO, MBO, HBO en WO die stage kunnen lopen en/of afstuderen bij de bedrijven en zelfs onderzoek voor hen kunnen doen. Leveranciers en fabrikanten gaan in de VIA-T hal de nieuwste innovatieve en duurzame producten laten zien en zorgen, in samenwerking met opleidingspartners, voor demonstraties en trainingen voor hun producten. Hiermee is VIA-T voor het bedrijfsleven ook de plaats waar ze informatie kunnen gaan vinden over verduurzaming en circulariteit.”

“Mensen in de techniek houden veelal vast aan bekende en bewezen technieken en materialen. Ze zijn meestal wel geïnteresseerd in publicaties over de nieuwste technieken maar om ze te gaan toepassen moeten deze producten en materialen tastbaar zijn. Hiervoor zijn ze veelal afhankelijk van techniek- en bouwbeurzen. Maar deze worden sporadisch georganiseerd en door de omvang van de beurzen moeten ze keuzes maken wat ze wel en niet gaan bekijken. VIA-T wordt een doorlopende beurs waar je de nieuwste producten niet alleen kunt zien maar er ook mee kunt werken. VIA-T wordt de plaats waar bedrijven, fabrikanten, leveranciers en studenten met elkaar en van elkaar kunnen leren en ontwikkelen.”

“Duurzaam en circulair bouwen vraagt om een fundamenteel andere kijk. En die moet leiden tot anders werken, het ontwikkelen van nieuwe methoden en technieken, het ontwikkelen en gebruiken van andere materialen, het ontwerpen van andere logistiek, het opleiden van vakmensen die vanuit een duurzame mindset werken.”

“De omslag naar een nieuwe praktijk zal al lerende en (samen)werkende met de hele keten plaatsvinden.” Bij VIA-T komt de ontwikkeling van wetenschappelijk onderzoek, praktische kennis en kunde bijeen en zijn er de mogelijkheden om die praktisch vorm te geven.”
“We staan voor grote maatschappelijke vraagstukken zoals de klimaatsverandering en de uitputting van grond- en hulpstoffen. Alle partijen weten dat de vrijblijvendheid rond duurzaamheid langzaam voorbij is en wet- en regelgeving stringenter wordt. De oplossingen liggen in de keten, maar er is moed voor nodig concrete stappen te zetten. VIA-T partners bieden daarvoor kaders en kennis.”
“Op 1 juni 2023 is er een kick off meeting, dan willen we met partners de eerste projecten oppakken. Eind 2024, begin 2025 beschikt VIA-T over een eigen nieuwe locatie nabij het NYMA terrein in Nijmegen. Dat wordt onze ‘flexibele werkstad’ van waaruit we samen verder vormgeven aan de kennisagenda op het gebied van duurzaam bouwen.”

FRANK CROES, PROGRAMMAMANAGER CIRCULAIRE ECONOMIE BIJ DE HAN EN STUURGROEPLID VIA-T:
“De ambitie van de Nederlandse overheid om in 2050 volledig circulair te wonen en werken heeft grote consequenties voor alle sectoren van bedrijvigheid, waaronder de bouw. Om die doelstelling te realiseren is er grote behoefte aan duurzame innovatie. Onderzoek vervult hierbij een sleutelfunctie.”

“In Via-T werken kennisinstellingen en studenten uit verschillende disciplines over de gehele onderwijskolom samen met bedrijven en overheden aan onderzoek en de ontwikkeling van praktische skills om het nieuwe duurzame ontwikkelen en bouwen van morgen vorm te geven. Hiermee faciliteert en stimuleert Via-T de interdisciplinaire verbinding in een broedplaats voor creativiteit en inspiratie voor alle stakeholders.”

“Belangrijk uitgangspunt is de holistische benadering; planvorming en innovatie beperkt zich niet tot kennis en technieken. De focus ligt ook op het ontwikkelen en stimuleren van kansen voor integrale gebiedsontwikkeling vanuit de ‘ecosysteembenadering’.”

“Zo maken we gebruik van koppelkansen op het gebied van wonen, werken, recreëren en natuur. Inzichten uit de biomimicry, biofilie en innovaties bij het gebruik van hernieuwbare biobased materialen bieden grote kansen. Hiermee levert Via-T een bijdrage aan realisatie van ‘dynamische’, circulaire en levensloopbestendige woningen in vitale, biodiverse en klimaatadaptieve wijken. Dat geldt ook voor de verduurzaming en ontwikkeling van circulaire bedrijventerreinen, waar met technologische innovatie wordt bijgedragen aan schaalbare en multifunctionele gebouwen, die kunnen mee-ontwikkelen met de veranderende behoeften van toekomstige gebruikers.”

Wilt u meer weten over VIA-T of (pre)partner worden? Kijk dan op de website of neem contact op met Inge Essing. «

VIA-T
E-mail info@via-t.nl
Programmaleider Inge Essing
Telefoon 06 - 330 577 84
www.via-t.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.