Ontslag bij zwangerschap: Wat zijn Je rechten en wat kun Je doen?

15 februari 2024 15:34

Ontslag bij zwangerschap: Wat zijn Je rechten en wat kun Je doen?

Ontslag tijdens zwangerschap is een zorgwekkend fenomeen dat helaas nog steeds voorkomt, ondanks wettelijke bescherming. Voor veel vrouwen kan zwangerschap een prachtige en tegelijkertijd stressvolle tijd zijn, vooral als werkonzekerheid de kop opsteekt. Nogal wat werkgevers nemen namelijk graag afscheid van een zwangere werknemer en sturen aan op ontslag.

Hieronder lees meer over ontslag tijdens zwangerschap, wat je rechten zijn en welke stappen je kunt nemen om jezelf te beschermen.

Wat is ontslag bij zwangerschap?

Ontslag bij zwangerschap verwijst naar het beëindigen van een arbeidscontract van een vrouw tijdens haar zwangerschap of tijdens haar zwangerschapsverlof

Rechten van zwangere werknemers

In Nederland hebben zwangere werknemers specifieke rechten die zijn vastgelegd in de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen (WGB). Werkgevers mogen een werknemer niet ontslaan vanwege haar zwangerschap. Dit betekent dat ontslag tijdens zwangerschap als onrechtmatig wordt beschouwd en kan leiden tot juridische stappen.

Wat te doen bij ontslag tijdens zwangerschap?

Als je als zwangere vrouw wordt geconfronteerd met ontslag, is het belangrijk om kalm te blijven en te weten dat je wettelijk beschermd bent. Hier zijn enkele stappen die je kunt ondernemen:

Documenteer alles:  Houd alle communicatie met je werkgever bij, inclusief e-mails, brieven en notities van gesprekken.
Raadpleeg een expert: Zoek juridisch advies bij een in ontslag gespecialiseerde advocaat of instantie, zoals het College voor de Rechten van de Mens.
Dien een klacht in: Als je vermoedt dat je onrechtmatig bent behandeld vanwege je zwangerschap kan je aan de bel trekken bij de afdeling Personeelszaken of de Ondernemingsraad van je bedrijf
Overweeg een rechtszaak: Als alle andere opties zijn uitgeput, kan een rechtszaak een laatste redmiddel zijn om je rechten te handhaven ( bijvoorbeeld je baan behouden ) of een schadeloosstelling te eisen voor eventuele schade die is toegebracht.

Tips voor werkgevers

Voor werkgevers is het van cruciaal belang om zich bewust te zijn van de rechten van zwangere werknemers en om discriminatie te voorkomen. Hier zijn enkele tips om een werkomgeving te creëren die inclusief is voor zwangere werknemers:

Educatie: Zorg ervoor dat managers en medewerkers op de hoogte zijn van de wetten en richtlijnen met betrekking tot zwangerschap en zwangerschapsverlof.
Flexibiliteit: Bied flexibele werktijden en werkregelingen aan zwangere werknemers om hen te helpen werk en zwangerschap in balans te brengen.
Steun: Bied zo nodig emotionele steun en accommodaties aan zwangere werknemers om hun welzijn op het werk te waarborgen.
Afscheid met ontslagregeling: Als zowel de werknemer als de werkgever voordelen zien in het beëindigen van de arbeidsovereenkomst dan kan een vaststellingsovereenkomst bij zwangerschap worden overwogen.

Conclusie

Ontslag bij zwangerschap is een ernstige schending van de rechten van vrouwen op de werkplek. Het is essentieel dat zwangere werknemers zich bewust zijn van hun rechten en stappen ondernemen om zichzelf te beschermen tegen discriminatie. Werkgevers moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen om een inclusieve werkomgeving te creëren waar zwangere werknemers worden gesteund en gerespecteerd.

Rechtshulp nodig bij zwangerschapsontslag?

Heb jij te maken met ontslag tijdens zwangerschap. Neem dan direct contact op met onze ontslagspecialisten. Wij hebben meer dan 25 jaar ervaring en duizenden mensen goed geholpen bij ontslag. Bel 020 6160 120 of mail naar info@ontslagspecialist.nl.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.