Ongediertebestrijding op kantoor: zo pak je het aan
18 december 2023 10:02
Ook al doe je nog zo je best om je kantoor, winkel of andere bedrijfsruimte goed schoon te houden, toch kun je te maken krijgen met een ongedierteplaag. Er hoeven maar een paar vliegen naar binnen te komen, eitjes te leggen en binnen een paar weken zitten er tientallen, misschien wel honderden binnen. Dat heeft niets met goede hygiëne te maken. Ook een muis of rat kan je pand binnendringen, zich voortplanten en voor een plaag zorgen. Als je bemerkt dat je last hebt van ongedierte is het zaak om hierop zo snel mogelijk actie te ondernemen. De meeste dieren zijn op zich niet gevaarlijk, maar fris is het natuurlijk niet.
Een plaag laten bestrijden
Als je thuis een hond of kat hebt die last heeft van vlooien, dan kun je er gemakkelijk 1 of meer meenemen aan je kleding. Als die op het werk de kans krijgen zich te vermenigvuldigen heb je een vlooienplaag, zonder dat er ooit een hond of kat in het pand is geweest. Je kunt daarvoor zelf bestrijdingsmiddelen kopen, bijvoorbeeld bij een dierenwinkel. Die hebben vaak het nadeel dat ze erg belastend zijn voor het milieu. Bovendien moet het pand na gebruik uren worden gelucht. Als je gebruik maakt van professionele plaagdierbestrijding worden er doorgaans bestrijdingsmiddelen ingezet die veel minder schadelijk zijn, maar wel hetzelfde effect hebben.
Een wespennest laten verwijderen
Een wespen- of bijennest kan zich in principe overal vestigen. Als de koningin van een volk een bepaalde plek geschikt vindt zal de rest haar zonder meer volgen. Als het nest zich op een onhandige plaats bevindt kun je een imker inschakelen om het nest weg te halen. Vooral voor bijennesten is belangstelling omdat veel bijensoorten met uitsterven worden bedreigd. Verplaatsen is daarom sowieso een betere oplossing dan verdelgen. Ook wespen zijn nuttig voor de natuur en biodiversiteit. Maar verwijderen en elders plaatsen is niet altijd mogelijk. In dat geval is verdelging de enige optie.
Beschermde diersoorten
Het bestrijden van ongedierte is vandaag de dag een stuk complexer dan vroeger. Vroeger werd er gesproken van ‘verdelgen’. Ongedierte, en heel veel kleine diersoorten hoorden tot die categorie, werden zonder enig voorbehoud gedood. Vandaag de dag gaan we daar anders mee om. Wie nu vraagt om ongedierte bestrijding in Utrecht, Amsterdam of Den Haag krijgt bezoek van een deskundige die de situatie beoordeelt en vervolgens met een plan van aanpak komt. Natuurlijk wordt er nog altijd verdelgd. Vlooien en bromvliegen hoeven niet te worden beschermd. Maar voor andere dieren geldt een andere aanpak. Zo mogen vleermuizen in principe niet worden verjaagd. Als er een vleermuis in de spouwmuur van je pand zit mag je deze muur bijvoorbeeld niet laten isoleren. Sterker nog: er moet eerst onderzoek worden gedaan of isolatie mogelijk is zonder vleermuizen te hinderen. Dit heeft de kosten van spouwmuurisolatie fors omhoog gestuwd. Er wordt wel gezocht naar een oplossing voor dit probleem, omdat de verduurzaming van panden op deze manier in de knel dreigt te komen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.