Ondernemers opgelet: hiervoor schakel je een ondernemingsrecht advocaat in
3 oktober 2023 15:46
Een succesvolle ondernemer weet dat een ondernemingsrecht advocaat een onmisbare partner is. Van juridisch advies bij oprichting tot het oplossen van geschillen en financiële moeilijkheden: in dit artikel lees je alles over het ondernemingsrecht en hoe een juridisch expert jouw bedrijf kan helpen.
Wat is ondernemingsrecht?
Ondernemingsrecht is het geheel van wetten, regels, voorschriften en praktijken die betrekking hebben op de oprichting en werking van ondernemingen. Het is een uitgebreid en complex rechtsgebied waarmee elke onderneming te maken krijgt. Van het oprichten van een onderneming tot aan de wet- en regelgeving met betrekking tot de openingstijden, valt onder het ondernemingsrecht.
Ondernemingsrecht is een onderdeel van het privaatrecht, dat zich bezighoudt met rechtspersonen, stichtingen vallen hier veelal buiten. Het ondernemingsrecht wordt vaak onderverdeeld in rechtspersonenrecht en vennootschapsrecht. Het vennootschapsrecht gaat alleen over de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap. Het rechtspersonenrecht is veel ruimer en gaat over alle rechtspersonen, waaronder dus ook de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap.
Wat valt er onder het ondernemingsrecht?
Het ondernemingsrecht houdt zich bezig met de juridische aspecten van ondernemingen, bedrijven en handelsactiviteiten. Het omvat een breed scala aan wetten en regels die van toepassing zijn op zowel grote bedrijven als kleine ondernemingen. Hieronder volgen enkele belangrijke onderwerpen die onder het ondernemingsrecht vallen:
- Ondernemingsvormen: Zoals eenmanszaken, vennootschappen onder firma (VOF), besloten vennootschappen (BV), naamloze vennootschappen (NV) en coöperaties.
- Oprichting en registratie: Het opstellen van statuten, inschrijving bij de Kamer van Koophandel en andere vereiste administratieve handelingen.
- Aandeelhouders en bestuurders: Onderwerpen als stemrecht, dividenduitkeringen en aansprakelijkheid van bestuurders.
- Contracten: Denk aan distributieovereenkomsten, verkoopovereenkomsten, arbeidscontracten en franchisecontracten.
- Aansprakelijkheid: Het ondernemingsrecht behandelt de aansprakelijkheid van de onderneming en haar vertegenwoordigers, waaronder bestuurders en werknemers, voor contractuele en onrechtmatige daden.
- Fusies en overnames: Juridische aspecten van fusies, overnames, joint ventures en andere vormen van zakelijke samenwerking.
- Intellectueel eigendomsrecht: Wetten met betrekking tot auteursrecht, handelsmerken, octrooien en andere intellectuele eigendomsrechten om creatieve en innovatieve activiteiten te beschermen.
- Faillissementsrecht: Regels en procedures die van toepassing zijn wanneer een onderneming failliet gaat.
Wat doet een ondernemingsrecht advocaat?
Een ondernemingsrecht advocaat kan een bedrijf op verschillende manieren ondersteunen en adviseren. Zo kan de advocaat helpen bij het kiezen van de juiste ondernemingsvorm bij het oprichten van een bedrijf, rekening houdend met de specifieke behoeften en doelstellingen van de onderneming. De advocaat kan ook assisteren bij het opstellen van contracten, zoals leverings- en distributieovereenkomsten, samenwerkingsovereenkomsten en arbeidscontracten.
Bij geschillen tussen aandeelhouders, bestuurders of andere belanghebbenden kan de ondernemingsrecht advocaat juridische bijstand verlenen. Bovendien kan een ondernemingsrecht advocaat helpen bij het naleven van de geldende regelgeving en wetten, zoals mededingingsrecht en belastingrecht. Als het bedrijf te maken krijgt met financiële moeilijkheden, kan de advocaat begeleiding bieden bij herstructureringen, insolventieprocedures en faillissementen.
Als eigenaar van een bedrijf kun je een vaste advocaat in dienst nemen of per gelegenheid contact opnemen met een advocaat. Wil je een ondernemingsrecht advocaat inschakelen of advies vragen, kies dan voor een betrouwbaar, gespecialiseerd advocatenkantoor.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.