Ondernemers aan de slag tegen voedselverspilling

29 juni 2022 08:46

Ondernemers aan de slag tegen voedselverspilling

In Nederland verdwijnt jaarlijks 2 miljard kilo voedsel in de vuilnisbak: omgerekend een file vrachtwagens van Utrecht naar Barcelona, bumper aan bumper, gevuld met voedsel. Om dit aan te pakken zijn er technische en logistieke oplossingen beschikbaar. Maar er is ook innovatie nodig.

Door Marieke Gorkink, projectleider duurzaam voedsel, Natuur en Milieu Gelderland.

Voedselverspilling is een directe kostenpost. Alleen daarom al loont het om ermee aan de slag te gaan. Daarnaast is ons voedselsysteem in z’n geheel verantwoordelijk voor een derde (!) van de uitstoot van broeigassen. Het aanpakken van voedselverspilling is daarom één van de belangrijke stappen op weg naar duurzaamheid.

Data geven inzicht

Voedselverspilling ontstaat waar vraag en aanbod niet op elkaar zijn afgestemd. Bijvoorbeeld in de catering of een restaurant: er wordt voor veel gasten eten bereid, er komen minder gasten dan verwacht en het voorbereide voedsel belandt in de afvalbak. Data kunnen helpen om preciezer voor te bereiden. Zo kun je bijvoorbeeld de drukte in het gebouw meten en daar de voorbereiding in het bedrijfsrestaurant op afstemmen. De gegevens van de toegangspoortjes worden dan gekoppeld aan de keuken. Ook restaurants kunnen gebruik maken van data. De drukte kan behoorlijk goed voorspeld worden met gegevens over de dag van de week, het weer, is het vakantie of niet, hebben mensen hun salaris of kinderbijslag gekregen. Er zijn ook systemen op de markt om inzicht te krijgen in de hoeveelheid en het soort voedsel dat weggegooid wordt. Een camera boven de afvalbak scant dan alle borden die leeggemaakt worden. Zo weet de ondernemer wat, wanneer en hoeveel wordt weggegooid. Die gegevens kunnen helpen om anders in te kopen of om gerechten anders aan te bieden. Bijvoorbeeld in kleinere porties met de mogelijkheid om kosteloos bij te bestellen zoals restaurant FoodVia in Arnhem doet.

Innovatie

Een andere vraag is of we iets anders kunnen bedenken voor de reststromen van (bedrijfs)restaurants en cateraars dan weggooien. Nu haalt een afvalbedrijf het meestal op. Soms gaat het naar een sociale keuken of voedselbank, mits de regels rondom hygiëne en voedselveiligheid het toelaten. Kan dat anders? En wat kunnen we er dan van maken? De Verspillingsfabriek is een bekend voorbeeld, die soepen en sauzen maakt van verse groenten die overblijven. Dat is al een mooie stap. De uitdaging is om nog breder te denken. Kunnen we er ook nieuwe producten van maken? En misschien wel met voldoende plantaardige eiwitten, zodat het ook direct een vleesvervanger wordt zodat het mes aan meerdere kanten snijdt? Dit vraagt om innovaties en daar hebben we de ondernemers hard bij nodig. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.