Ondernemer, gun jezelf een Raad van Advies!

21 oktober 2024 10:48

Ondernemer, gun jezelf een Raad van Advies!

Ondernemen is topsport, maar kan ook eenzaam zijn. Zeker als je voor belangrijke beslissingen staat die veel impact hebben op de koers van je bedrijf. Dan is het fijn om strategisch te sparren met ervaren ondernemers die al eerder met dit bijltje hebben gehakt: een Raad van Advies (RVA). Een topsporter geeft zijn weg naar succes immers ook niet in zijn eentje vorm, maar omringt zich met specialisten: van voedingsdeskundige en fysiotherapeut tot mental coach of materiaalspecialist.

Ervaren vertrouwelingen

Sta je voor een kruispunt? Gaat de snelle groei van je bedrijf gepaard met onverwachte hobbels? Moeten organisatievraagstukken nu eens echt geadresseerd worden? Net als thema’s als duurzaamheid en digitalisering? Ben je op overnamepad of staat bedrijfsopvolging voor de deur?

Bij dit soort vraagstukken is het fijn om ervaren vertrouwelingen om je heen te hebben die je voor een langere periode ondersteunen, meedenken, je netwerk vergroten, simpelweg een handje helpen en met waardevolle ervaring en kennis bijdragen aan de verdere ontwikkeling van je bedrijf.

Niet op de stoel van de ondernemer

Met grote impact en relatief lage investering geeft een RVA een waardevol klankbord. Een RVA is géén Raad van Commissarissen (RVC). Een RVC functioneert binnen wettelijke kaders, een RVA niet. Wel heeft een RVA dezelfde voordelen als een RVC: kennis, kunde en ervaring die je helpen je weg te vinden in het complexe landschap dat ‘ondernemen’ heet. En – ook belangrijk – de RVA ondersteunt maar gaat niet op de stoel van de ondernemer zitten.

Een frisse blik op de koers van je bedrijf

De RVA geeft informeel advies en maakt jou als ondernemer of directieteam sterker. Je organiseert op een veilige manier ‘tegenspraak’, wat soms een onverwachte frisse blik geeft op de koers van je bedrijf. Potentiële issues komen sneller aan de oppervlakte. Een RVA biedt ook risicobeperking door je te helpen potentiële valkuilen te vermijden, beter geïnformeerde beslissingen te nemen en je bedrijfsstrategieën en operaties objectief te evalueren. Zo draagt de RVA bij aan duurzame groei en succes op lange termijn.

Een ander voordeel is dat een RVA externe stakeholders vertrouwen geeft. Denk aan de bank, eventueel private equity partijen en andere vermogensverschaffers, maar ook maatschappelijke organisaties.

RVA Capabel ondersteunt ondernemers van A tot Z bij het op- en inrichten van een RVA

Vanaf het moment waarop je start met het installeren van een RVA, merk je het positieve effect al. Een RVA ‘disciplineert’ in de goede zin van het woord. Het gestructureerd nadenken over de toekomst creëert een positieve en soms spannende dynamiek!

Vanuit RVA Capabel ondersteunen wij dit proces, dat bestaat uit drie stappen:

  • Vaststellen van de strategische aandachtspunten;
  • Operationaliseren van alle documentatie (profiel, RVA-reglement, Overeenkomst van Opdracht, etc.);
  • Bemensen van je RVA door het voorstellen van geschikte, onafhankelijk denkende kandidaten.

Ook ondersteunen wij de jaarlijkse evaluatie van het functioneren van jouw RVA.

De voordelen van een RVA via RVA Capabel

  • Vaste ervaren gesprekspartners, die niet op de stoel van de ondernemer gaan zitten;
  • Laagdrempelig betrokken advies van (ex-)ondernemers en bestuurders met praktijkervaring;
  • Voegt nadrukkelijk extra waarde toe, naast vaste contacten als de accountant en fiscalist;
  • Maatwerk: jouw vraagstukken staan centraal;
  • Gemak: het hele proces van inhoudelijke gesprekken,  operationaliseren, selecteren en aanstellen volledig uitbesteed.

Gun jezelf ook een staf met specialisten in de vorm van een RVA. Want waarom zou je als mkb-ondernemer niet kiezen voor zo’n ‘slijpsteen voor de geest’, terwijl de kennis en kunde beschikbaar is bij actieve en voormalige ondernemers en bestuurders die je graag verder helpen met hun ervaringen?

Meer informatie?

Lees de whitepaper ‘Gezond groeien met een RVA’   Vraag de whitepaper aan

Verder ‘brainen’ over dit onderwerp? Mail naar jan-willem.onink@rvacapabel.nl of bel 06-46978478.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.