Omgevingswet vereenvoudigt omgevingsrecht
12 april 2022 14:13
Nog een klein jaar dan wordt de Omgevingswet ingevoerd. Als het aan minister Hugo de Jonge ligt, komt er geen uitstel meer, 1 januari 2023 en geen dag later. Een mega operatie die voor burgers en ondernemers het omgevingsrecht moet vereenvoudigen.
“We zijn er al een tijdje druk mee”, zegt Ruben Vlaander, directeur van de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA). “We passen veel van onze werkprocessen en procedures aan en maken nieuwe afspraken met de tien gemeenten en de provincie Gelderland waar wij voor werken. Maar misschien is de verandering in mindset nog wel belangrijker. We gaan anders werken, we krijgen een andere rol, raken taken kwijt en krijgen nieuwe taken terug.”
Majeure operatie
Het initiatief voor de Omgevingswet stamt uit 2011. Het is 26 april 2016 als de wet voor het eerst wordt gepubliceerd in het Staatsblad. Daarna is de invoering enkele keren uitgesteld. “Het is complexe materie. Dat blijkt steeds weer. De Omgevingswet bundelt en moderniseert wetten voor de leefomgeving in één majeure operatie”, weet Vlaander. “We nemen afscheid van 26 wetten, 60 Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB) en 75 ministeriële regelingen. Die gaan over in één wet, vier AMvB’s en één Omgevingsregeling voor bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur.”
Eén digitaal loket
Met de wet wordt ook één digitaal loket gelanceerd. Via dat ene loket kan een ondernemer zijn plan volledig online afhandelen. Op de achtergrond helpen zogenoemde beslisbomen om de aanvraag voor een vergunning zoveel mogelijk zelf in te kunnen vullen. Deze vergunning check beantwoordt vragen of een activiteit op een bepaalde locatie kan en of sprake is van een vergunning-, meld- en/of informatieplicht. De nieuwe wet zorgt voor een samenhangende aanpak van de leefomgeving, biedt ruimte voor lokaal maatwerk en draagt bij aan betere en snellere besluitvorming. “Het moet voor ondernemers makkelijker worden.”
Ruimteclaims groot
In Nederland is de ruimte beperkt en zijn de claims groot in aantal. “Als je op je in laat werken wat de komende jaren nodig is voor energietransitie, klimaatadaptatie, natuur en woningbouw, dan kun je op je vingers natellen dat het af en toe schuurt. Verdeling van schaarste moet je als overheid goed organiseren, maar tegelijkertijd wil je niet alles helemaal dicht regelen. Dat past niet meer bij deze tijd.”
Benutten, beschermen
Provincie en gemeenten staan aan de lat om een evenwicht te vinden tussen het benutten en beschermen van de leefomgeving, zonder complexe regels en met meer betrokkenheid van de buurt. “En dat is best lastig. Nu is de regelgeving gebaseerd op ‘nee, tenzij’ en moet de initiatiefnemer aantonen dat zijn plan past binnen de kaders. Dat wordt straks anders.” Er komt meer ruimte voor de ondernemer. De bewijslast ligt bij de vergunningverlener, die moet zeggen dat iets wel of niet kan. “Dat is het ‘ja, mits’ principe. Dat vraagt van ons een andere rol. Meer adviserend dan controlerend, zodat de ondernemer een goede aanvraag in kan dienen.”
Inrichting verdwijnt
Een van de andere grote wijzigingen voor ondernemers is dat het begrip inrichting verdwijnt. Nu krijgt de ondernemer één milieuvergunning voor zijn bedrijf, dat wordt straks omgezet in vergunningen voor milieubelastende activiteiten. “Dat is een grote verandering, voor ondernemers en voor ons. Daar zullen we dit en komend jaar tijd in moeten steken.” «
Fotocredit: ODRA
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.