Nysingh advocaten en notarissen werkt met cliënten aan energietransitie

12 oktober 2021 15:15

Nysingh advocaten en notarissen werkt met cliënten aan  energietransitie

De advocaten van Nysingh zijn uiteraard geen techneuten die u helpen met de state-of-the-art innovaties op het gebied van energietransitie en duurzaamheid. Toch kunnen ze bedrijven en overheden bijstaan bij het behalen van die doelen. Zij zijn namelijk op de hoogte van alle snel wisselende wet- en regelgeving of helpen bij aanvragen van subsidies en financieringen. Hoe? Wat weet u van nadeelcompensatie of aansluitplicht? Wat doet u met mondige burgers of activistische aandeelhouders? We spraken met advocaten Vera Textor en Carola van Andel.

Nysingh is een full service kantoor met meer dan 110 advocaten en notarissen. Met vestigingen in Utrecht, Zwolle, Apeldoorn en Arnhem heeft Nysingh landelijke dekking en levert diensten aan o.a. ondernemingen, overheden en zorg- en onderwijsinstellingen. Ze kennen de weg in deze sectoren en vanuit hun brede ervaring en met specifieke kennis biedt Nysingh op vele rechtsgebieden diensten aan. Maar juridische vraagstukken blijven zelden beperkt tot één rechtsgebied. Daarom werken de juridische professionals van Nysingh vaak nauw samen in multidisciplinaire en integrale teams.

Bij Nysingh ondernemen ze met oog en aandacht voor de wereld om hen heen onder andere door de praktijkvoering duurzaam in te richten, goede doelen organisaties en maatschappelijke initiatieven te steunen met een financiële bijdrage en door hun expertise om niet in te zetten. De drie pijlers onder het MVO-beleid Nysingh zijn dan ook: Mens, Milieu en Financiële sponsoring. Nysingh benadert de ondernemers ook proactief met bijvoorbeeld de nieuwsbrieven waar de energietransitie een vast item is. Via de Nysingh Academy (online) kunnen ondernemers intekenen voor de cursussen, webinars en workshops rondom allerlei thema’s.

Groene keuzes

Voor de eigen bedrijfsvoering maakt Nysingh zoveel mogelijk groene keuzes. “Bedrijven als Nysingh hebben impact op de kwaliteit van water, bodem en lucht”, vindt Vera Textor. “We verduurzamen onze praktijk door het maken van groene keuzes, door bijvoorbeeld vaker gebruik te maken van videoconferencing in plaats van autokilometers te maken. We kopen de energie groen in en maken gebruik van duurzame kantoorartikelen.” Ook voor de koffie maakt Nysingh een duurzame keuze. “We weten dat Peeze hun koffie zo duurzaam mogelijk en zo eerlijk mogelijk voor de boeren produceert”, legt Carola van Andel uit. “Daarnaast laten we de koffiedrab uit de koffiemachines afhalen door SpijkerZwam, een kleine coöperatie die oesterzwammen laat groeien op koffiedik van meerdere Arnhemse organisaties.” Vervolgens levert SpijkerZwam de oesterzwammen aan lokale horeca en cateringbedrijven die er bijvoorbeeld vegetarische bitterballen van maken; en alles heel lokaal dus met een minimale footprint.

Veranderingen in omgevingsrecht

Het omgevingsrecht maakt voortdurend ontwikkelingen door zoals de introductie van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), herzieningen van de Wet op de ruimtelijke ordening (Wro), de Crisis- en herstelwet (Chw) en de steeds complexer wordende regelingen op het gebied van natuurbescherming. En voorlopig gaan de veranderingen in hoog tempo door. “De grootste wijziging is op 1 juli 2022, want dan treedt de nieuwe Omgevingswet in werking”, vertelt Carola van Andel. “Een belangrijk onderdeel van die Omgevingswet is de participatie van de betrokkenen. Onder de Omgevingswet valt een scala aan instrumenten om de energietransitie tot stand te brengen.” Voor bouwactiviteiten geldt momenteel een vrijstelling van de vergunningplicht vanwege stikstofdepositie, maar ook voor bouwbedrijven gaat er iets veranderen. “Bouwondernemers zijn natuurlijk blij met de vrijstelling”, legt Vera Textor uit. “Vooral bij projecten waarbij tijdens de bouwfase stikstof vrijkomt, terwijl in de gebruiksfase de uitstoot vrij beperkt is. Maar met de inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn bouwbedrijven ook verplicht bepaalde maatregelen te treffen om de stikstofuitstoot terug te brengen. Het is slim om daar nu al rekening mee te houden in je planning. Je zult vanaf dan met energiezuiniger materieel moeten gaan werken.” Zij denkt dat niet alle bouwondernemers zich daarvan bewust zijn, omdat deze maatregel wat minder in de publiciteit is gekomen.

Onrendabele investeringen en nadeelcompensatie

In 2050 moet de industrie in Nederland circulair zijn en vrijwel geen broeikasgas meer uitstoten. Dat ijkpunt lijkt ver weg, maar een eerste tussenpunt komt rap dichtbij. In 2030 moeten bedrijven minimaal 50% minder mineralen, fossiele grondstoffen en metalen gebruiken. “Nederland loopt achter op schema in Europa; we moeten een flinke inhaalslag maken”, vindt Carola van Andel. “Bedrijven moeten er rekening mee houden dat als ze investeren dat ze echt met de huidige stand van de techniek duurzaam investeren. Mocht die investering door nieuwe regelgeving niet rendabel blijken, is eventueel vergoeding in de vorm van nadeelcompensatie mogelijk. Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je niet tegengeworpen kan krijgen dat je zag aankomen dat jouw investering onrendabel zou zijn. Wij kunnen daarbij helpen.”

Mondige burgers

Wellicht zit de ondernemer niet te wachten op investeringen in duurzaamheid en heeft hij mogelijk andere prioriteiten. “Aandeelhouders worden steeds activistischer en burgers steeds mondiger. Denk maar aan het proces tegen Shell. Milieuclubs zijn technisch goed onderlegd en kunnen beoordelen of de vergunningen van bedrijven die stikstof uitstoten toereikend zijn bijvoorbeeld”, verduidelijkt Vera Textor. “Zij stappen naar de provincie met een handhavingsverzoek. Wij staan klaar om dan met het bedrijf mee te denken en samen te bekijken of de vergunning toereikend is en zo niet om dan met een stikstofdeskundige, de omgevingsdienst en de provincie te onderzoeken wat er nodig is om de vergunning wel toereikend te maken. We zullen alles op alles te zetten om een procedure te voorkomen en op tijd de juiste stappen te nemen.” Ook staat Nysingh ondernemers bij die zonnepanelen op het dak willen leggen en eventueel terug willen leveren aan het net. “In de discussie met Liander of een andere netbeheerder over een aansluitplicht adviseren wij vaak”, schetst Carola van Andel. “Als je zonnepanelen puur voor eigen gebruik neerlegt is er niet zo’n probleem, maar als je doel is om veel energie terug te leveren aan het net, dan komt de netbeheerder om de hoek kijken en is het van belang goede afspraken vast te leggen.” «


Nysingh advocaten en notarissen
Velperweg 10
6824 BH Arnhem
Telefoon 088 – 752 0000
E-mail info@nysingh.nl
www.nysingh.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.