Nieuwe Wet kwaliteitsborging (WKB), wat is er veranderd?

22 augustus 2024 14:28

Nieuwe Wet kwaliteitsborging (WKB), wat is er veranderd?

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB) brengt grote veranderingen met zich mee voor de bouwsector in Nederland. Deze nieuwe wet legt meer verantwoordelijkheid bij aannemers en stelt strengere eisen aan de kwaliteit van bouwwerken. Om goed voorbereid te zijn en problemen te voorkomen, is het belangrijk om je processen te stroomlijnen met behulp van WKB software. Dit artikel neemt je mee door de belangrijkste veranderingen en laat zien hoe digitalisering een cruciale rol speelt in het beheren van je bouwprojecten.

Wat betekent de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen?

De website van de Rijksoverheid legt de belangrijkste veranderingen uit die de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB) met zich meebrengt. Deze nieuwe wet introduceert een aantal belangrijke punten waar je als aannemer direct mee te maken krijgt:

  • Onafhankelijke kwaliteitsborgers: De wet verplicht onafhankelijke kwaliteitsborgers om je bouwproces te controleren. Zij waarborgen dat je project aan alle wettelijke eisen voldoet, zowel op papier als op de bouwplaats. Dit vraagt om nauwkeurig werken.

  • Verantwoordelijkheid voor gebreken: Als er bouwfouten zijn, ben jij als aannemer verantwoordelijk voor het herstellen, zelfs als deze later worden ontdekt. Dit vereist zorgvuldigheid vanaf het begin.

  • Informatieplicht over verzekeringen: Je moet klanten informeren over je verzekeringen tegen faillissement en bouwgebreken. Dit biedt hen meer zekerheid en voorkomt misverstanden.

  • Betalingen bij de notaris: Klanten kunnen 5% van het bouwbedrag bij de notaris vasthouden tot alle gebreken zijn opgelost. Dit betekent dat je snel en volledig moet werken om het geld vrij te laten geven.

  • Stilleggen van de bouw: Ernstige problemen kunnen leiden tot stillegging van de bouw door de kwaliteitsborger of gemeente. Dit vraagt om strakke projectbeheersing en snelle probleemoplossing.

Digitaliseren in de bouw voor WKB

In deze veranderende omgeving is digitalisering niet langer een luxe, maar een noodzaak. Met WKB software kun je je bouwprojecten efficiënter en overzichtelijker beheren. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig rapportages genereren, verzekeringsinformatie beheren, en realtime updates ontvangen over de status van je projecten. Dit bespaart je niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat je voldoet aan alle wettelijke eisen.

Met WKB software als Bouwportaal heb je alle tools die je nodig hebt om je projecten vanaf je mobiel te beheren, of je nu op kantoor zit of op de bouwplaats staat. Met WKB software heb je altijd de controle over je projecten en kun je snel reageren op veranderingen en problemen.

Conclusie

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, maar met de juiste tools ben je hierop voorbereid. Door je projectbeheer te digitaliseren met WKB-software, kun je voldoen aan de nieuwe eisen, de kwaliteit van je werk verbeteren en je klanten beter van dienst zijn. Digitalisering is de sleutel tot succes in de toekomst van de bouw, en met de juiste WKB-software heb je alles in huis om die toekomst met vertrouwen tegemoet te treden.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.