Nieuwe gemeenten interesseren en verlossen van koudwatervrees
6 april 2023 09:55
In de regio Gelderland-Zuid voert Rabobank gesprekken met 18 geïnteresseerde gemeenten over de inzet van Rabo SmartBuilds. Met vier gemeenten én op bovenlokaal niveau zetten we nog dit jaar concrete stappen in Gelderland-Zuid.
Met grote ambities stapte Rabobank een jaar geleden de markt op met de start-up SmartBuilds. Om de komende jaren ruim 12.000 duurzame, modulaire en verplaatsbare woningen te bouwen en verhuren.
Hoe staat het plan er een jaar later voor? Een gesprek met directeur Remco Boer. “We hebben ruim 150 gemeentes gesproken, er is er maar eentje niet geïnteresseerd.”
Bouwen is zijn grootste hobby, vertelt Remco Boer. En lobbyen zou je daar als tweede favoriete tijdverdrijf aan kunnen toevoegen. Want dat laatste is wat hij intensief doet. “We werken intensief samen met collega’s uit ons lokale netwerk zoals met directeur Coöperatieve Rabobank Astrid Huitink. We hebben daardoor korte lijntjes met lokale wethouders en burgemeesters”, vertelt Boer, “Het lobbyen werkt. Steeds meer gemeenten tonen interesse in kwalitatief hoogwaardige flexwoningen voor het middenhuursegment en de eerste realisaties zijn aanstaande.”
Oplossen van het grote woningtekort in Nederland
Die gesprekken met gemeentes zijn cruciaal want daar begint elk bouwproject in dit land. Rabo SmartBuilds wil zo snel mogelijk zoveel mogelijk woningen bouwen om het grote woningtekort in Nederland te helpen oplossen. Of nog specifieker: gemeenten vragen of zij tijdelijk grondposities willen vrijmaken voor flexibel vastgoed.
SmartBuilds wil de komende jaren 12.000 duurzame, modulaire woningen bouwen - betaalbare huurwoningen met een oppervlakte van 50 tot 85 vierkante meter en een huur tussen de 806 en 1.250 euro - op tijdelijk beschikbare gemeentegrond.
Processen duren lang bij gemeentes, weet Remco Boer. Capaciteitsgebrek bij ambtenaren, relatief vaak wisselende wethouders, de zoektocht naar geschikte grondposities en onbekend maakt onbemind, zijn daar de belangrijkste oorzaken van. Desondanks wordt er dus goede progressie geboekt.
Besparen op stikstof en CO2 uitstoot
“SmartBuilds is een diverse club, met ontwikkelaars en salesmanagers, met duurzaamheidspecialisten en communicatieadviseurs, alles zit er tussen en we werken geweldig samen”, vertelt Boer. Daarnaast heeft hij met zijn team een selectie gemaakt van Nederlandse bouwbedrijven met wie SmartBuilds samenwerkt. De modulaire woningen worden voor 90 procent in de fabriek gebouwd en daarmee bespaart de start-up enorm op stikstof en CO2 uitstoot. “Ook is er in Den Haag goed contact over onze plannen.”
Traditioneel bouwen kost veel tijd
“De traditionele manier van nieuwe huizen bouwen kost veel tijd. Gebiedsprocessen duren tussen 7 en 23 jaar. Omdat wij op tijdelijke grond bouwen en flexibele woningen aanbieden die letterlijk opgetild kunnen worden om ze vervolgens ergens anders weer neer te zetten, is die looptijd bij ons veel korter. Er zijn meer grondposities voor tijdelijke bouw en onze projecten zijn binnen twee jaar te realiseren. Dat is natuurlijk een prachtige kans, maar je merkt wel dat er nog een mind shift nodig is bij veel gemeenten om dat te zien en het gewenste tempo bij te benen.”
Betaalbare woningen toevoegen
Remco Boer wil het nog maar eens onderstrepen: “er is eigenlijk geen reden om ‘nee’ tegen dit project te zeggen.” Die eerste schop in de grond van de eerste echte SmartBuilds huizen vindt plaats op Texel. Ook andere gemeenten gaan versnellen. Dit maakt andere gemeenten extra enthousiast zodat we ook met hun de plannen verder gaan concretiseren. Dan doen we waarvoor SmartBuilds is opgericht: snel betaalbare woningen toevoegen aan de BV Nederland.”
Meer informatie? rabobank.nl/SmartBuilds
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.