Nieuw: de Arnhem Electricity Week, waar anders dan in ‘de elektriciteits- hoofdstad van Europa’
3 juli 2024 08:00
“Als grootste opleider van de regio verstrekken wij circa zesduizend diploma’s per jaar”
Eind mei vond de eerste editie plaats van de Arnhem Electricity Week. Op markante plekken in en om Arnhem zoals Industriepark Kleefse Waard, Musis, LuxorLive en Focus. Organisator Mark Spijker en HAN-bestuursvoorzitter Rob Verhofstad blikken terug. Maar vooral kijken ze vooruit: naar wat komende AEW-edities in petto hebben. En wat nodig is. Voor de regio Arnhem-Nijmegen. En voor de HAN, sleutelspeler in die regio.
Arnhemse energiebedrijven alleen al hebben tweeduizend vacatures. Het zegt alles over de urgentie van dit thema. Wat heeft deze eerste Arnhem Electricity Week gebracht, ook voor die bedrijven?
Mark Spijker, Overall Chief AEW: “Overal zag je matches ontstaan tussen talenten en sectorvertegenwoordigers. Ongetwijfeld zijn inmiddels al de eerste arbeidscontracten ondertekend. En dat is goud waard, te midden van de omvangrijkste transitie ooit. De techniek is er, de oplossingen liggen voor het oprapen. Nu alleen nog voldoende vakmensen om de klus te klaren. Ook daarom zijn we blij met de vele aandacht en grote bezoekersaantallen. Overal kwam een enthousiast publiek meer te weten over elektriciteit en verduurzamingskansen. Via stadsevenementen (in Musis, Luxor en bij Focus), internationale congressen, talentenbezoeken aan bedrijven, noem maar op. Precies de ontmoetingsrijke eerste editie waarop we hadden gehoopt.”
Rob Verhofstad: “Als grootste opleider van de regio verstrekken wij circa zesduizend diploma’s per jaar. Let wel: voor alle sectoren. Zorg, onderwijs, ICT, enzovoorts. Kortom, met geen mogelijkheid ter wereld gaan onze bachelor- en masterstudenten al die vacatures in de energietransitie vervullen. Mét onze partners moeten we daarom nieuwe wegen in durven slaan. Een Leven Lang Ontwikkelen praktiseren. De disruptie van deze tijd omarmen. Want hoe wendbaarder, hoe weerbaarder. Deze Arnhem Electricity Week heeft achter dit alles een krachtig uitroepteken geplaatst!”
Waarom zo’n week uitgerekend in en om Arnhem?
Rob: “Arnhem loopt wereldwijd al een eeuw voorop als het gaat om elektrificering. Van het trolleybusnetwerk tot tegenwoordig Alliander en TenneT. Zodoende is het ook geen toeval dat de HAN sterk is in alles wat met elektriciteit samenhangt. En evenmin dat één van de drie HAN-zwaartepunten Schoon is, naast Slim en Sociaal. De regio en de HAN delen een lange, rijke traditie van synergie op dit terrein.”
Mark: “Hendrik Lorentz, natuurkundige en (in 1902) Nobelprijswinnaar, kwam uit deze streek. KEMA is hier al honderd jaar thuis. Ook andere mondiale topinstituten rondom energieontwikkeling hebben hier hun wortels. Bij een AEW-programmaonderdeel verwoordde BBC World-presentator David Eades het treffend: ‘Electricity was born here.’”
Krijgt de regionale samenwerking vleugels van deze AEW?
Mark: “Ja. Alleen al omdat deze week iedereen ervan bewust maakt dat elektriciteit in het DNA van deze regio zit. En dat we dit gerust met meer trots en branie mogen verkondigen!”
Rob: “Mee eens! En al tijdens de AEW maken we dat waar. Bijvoorbeeld met de aankondiging van het European Center for Flexible Energy Solutions. Doel: oplossingen aandragen voor de dreigende netcongestie, ook buiten Nederland. De overheid is aan boord, net zoals grote bedrijven en kennisinstellingen uit onze regio. Naast praktijkgericht onderzoek zetten we in op human capital: voldoende studenten opleiden én werkenden om- en bijscholen om dit potentiële struikelblok voor de energietransitie weg te nemen. In een ‘regio als campus’, waarin we gezamenlijk leren, onderzoeken, werken en innoveren.”
Waar bundelen de regio en de HAN de komende jaren nog meer hun krachten rond elektriciteit en duurzaamheid? Rob: “In Connectr bijvoorbeeld, op het Industriepark Kleefse Waard. Gericht op het versneld toepassen en opschalen van innovaties in de energietransitie. Innovaties worden direct getest, gedemonstreerd en in de praktijk gebracht, om van daaruit te groeien.”
Mark: “Evenals het nieuwe netcongestiecentrum toont Connectr de kracht van triple helix-samenwerking: overheden, private partijen én kennisinstellingen. Juist als het aankomt op verduurzaming en elektrificering.” Waar liggen de kansen voor volgende AEW-edities? Rob: “Deze weken brengen perfect voor het voetlicht dat er méér nodig is dan technische knowhow en kwaliteiten bijeenbrengen. Past wat we willen bij de regio? Is er voor het mkb een goede boterham mee te verdienen? Zijn we inclusief genoeg? Met de AEW kun je iedereen in de regio erbij betrekken. In ieders belang. In de hoop dat innovaties regio-breed aanspreken, aanslaan en wortelschieten.
Verder gun ik alle leerlingen op middelbare scholen in de regio dat ze bij volgende edities een kijkje komen nemen en meedoen. Wie weet met hun leraar natuurkunde, die er volop inspiratie kan opdoen voor challenge-based onderwijs, rijk aan praktijk. Zodat het voor leerlingen gaat léven. Omdat je al op jonge leeftijd ontdekt: ‘Dit doet ertoe. En ik kan het verschil maken!’” Mark: “Tijdens de eerste editie kwamen geweldige initiatieven voorbij die naar meer smaken. Zoals het investeerdersdiner, waar vertegenwoordigers van startups mochten pitchen voor investeerders. Je ziet dan de verbindingen direct voor je ogen ontstaan. De volgende stap is dat we internationaal nóg beter het podium pakken met de AEW. Deze regio bulkt van het talent en hoogstaande knowhow. Binnen een zeldzaam goed ecosysteem. Het is echt wereldtop wat we hier hebben. Vooraanstaande internationale energiebedrijven staan in de rij om zich in het Gelderse te mogen vestigen. Geen wonder. Hier gebeurt het! Precies dat gaan we de komende AEW-edities vol overtuiging uitdragen.”
Foto's: Elske Nissen
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.