Niet reactief maar preventief beveiligen!
7 juli 2020 11:44
IT beveiliging komt vaak pas in beeld als zich een probleem voordoet. In veel gevallen weten ondernemers zich niet goed te wapenen. Zeker niet met preventieve middelen, terwijl die er inmiddels wel zijn. Gert van Gessel, eigenaar van Deli IT Automatisering licht toe.
“Iedereen die met IT werkt kan niet zonder goede beveiliging. In bedrijven, maar ook thuis”, beklemtoont Van Gessel. “Beveiliging krijgt vaak weinig aandacht. Met een ‘standaardslot’ houd je de gelegenheidsdief wellicht buiten de deur, maar de professionele inbreker wandelt zo naar binnen. Daarbij komt dat elke techniek die nu up to date is, op termijn achterhaald wordt. Anders gezegd: honderd procent veiligheid bestaat niet.”
Wedloop
Dat honderd procent veiligheid een illusie is, betekent niet dat ondernemers de digitale deur dan maar open moeten zetten. Van Gessel: “Zie het als een wedloop met het ‘dievengilde’. Sluitwerk aan ramen en deuren en alarmering bij onraad is nu anders en beter dan een aantal jaren geleden. Tegelijk weten we dat het niet altijd afdoende is. Maar we weten ook dat er steeds nieuwe en betere mogelijkheden zullen zijn. Zo werkt het ook met digitale beveiliging.”
“Traditioneel is IT beveiliging reactief. Kwaadaardige software, bijvoorbeeld gijzelsoftware, wordt pas opgemerkt als deze al is binnengedrongen. Namelijk als zo’n ‘slaper’ actief wordt, nadat een gebruiker een bericht opent waarin hij verstopt is. Kortom: te laat.”
SentinelOne
De nieuwste detectietechnieken zijn gebaseerd op het gebruik van kunstmatige intelligentie en maken proactieve beveiliging mogelijk. Van Gessel schetst: “Een goed voorbeeld is SentinelOne, een virusscanner die werkt op basis van naadloos op elkaar aansluitende componenten, zoals; de gedragingen van de gebruiker; de gedragingen van het mailverkeer wat betreft inhoud; de gedragingen van hackers met betrekking tot het systeem. Die lagen samen vormen een beschermingsmuur. Dreigt gevaar, dan grijpt SentinelOne in en plaatst het virus in quarantaine. Weet het virus toch binnen te dringen en actief te worden, dan kan het geen schade aanrichten, omdat SentinelOne altijd een kopie bewaart van je originele bestanden. Installatie en gebruik van de scanner is makkelijk, updaten gaat automatisch, instellingen regelen hoeft ook niet en ingeval van nood onderneemt Deli IT actie.”
SAM Cyber Alarm
Data kunnen ook door menselijk of technisch falen in verkeerde handen vallen. Vaak komen bedrijven er pas (veel) later achter dat er een lek is (geweest), omdat de data elders opduiken en worden gebruikt.
Van Gessel; “Het SAM Cyber Alarm van SecureMe2 monitort alle uitgaande data. SAM, een kastje tussen lokaal netwerk en modem, heeft een lokale sensor die metadata van het netwerk naar cloudservers van SecureMe2 stuurt, per klant afgeschermd en versleuteld. In het platform vindt realtime analyse plaats op basis van alle wereldwijd bekende dreigingen. Bij dataverlies krijg je direct een melding. Voor een datalek geldt meldplicht bij de Autoriteit Persoonsgegevens en moet je als dataeigenaar aangeven hoe en waarom data zijn gelekt. SAM geeft een overzicht van wat fout ging en waar de bron zit. Zo’n technisch rapport vrijwaart je meestal van een fikse boete.”
“De kosten van dergelijke proactieve systemen zijn alleszins te overzien, ook voor kleine bedrijven. Zeker als je bedenkt welk onheil je buiten de deur houdt.”
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van IT beveiliging, preventief beheer, Microsoft 365 of online back-up? Kijk dan op de website of maak een vrijblijvende afspraak met Gert van Gessel. «
Deli IT Automatisering
Burgemeester H.A. van Steennisstraat 16
4041 VP Kesteren
Telefoon 0344 – 64 43 73 of 06 – 53 68 34 73
E-mail info@deli-it.nl
Tekst en fotografie: Huub Luijten
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.