Neem betere zakelijke beslissingen
14 december 2021 08:38
Welke mkb’er kent het niet: het bedrijf groeit onstuimig, meer klanten, meer medewerkers en een groeiende hoeveelheid werkprocessen. Deze ontwikkelingen vragen realtime inzicht en wendbaarheid. Maar, nog steeds worden veel beslissingen genomen op basis van ervaring en een onderbuikgevoel. Vaak werkt dit. Maar wat als het bedrijf nog verder groeit? Blijft ervaring en onderbuikgevoel dan nog steeds voldoende om de beste beslissingen te nemen?
De eerste stap
Met een muisklik helder hebben hoever je bent met het behalen van je doelen. Eindelijk zicht hebben op de reden waarom dat ene proces steeds zo moeilijk gaat. Het klinkt voor veel ondernemers als muziek in de oren. Toch blijven nog veel mkb’ers achter bij het inzetten van hun bedrijfsgegevens om onderbouwde beslissingen te nemen. “Het gaan werken met data wordt door mkb-bedrijven vaak gezien als een te grote stap. Het idee bestaat dat je meteen aan de slag moet met enorme datasets, dure tools en ingewikkelde analyses”, zegt Robert Goedegebuure. “Het mkb heeft behoefte aan praktische handvatten om de eerste stap te kunnen zetten.”
Kennis en expertise
Robert Goedegebuure is programmalijncoördinator Data Driven Logistics bij het lectoraat Logistiek en Allianties van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. “We werken nauw samen met het logistieke mkb in onze onderzoeken. We merken dat de noodzaak voor een andere aanpak echt wel gevoeld wordt. Het is vooral het gebrek aan specifieke kennis en expertise dat de ondernemers weerhoudt om met data aan de slag te gaan. Daarom is het lectoraat Logistiek en Allianties van de HAN gestart met het Netwerk DAC, het netwerk voor het versterken van Data Analyse Competenties. Samen met de provincie Gelderland, Logistics Valley en verschillende opleidingen van de HAN willen we de kenniskloof over datagedreven werken verkleinen. Hierbij richten we ons vooral op de logistieke sector en mkb-bedrijven met veel logistieke processen.”
De volgende vragen worden beantwoord.
1. Waar staat het bedrijf voor en waar wil het naartoe als we het hebben over het gebruik van data?
2. Hoe: welke stappen moet het bedrijf zetten om het doel te bereiken?
3. Aan de slag!? In tweewekelijkse bijeenkomsten van een ochtend worden voortgang, kennis en ervaringen gedeeld. Kennis delen is namelijk kennis vermenigvuldigen. We noemen het een leergemeenschap, omdat we leren met en van elkaar. Deze sessies geven houvast bij het opstellen van een praktisch actieplan naar slimmer gebruik van data.
Het Netwerk DAC
In het netwerk DAC werken studenten, experts en professionals samen om de deelnemende bedrijven een stap vooruit te brengen. Met een vragenlijst, de zogenaamde data maturity scan, maken we inzichtelijk hoever de organisatie is met het datagedreven werken. Met dit resultaat en de wensen van de ondernemer wordt er ondersteuning geboden bij het opstellen van een realistisch en haalbaar actieplan. Deelname voor bedrijven is gratis, maar niet vrijblijvend: wie meedoet, krijgt een rol. Dat is een belangrijke manier om kennis te verankeren in de bedrijven. In 20 weken werken bedrijven, studenten en docenten samen aan actuele vraagstukken uit het bedrijf. “Binnen de HAN hebben we slimme studenten die met verrassende en creatieve oplossingen komen. Vaak een eyeopener voor een bedrijf. Door de actieve deelname van een medewerker van het bedrijf krijgen studenten direct terugkoppeling waarom sommige ideeën in de praktijk niet of juist heel goed werken.”
Nieuwe inzichten en ideeën
Om bedrijven, studenten en instellingen op een luchtige manier kennis te laten maken met het werken met data organiseert het Netwerk DAC regelmatig Netwerksessies over digitaliseren en data gedreven werken. In iedere sessie staat een thema centraal. Een van de leden uit ons expertnetwerk deelt graag zijn kennis en kunde. We houden u op de hoogte van trends en ontwikkelingen. Zo krijgt u een beeld van de mogelijkheden van werken met data voor uw eigen onderneming.
Meedoen?
De derde ronde van het Netwerk DAC start in februari 2022 in Arnhem. Doet u mee? Neem contact op met Sjoerd Wensink. Hij vertelt graag meer over het Netwerk DAC.
E-mail Sjoerd.Wensink@han.nl
Telefoon 06 - 54 32 85 24
We zijn trots te vermelden dat bedrijven als Mark Huisman Logistics en Chain Logistics B.V. in de eerdere rondes hebben meegedaan.
Interesse in gratis deelname aan de Netwerksessies? Stuur een berichtje naar lectoraat.LA@han.nl en we houden u op de hoogte.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.