Museum Arnhem biedt opening naar de wereld

19 december 2022 13:08

Museum Arnhem biedt opening naar de wereld

Foto: Eva Broekema

“Musea zijn voor de mentale gezondheid van mensen van wezenlijk belang”

“Onze kerntaak is cultuur”, zegt directeur Saskia Bak van Museum Arnhem resoluut. Maar dat neemt niet weg dat ze tijdens het gesprek met Het Ondernemersbelang genoeg laatjes met initiatieven opentrekt, die interessant zijn voor ondernemers in stad en regio. Het museum heropende half mei na een ingrijpende verbouwing.

Museum Arnhem werkt momenteel aan het opzetten van een zakelijke vriendenkring. Komend jaar moet die van start gaan. Ondernemers kunnen zich erbij aansluiten. Ze weten zich dan verzekerd van een interessante bijeenkomst in het museum waar ze kunnen netwerken. Afhankelijk van hun lidmaatschap biedt het museum ook andere opties voor een museumbezoek met zakelijke relaties of het personeel. De plannen staan in de steigers en worden de komende maanden nader uitgewerkt.

Los van het lidmaatschap van de vriendenkring denkt directeur Saskia Bak dat Museum Arnhem veel te bieden heeft voor ondernemers. “Internationale bedrijven laten regelmatig zakenpartners over komen voor overleg. Het kan een heel leuk intermezzo zijn om tussen de bedrijven door een bezoekje aan het museum te brengen”, vindt ze. Lokale ondernemers zijn nauw betrokken geweest bij de renovatie. Als toeleveranciers van materiaal of van technische diensten. Ze noemt Desso Tarkett, een groot bedrijf dat tapijten maakt en veel investeert in duurzaamheid: “Dat bedrijf sponsorde materiaal voor het project Vuile Voetstappen. Dan werk je samen aan iets gemeenschappelijks. Dat geeft veel energie, zowel bij hen als bij ons.” Zo blijken cultuur en bedrijfsleven heel goed samen te kunnen gaan.

Winstpunten

Omdat kunstenaars met nieuwe ideeën komen, kunnen ze voor ondernemers een prima aanleiding zijn om eens ‘out-of-the-box’ te denken, meent Saskia Bak. Ze ziet trouwens meer winstpunten voor lokale ondernemers in een stad met een topmuseum: “Museumbezoekers zijn gewend om te reizen. Zo zien we hier bezoekers uit het hele land. Uit eerder publieksonderzoek is gebleken dat bezoekers bijna 40 euro spenderen in de stad. Dat kan uiteenlopen van een lunch in een Arnhems Grand Café tot een overnachting.” Om de relatie met de stad te verstevigen wil het museum routes uitzetten, langs bijvoorbeeld de zeven straatjes, kunstacademie Artez en het modekwartier. De plannen hiervoor zijn in de maak.

Publieksontvangst

Het vernieuwde museum mag gerust één van de visitekaartjes van Arnhem genoemd worden. Over de noodzaak tot renovatie vertelt Saskia Bak: “We zaten in een gebouw dat te klein was om onze collectie te bewaren en te tonen en om een goed tentoonstellingsprogramma te kunnen voeren. Een museum vraagt om een speciaal klimaat, dat qua temperatuur en luchtvochtigheid goed is voor de collectie. Dat binnenklimaat is nu verbeterd.

Verder is onze publieksontvangst aangepast. De ontvangstruimte grenst nu aan het museumcafé, wat meteen een gezellige uitstraling biedt. Het publiek is veranderd. Men komt echt voor een dagje uit. En bezoekers willen niet alleen stil naar een schilderij kijken, maar actief zijn in het museum. Ook daar is nu ruimte voor.”

Actie

Aan die vraag naar actie is in het vernieuwde museum volop tegemoetgekomen. Saskia Bak noemt het project Vuile Voetstappen, waarbij de ecologische voetstap van de kunstenaars uit landen in de tentoonstelling in beeldzijn gebracht door museumbezoekers/groepen uit Arnhem. Het project werd in het museum uitgevoerd. Bezoekers konden kijken, reageren en inspiratie opdoen. In de koepel van het museum is ruimte voor lokale programmering. Aanleiding kan een prijs zijn voor een Arnhemse kunstenaar, een jubileum of een kunstproject op een school. De koepel is gratis toegankelijk.

Onderwijs

Saskia Bak vindt het educatief karakter van het museum van grote waarde. Zo was er een presentatie van MBO-studenten waarbij gewerkt werd met een VR-bril. Zo’n virtuele bril is voor veel mensen nieuw. “Dan is het voor mij genieten als ik een opa samen met zijn kleinzoon met zo’n bril aan de gang zie”, zegt ze. Speciaal voor kinderen ontwikkelde het museum een tas met opdrachten, die ze in het museum kunnen uitvoeren.

Ruimte

Om de collectie en alle activiteiten de ruimte te geven is het vloeroppervlak van het museum met 550 m2 uitgebreid. Er kwam een nieuwe overstekvleugel, een nieuwe ontvangsthal en een nieuwe beeldentuin. Bij de renovatie is er scherp rekening mee gehouden dat het prachtige uitzicht vanuit het museum op veel plekken te bewonderen is. Met gepaste trots vertelt Saskia Bak over Duits bezoek, dat onder de indruk was van de fenomenale vergezichten vanuit het museum. Saskia Bak: “En de beeldentuin is, net als de koepel, gratis toegankelijk. Dat kan een mooi opstapje zijn voor mensen die niet zo vertrouwd zijn met museumbezoek.”

Publiekstrekkers

Voor het komend jaar staan er meer publiekstrekkers op het programma. Zo zal Rembrandts De Vaandeldrager binnenkort verhuizen van Rijksmuseum Twente in Enschede naar Museum Arnhem. Daar zal het voor het publiek te zien zijn. Een tentoonstelling die internationaal publiek gaat trekken, is die rond de magisch-realistische schilder Carel Willink en diens leermeester, de Duitser Baluschek. De laatste is in Nederland niet erg bekend, maar in Duitsland wel. Saskia Bak verwacht dan ook bezoekers uit Duitsland. Die contacten met Duitsland vindt ze van belang omdat Arnhem nu eenmaal grenst aan een enorm groot handelsgebied over de grens.

Waarde

De waarde van een museum voor de stad, staat wat Saskia bak betreft buiten kijf: “Musea zijn voor de mentale gezondheid van mensen van wezenlijk belang. Hier opent zich de wereld. Je treft hier nieuwe inzichten. Een museumbezoek is een prima uitgangspunt voor gesprek met je familielid of vriend of vriendin waarmee je hier op bezoek bent. Wij vinden het belangrijk om kunst toegankelijk te maken voor een breed publiek. Dat kan door een begeleidende bij een werk dat je in eerste instantie niet aanspreekt. Met wat meer achtergrondinformatie kan dat perspectief opeens wisselen.” De actualiteit wordt daarbij niet geschuwd. Zo heropende het museum met de tentoonstelling ‘Ten minste houdbaar tot’, over mens en natuur in een snel veranderende wereld. «

Tekst: Paul de Jager // Foto's: Jannes Linders

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.