Motion Control: keuze voor centrale of decentrale besturing?

29 juli 2024 16:01

Motion Control: keuze voor centrale of decentrale besturing?

Wat bepaalt de keuze voor een centrale of decentrale besturing in motion control applicaties? Samen met Application Engineer Roel van der Mark duiken we in de machinebesturingshiërarchie, de voordelen van beide besturingssystemen, en waarom de wederzijdse afhankelijkheid van assen een cruciale factor is.

Centrale vs. decentrale besturing

Historisch gezien waren servo drives eenvoudige systemen, vaak centraal bestuurd. Naarmate processoren krachtiger werden, kozen machinebouwers steeds vaker voor decentrale besturingen, waarbij intelligentie dichter bij de actuatoren wordt geplaatst. Recentelijk is er een hernieuwde voorkeur voor centrale besturing dankzij verbeteringen in rekenkracht en communicatiesnelheid, waardoor een centrale PLC alle motion control-taken efficiënt kan afhandelen.

Machinebesturingshiërarchie

In moderne fabrieken speelt zowel centrale als decentrale besturing een rol, afhankelijk van het niveau binnen de machinebesturingshiërarchie. Bijvoorbeeld, in een auto-assemblagelijn is de plaatsing van de motor minder complex en kan dit decentraal worden bestuurd, terwijl de complexe bewegingen voor het plaatsen van de stoel, waarbij meerdere assen betrokken zijn, beter centraal worden aangestuurd.

Voordelen van decentrale besturing

Decentrale systemen bieden flexibiliteit doordat specifieke regel- en besturingstaken dicht bij de bron kunnen worden uitgevoerd. Dit maakt het mogelijk om snel in te spelen op veranderingen en storingen, en biedt onafhankelijkheid van het type of merk apparatuur door gebruik te maken van standaard communicatienetwerken zoals EtherCAT.

Voordelen van centrale besturing

Centrale besturing zorgt voor een uniforme automatiseringsomgeving en biedt de mogelijkheid om meerdere assen synchroon aan te sturen. Dit is vooral voordelig in applicaties waar nauwkeurige coördinatie van meerdere assen vereist is, zoals bij complexe kinematische bewegingen.

Afhankelijkheid tussen assen

De keuze tussen centraal of decentraal hangt sterk af van de onderlinge afhankelijkheid van de assen. Bij complexe bewegingen waar meerdere assen afhankelijk van elkaar zijn, kan een centrale besturing de complexiteit reduceren en de efficiëntie verhogen. In minder complexe scenario’s kan decentrale besturing echter de voorkeur genieten vanwege de flexibiliteit en lagere kosten.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.