Mostart & Timmermans Notarissen hebben scherp oog voor actualiteit
20 juni 2018 10:25
Mostart & Timmermans Notarissen, met vestigingen in Beek en Groesbeek, zijn Netwerknotarissen. Het kantoor maakt deel uit van een netwerk dat vooral als kenniscentrum voor notarissen dient. “Dat betaalt zich uit in up-to-date kennis van zaken en een scherp oog voor trends in de markt”, vertelt notaris mr. Laurent Mostart.
De notariële wereld is veelomvattend en wet- en regelgeving verandert voortdurend. Een netwerk van notarissen met dezelfde methodiek en protocollen, kan elkaar (en daarmee de klant) enorm van dienst zijn. Zo worden centraal cursussen georganiseerd over nieuwe wetgeving en worden centraal protocollen aangepast als nieuwe wetgeving dat vereist. “Daarmee stijgt de kwaliteit van het kantoor”, weet Mostart.
Huwelijksvermogensrecht
De netwerknotaris houdt uiteraard in de eerste plaats wetswijzigingen nauwlettend in de gaten omdat die zijn weerslag hebben op de notariële wereld. Zo’n nieuwe ontwikkeling is de wijziging per 1 januari van het huwelijksvermogensrecht. Huwelijken die na die datum zijn gesloten, zijn niet langer automatisch in gemeenschap van goederen. In de nieuwe wetgeving is een onderscheid gemaakt tussen gemeenschappelijk bezit en privé vermogen van de partners in een huwelijk. Erfenissen, schulden en spaargeld van voor het huwelijk maken geen deel uit van de gemeenschap van goederen. Er is dus nog slechts sprake van een beperkte gemeenschap van goederen. Dat is ook voor ondernemers van belang. Mostart: “Veel mensen vertrouwen erop dat wat in de wet geregeld is wel goed zal zijn. Maar in de nieuwe wet is juist minder geregeld. Dat kan voor ondernemers enorme problemen opleveren bij bijvoorbeeld een echtscheiding, overlijden of faillissement. Met huwelijkse voorwaarden kan je een aantal zaken beter regelen dan de wet nu doet en dat kan een dure en tijdrovende gang naar de rechter voorkomen.”
Voorbeeld
Notaris Mostart geeft een voorbeeld van wat er mis kan gaan bij een huwelijk volgens het nieuwe huwelijksvermogensrecht: “De man heeft een onderneming bij de aanvang van het huwelijk. Die valt volgens de nieuwe wet buiten de gemeenschap van goederen. Omdat een onderneming een samenstel van goederen en schulden is, zal vanaf het huwelijk bepalend zijn hoe ondernemingsgoederen vanaf die datum verkregen en gefinancierd zijn. Dat zal voor elk goed apart beoordeeld moeten worden. Is meer dan de helft vanuit gemeenschap betaald (en die kans is groot, omdat het inkomen in de gemeenschap terecht komt), dan behoort het betreffende ondernemingsgoed toch tot de gemeenschap van goederen! Dus een deel van de onderneming zal buiten de gemeenschap van goederen vallen en een deel erin. Dat zal veel problemen opleveren bij echtscheiding en faillissement. Met huwelijkse voorwaarden valt een betere regeling te maken voor partijen.”
Levenstestament
Het afsluiten van levenstestamenten neemt momenteel ook een grote vlucht, weet Mostart. Daarin kan een persoon regelen dat zijn (bedrijfs-)zaken worden behartigd door zijn echtgenote/echtgenoot en/of door een of meer van zijn kinderen of door anderen als hij daar zelf niet meer toe in staat is.
Dat speelt bijvoorbeeld bij handelings-onbekwaamheid of overlijden. Met de vergrijzende bevolking komt dat relatief vaker voor. Maar ook als de ondernemer tijdelijk uitgeschakeld is vanwege een ernstige ziekte. Ook hier geldt dat het notarieel regelen van zaken en gang naar de rechterlijke macht kan voorkomen of beperken.
Social media testament
Een derde trend die Mostart signaleert is de opkomst van het social media testament. Social media zoals Twitter, facebook en Whatsapp zijn niet meer weg te denken. De digitale communicatie mogelijkheden blijven groeien. Ze hebben grote impact op ons leven. Vaak gaat dat goed en is het dataverkeer plezierig of nuttig. Dat wordt vaak anders als de onderlinge relaties verslechteren. Partners kunnen elkaars wachtwoorden misbruiken, elkaar stalken op het internet of - nog erger - elkaar zwart maken. Die misstanden kunnen lang voortduren als de rechter er aan te pas moet komen. Ook hier geldt volgens Mostart dat erger voorkomen kan worden als afspraken én strafbepalingen worden vastgelegd in het social mediatestament.
Mostart & Timmermans Notarissen
Rijksstraatweg 145, 6573 CM Beek-Ubbergen
Telefoon 024 – 684 15 12
E-mail info@mostartentimmermans.nl
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.