Migratie naar de cloud helpt ondernemers duurzaamheidsdoelen te realiseren
28 september 2023 12:06
Veel ondernemers zoeken naar kansen om hun CO2-uitstoot te verminderen om te voldoen aan de wensen van klanten en in het verlengde daarvan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties (SDG’s). Uit een onderzoek van Analysys Mason blijkt dat het migreren van alle netwerkservices vanaf eigen apparatuur op de bedrijfslocaties naar cloudgebaseerde services de gerelateerde CO2-uitstoot enorm kan reduceren. Volgens de onderzoekers tot 78% voor grote bedrijven en maar liefst 96% voor kleine bedrijven. Hoe zit dat precies en zijn er ook risico’s aan verbonden?
Consolidatie en efficiencyverbetering
Het merendeel van de mogelijke reductie is het gevolg van het consolideren van IT-services. Binnen de eigen organisatie worden veel servers en netwerkapparaten maar een deel van de dag en week gebruikt, terwijl ze continue stroom verbruiken. De cloudinfrastructuur wordt daarentegen gedeeld door miljoenen klanten, vaak over de hele wereld. Hierdoor kunnen cloudproviders, zoals Cloudflare, schaalvoordelen behalen die resulteren in minder downtime, minder afval en ook veel minder CO2-uitstoot. Tevens bleek uit het onderzoek van Analysys Mason dat er extra winst te behalen is door de hoge energie-efficiëntie van clouddatacenters en verschillen in de koolstofintensiteit van opwekking in het lokale elektriciteitsnetwerk.
Energieverbruik internet reduceren
Het totale internetgebruik veroorzaakt momenteel zo’n 3,7% van de wereldwijde CO2-uitstoot, ongeveer evenveel als al het vliegverkeer ter wereld. Daarom moet het energieverbruik van het internet worden gereduceerd, zeker nu overheden het Klimaatakkoord van Parijs naar eigen beleid aan het vertalen zijn, met plannen voor de transitie naar een emissievrije economie. Toezichthouders in de Verenigde Staten en de Europese Unie zijn ook van plan om bedrijven te verplichten klimaatgerelateerde informatie te publiceren, waaronder de CO2-uitstoot als gevolg van hun bedrijfsactiviteiten en supply chains, evenals klimaatgerelateerde risico’s en kansen. Daartoe hoort ook de eigen CO2-uitstoot IT-infrastructuur en het internet-gebruik.
Voorkom cloud lock-ins
Voordat je als ondernemer alle internet- en netwerkservices naar de cloud gaat migreren is het belangrijk om te beseffen dat er ook risico’s aan verbonden zijn. De bekende cloudgiganten hebben namelijk hun bedrijfsmodellen op het opslaan en verwerken van je bedrijfsinformatie, waarbij het vaak moeilijk is om die erna nog naar een andere leverancier te verplaatsen. Ze lokken klanten vaak met één service en proberen ze daarna te verleiden tot andere services en voor je het weet ontstaat er een lock-in. Als zo’n klant namelijk wil overstappen naar een andere cloudaanbieder blijkt er een zogeheten data egress fee te worden berekend. Daarover heeft onder andere de ACM al gepubliceerd in een marktstudie clouddiensten.
Connectiviteitscloud met AI-functionaliteit
Het eerder genoemde onderzoek van Analysys Mason is uitgevoerd in opdracht van Cloudflare, een wereldwijde leverancier van cloudservices en verbindingen. In tegenstelling tot de meeste andere aanbieders rekent Cloudflare geen egress fee, waardoor klanten hun data naar eigen behoefte kunnen opslaan, gebruiken en indien gewenst verplaatsen. Onlangs introduceerde dit bedrijf de zogeheten connectivity cloud om alles wat online is eenvoudig met elkaar te kunnen verbinden en te beveiligen. Of dat nu een cloudservice, een gebruikersapparaat, een database of hardware op locatie is. In samenwerking met partners biedt Cloudflare op haar wereldwijde netwerkinfrastructuur ook functionaliteit voor het ontwikkelen van zakelijke AI-applicaties en AI-inferenties dicht bij de gebruikers.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.