Microwoning
13 april 2022 12:27
De minister van wonen wil jaarlijks zo’n 100.000 woningen bouwen in een tijdsgewricht waarin de bouwprijzen alsmaar stijgen en vergunningprocedures steeds trager verlopen. Tel daarbij op de problemen op de arbeidsmarkt: het tekort aan personeel en coronaquarantaines. Om starters en zzp’ers, snel aan betaalbare, eigen woonruimte te helpen is creativiteit nodig en ‘out of the box’ denken: ziedaar de Microwoning.
De minister vertelt wel hoeveel woningen hij wil bouwen, maar niet hoe hij dat wil doen. Om procedures te versnellen is menskracht nodig en moet de regeldruk verminderen. Twee zaken die de overheid niet 1-2-3 uit de hoge hoed kan toveren. De praktijk is weerbarstig en dat zou deze minister inmiddels moeten weten.
Microwoning
Intussen zijn er mensen die denken in (kleine) oplossingen. Ik heb het genoegen met zo iemand te mogen werken. Matthijs Rolleman bedacht de “Microwoning”, een woning met de afmetingen van een flinke schuur of tuinhuis, van alle gemakken voorzien, als circulair bouwpakket te plaatsen in de achtertuin van een bestaand woonhuis.
Voor wie
Het doel van de Microwoning is het realiseren van een kleine zelfstandige woonruimte voor een 1 of 2 persoons huishouden, binnen een bestaande woonomgeving. De eigenaar van het bestaande woonhuis hoeft alleen maar een stukje tuin vrij te maken voor de Microwoning (en in de berging wat ruimte voor een fiets). Het team van Matthijs Rolleman regelt de rest. De Microwoning richt zich met name op de starter op de woningmarkt of woningzoekende met een smalle beurs, die binnen het bestaande woningaanbod, achter het net vist.
Pilot in Gouda
Op dit moment loopt de eerste vergunningaanvraag in Gouda voor een Microwoning in de achtertuin van Tessa Halm. Hopelijk volgen er spoedig meer. Matthijs heeft al veel aanvragen van woningeigenaren die graag een stuk van hun tuin beschikbaar stellen, voor de plaatsing van een Microwoning. Al deze eigenaren noemen de wens om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het woningtekort, maar ook het mogelijke contact met de bewoner van de Microwoning als belangrijke motieven om hiervoor te kiezen.
Vergunningprocedure
De Microwoning is flexibeler in te passen dan een “tiny house” of mantelzorgwoning. Ik heb voor Matthijs de vergunningsmogelijkheden in kaart gebracht. De Microwoning is namelijk niet vergunningsvrij. Er moet een vergunningprocedure worden doorlopen waarbij de aanvrager afhankelijk is van de bereidheid van de gemeente om medewerking te verlenen.
En de buren?
Gemeenten die we tot dusverre hebben gesproken, vinden het wel spannend om een Microwoning te faciliteren. Met name omdat het een nieuw concept is. Eén van de eerste vragen die de gemeente Gouda dan ook stelde is: wat vinden de buren ervan? Hoe zit het met ‘gluren bij de buren’? De buren van Tessa Halm in Gouda, hebben geen problemen met de Microwoning. Reacties variëren van “o wat gaaf” tot “als ik er maar geen last van heb”. Zo zullen de meeste omwonenden wel reageren, verwachten we.
Tot slot
De Microwoning is niet dé oplossing voor de woningmarkt. De Microwoning is wel een deeloplossing voor een doelgroep waar de markt (en de minister) niet als eerste voor aan de slag gaan. Ondernemers die écht denken in oplossingen voor problemen van gewone mensen en die ik mag ondersteunen met mijn juridische blik. Daar word ik blij van! «
Caren Schipperus | advocaat omgevingsrecht en vastgoedrecht
Alex Advocaten
Spoorstraat 43
6602 AW Wijchen
Telefoon 088 – 410 44 11
E-mail info@alexadvocaten.nl
www.alexadvocaten.nl
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.