Microsoft keert terug naar de eerste plaats als het meest geïmiteerde merk bij phishingaanvallen

12 januari 2024 13:51

Microsoft keert terug naar de eerste plaats als het meest geïmiteerde merk bij phishingaanvallen

In het meest recente Brand Phishing Report van Check Point Research staat Microsoft op nummer één als nagemaakt merk door cybercriminelen, waarbij de technologiesector de top tien domineert.

Check Point Research (CPR), de Threat Intelligence tak van Check Point Software, heeft zijn Brand Phishing Report voor het laatste kwartaal van 2023 gepubliceerd. Het rapport belicht de merken die in oktober, november en december vorig jaar het vaakst werden geïmiteerd door cybercriminelen in hun pogingen om persoonlijke informatie of betalingsgegevens van slachtoffers te stelen.

In het laatste kwartaal van 2023 stond Microsoft op de eerste plaats als het meest geïmiteerde merk, goed voor 33 procent van alle phishingpogingen. De meeste geïmiteerde merken bevonden zich in de technologiesector, met Amazon op de tweede plaats (9 procent) en Google op de derde plaats (8 procent). Sociale netwerken en banken waren de andere twee meest geïmiteerde sectoren.

Cybercriminelen kozen in het laatste kwartaal van 2023 ook retailers en koeriersdiensten als doelwit, waarschijnlijk in een poging om in te spelen op de koopjesperiode tijdens de feestdagen.

"Terwijl we afscheid hebben genomen van 2023, is één ding ons gevolgd naar het nieuwe jaar en dat is de dreiging van phishing. Zelfs cybercriminelen met beperkte IT-expertise kunnen legitieme merken nauwkeurig nabootsen om nietsvermoedende klanten te misleiden en social engineering-aanvallen uit te voeren", aldus Zahier Madhar, Security Engineer Expert bij Check Point Software.

"Nu de populariteit van AI toeneemt, kunnen we dit jaar een hoger volume aan phishingcampagnes verwachten die nog minder te onderscheiden zijn van echte bedrijfscommunicatie. Doordat de grootste namen op het gebied van technologie, sociale netwerken en bankieren steeds vaker worden geïmiteerd, moeten eindgebruikers extra waakzaam zijn wanneer ze e-mails ontvangen die zogenaamd van een gerenommeerd merk afkomstig zijn. Dit geldt niet enkel voor bekende merken, maar ook voor communicatie verstuurd door vertrouwde partners of bedrijven die even goed geïmiteerd kunnen worden door cybercriminelen. Er zijn met name veel kwaadwillige mails die circuleren over het verifiëren van mailadressen of cloudopslag die bijna vol is. Als je dergelijke mails krijgt, is het belangrijk om altijd de links in de mail en het mailadres na te kijken alvorens op een link te klikken."

Top 10 phishing merken in Q4 2023

  1. Microsoft (33%)
  2. Amazon (9%)
  3. Google (8%)
  4. Apple (4%)
  5. Wells Fargo (3%)
  6. LinkedIn (3%)
  7. Home Depot (3%)
  8. Facebook (3%)
  9. Netflix (2%)
  10. DHL (2%)
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.