Meer groen creëren rond je bedrijfspand

28 augustus 2024 14:19

Meer groen creëren rond je bedrijfspand

Iedere ondernemer krijgt en heeft te maken met regelgeving rond de energietransitie. Energielabels, duurzaamheidsmaatregelen; als ondernemer -afhankelijk van de grootte van de onderneming- zul je deze maatregelen moeten doorvoeren. Maar komt het aan op duurzaamheid, dan kun je ook vrijwillig maatregelen nemen om de directe omgeving van je bedrijfspand 'te vergroenen'. Nu is dit lang niet voor iedere ondernemer haalbaar, of van toepassing, maar daar waar wel mogelijkheden liggen, vormt het een mooie kans ze te benutten; ook voor een stukje branding.

Groen doen, toont een vooruitstrevend bedrijfsprofiel

Grote spelers op de markt, zoals Eneco in Rotterdam, doen het. Het riante hoofdkantoor is voorzien van een groene desum-gevel, wat laat zien dat de energiereus 'groene maatregelen' belangrijk vindt - en dus vooruitstrevend is. En zo kunnen bedrijven er ook voor kiezen om zowel aan de buitengevel, als in het pand zelf, te kiezen voor een 'groene wand', de plantenwand. Of het bedrijf heeft het pand laten omringen door graszoden en grind, voor een betere afwatering.

Andere bedrijven combineren de diverse groen-maatregelen; er ligt een desum-dak, een stuk desum-gevel, mogelijk is er een groenwand inpandig en is het pand omheind door gras. Slimme keuzes, want dergelijk groen is er niet alleen voor een stuk branding en uitstraling; het draagt daadwerkelijk bij aan het welbevinden van medewerkers en bezoekers. Mensen functioneren beter in ruimtes waar meer groen is.

Haalbaarheid van meer groen voor het bedrijfspand

Ondernemers met plannen om meer groen te laten integreren in en rond het pand kunnen een groen adviseur in de hand nemen, er zullen namelijk berekeningen gemaakt moeten worden wat de draaglast van het dak bijvoorbeeld is voor de aanleg van een desum-dak, iets wat ook geldt voor de gevel. Desum (vetplantjes), of groendaken, zijn niet bepaald lichtgewichten. Vooral niet in het geval van regenval, waarbij het gewicht kan oplopen tot zo'n 80 kg per m2. Hier moet het dak op berekend zijn.

In het geval van de aanleg van gras ligt de situatie een stuk eenvoudiger, indien de locatie zich ervoor leent. Vaak wordt er dan gekozen voor een kiezelstenen rand langs het pand, met een afwateringsgoot, waarna de grasrand uitgerold kan worden. Of de grasmatten worden direct aan het pand gelegd, wat handig is bij een schuine afloop. Het is dan een kwestie van tegelwippen, grasmatten kopen en laten bezorgen en een goede hovenier inschakelen om de klus zorgvuldig af te ronden.

Inpandige groenwand

Voor vrijwel iedere ondernemer is overigens de groenwand inpandig haalbaar. Deze worden op slimme wijze geplaatst, met uitrolbare rekken zodat de planten goed van water kunnen worden voorzien. Er bestaat een ruime keuze uit type planten, maar vrijwel altijd wordt er gekozen voor planten (zoals de klimop) die geen bloeiende bloemen krijgen. Bloemen zijn mooi, maar niet geschikt voor een groenwand; je krijgt dan immers te maken met uitvallende bloemen en stuifmeel.

Informeer bij de leverancier voor dergelijke groenwandconstructies, er is veel haalbaar tot op de vierkante meter. Naast de groene uitstraling zorgt een groenwand voor een strak, modern en vooral eigentijds interieur van het bedrijfspand.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.