Meer en meer huurwoningen worden verkocht: ‘Wonen wordt steeds moeilijker’
8 april 2024 09:29
Sinds een tijdje wordt de verhuur van woningen veel zwaarder belast bij de vermogensbelasting in box 3. Dat betekent concreet: veel minder rendement voor verhuurders. En dat heeft natuurlijk gevolgen voor de huizenmarkt. Wat dat betekent vroegen we aan Rolf Zegger, Patrick van Haandel en Mark Broekmeijer, de drie eigenaren van Kolmeijer Makelaars Nijmegen. “Mensen die te weinig verdienen voor een goede hypotheek, maar te veel voor een sociale-huurwoning, zullen buiten de boot gaan vallen.”
Vroeger was investeren in huurwoningen een goed idee. Particulieren konden op die manier bijvoorbeeld een mooie aanvulling op hun pensioen verdienen. Of hun kinderen laten studeren. Maar dat wordt moeilijker sinds het vermogen en eventuele overwaarde meer wordt belast. Rolf: “Het is financieel niet alleen minder interessant geworden om te verhuren, maar zelfs extra belastend.”
Ondernemers verleggen investering
Ook ondernemers zagen meerwaarde in het verhuren van woningen. Nu de belastingregels echter zijn veranderd, is ook hun rendement voor een groot deel verdampt. “We zien veel huizen die werden verhuurd in de verkoop gaan,” zegt Patrick. “Ondernemers verkopen hun vastgoed en verleggen hun investeringen. Naar andere takken van sport. Of naar het buitenland.” Mark vult aan: “Ik verkoop bijvoorbeeld voor een grote Canadese institutionele belegger de huurwoningen in onze regio. Die doet in één klap al zijn 6000 woningen van de hand. Dat zijn een heleboel huizen die van de huurmarkt af gaan.”
Rendement op huurwoning verdwijnt
Rolf begrijpt de ondernemers die van hun huurwoningen af willen wel. Je kunt waarschijnlijk beter naar de beurs, zegt hij. “Daar krijg je meer rendement op je investering. En je hebt geen zorgen van huurders die van alles van je willen. Dat is dubbel winst.” Bovendien, zegt Patrick, is het met het aanpassen van het puntensysteem ook nog eens mogelijk dat je ineens verlies gaat draaien op je huurwoning. “In Nijmegen valt het nog mee, maar ik ken gevallen in Amsterdam waar door deze aanpassing woningen van 3000 euro huur teruggingen naar 800 euro. Dan heb je als eigenaar een groot probleem.”
Verschraling woningaanbod
Een van de gevolgen van het verdwijnen van al deze huurwoningen is een verschraling van het aanbod in het middensegment, vertelt Mark. “Je krijgt straks woningen in de sociale huur én hele dure huurwoningen. Dat wat daartussen zit, verdwijnt voor een groot deel.” Patrick vult aan: “Er is straks een hele groep mensen die niet genoeg verdient voor de hypotheek op een koopwoning, maar te veel verdient voor de sociale huur. Die groep kon terecht in het middensegment van de huur, maar zit dus nu helemaal vast. Een slechte ontwikkeling, wat mij betreft.” Dat het nu al gaande is, blijkt uit het feit dat de huurmarkt de koopmarkt achterna gaat wat overbieden betreft. Rolf: “Het zou niet voor het eerst zijn als een potentiële huurder zó omhoog zit dat hij meer biedt dan de aangeboden huurprijs. En we hebben bij de koophuizen gezien tot wat voor markt dat leidt.”
Probleem signaleren
Voor Kolmeijer Makelaars is het natuurlijk een dubbele kwestie. Zij zien een ontwikkeling in de markt die ze niet goed vinden, maar ze verkopen de woningen ook en voorzien particuliere én zakelijke verkopers van gespecialiseerde kennis en deskundig advies. Patrick: “Iedereen is gebaat bij een gezonde woningmarkt. Wij ook. Als alles door deze ontwikkeling helemaal vast komt te zitten, hebben wij daar ook last van. Daarom signaleren we dit probleem. Laat dat het begin zijn van een oplossing.” «
Een goed gesprek voeren over de huizenmarkt? Of concreet advies nodig bij de verkoop van uw pand? Neem contact op met Kolmeijer: wonen@kolmeijernijmegen.nl, WhatsApp 06 47 13 30 91, telefoon 024 360 95 52, www.kolmeijernijmegen.nl.
Tekst: Freddy Radstaak // Fotografie: Huub Luijten
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.