Marktlink Capital sluit inschrijving voor tweede venture capital fund-of-funds op maximale grootte van €80 miljoen euro

17 juli 2024 12:31

Marktlink Capital sluit inschrijving voor tweede venture capital fund-of-funds op maximale grootte van €80 miljoen euro

Marktlink Capital heeft de inschrijving voor haar tweede venture capital fund-of-funds in zes maanden tijd succesvol afgesloten met een toezegging van €80 miljoen aan kapitaal door in totaal circa 150 private investeerders. Dit tweede fund-of-funds volgt op het eerste succesvolle fonds dat in 2022 van start ging en binnen een half jaar volledig gevuld was. Een aanzienlijk deel van de private investeerders in dit nieuwe fonds heeft ook in het eerste fonds geïnvesteerd, vanwege de toegang tot de beste venture capitalfondsen van Europa en Noord-Amerika.

Unicorns en trends

De strategie, omvang en spreiding van de fondsen in het tweede venture capital fund-of-funds zijn grotendeels vergelijkbaar met die uit 2022. Het team van Marktlink Capital selecteert fondsen die uitzonderlijk presteren op basis van uitgebreid onderzoek. "Er zijn duizenden VC-fondsen, maar er zijn maar een paar die het structureel goed blijven doen," zegt Bouke Marsman, partner bij Marktlink Capital. "Binnen venture capital blijven goede fondsen jaar op jaar goed presteren. 85% van de Unicorns (bedrijven met een waardering van meer dan een miljard) is in handen van slechts 5% van de fondsen."

Marsman vervolgt: "Slechts 0,5% van de bedrijven groeit uit tot een Unicorn, maar van de bedrijven in ons portfolio hebben er tien die status. Dat is relatief veel, zeker als je bedenkt dat we pas anderhalf jaar bezig zijn. De resultaten zijn tot nu toe in lijn met onze verwachtingen."

Marktlink Capital heeft bij de samenstelling van de portfolio rekening gehouden met bredere trends in het technologische landschap, waaronder Artificial Intelligence (AI). Marsman licht toe: "Met een investering in Saga Ventures, een fonds gespecialiseerd in AI en geleid door Max Altman, en in fondsen die achter de Europese AI-kampioen Mistral zitten, hopen we ook deze trend in onze portfolio tot uitdrukking te brengen."

Vierde private equity fund-of-funds

Vrijwel gelijktijdig met het sluiten van het  Venture Capital II, heeft Marktlink Capital ook het vierde private equity fund-of-funds succesvol afgesloten met een toezegging van €300 miljoen. "De snelle closing van dit fonds en het feit dat het fonds overschreven is, valt niet los te zien van de opwaartse trend in fund-of-funds," aldus Marsman. "Steeds meer  vermogende ondernemers en family offices zien private markets als een waardevol instrument in hun vermogensplanning. Een significant deel van de investeerders in de VC-fondsen van Marktlink Capital investeren ook in de private equity fund-of-funds en de directe feederfondsen die in één PE-huis investeren, om zo een goede verhouding van risico en rendement te realiseren."

Over Marktlink Capital

Marktlink Capital, ontstaan uit de fusie tussen Marktlink Investment Partners en Welt Ventures, is een investeringsmaatschappij voor ondernemers en particuliere investeerders om toegang te krijgen tot de beste private equity en venture capital-fondsen in Europa en Noord-Amerika. Het team telt circa 35 fte aan specialistische kennis en ervaring in private equity en venture capital. Inmiddels is er meer dan €1,5 miljard aan toegezegd kapitaal, vrijwel volledig afkomstig van Nederlandse ondernemers. Initiatiefnemer van Marktlink Capital is Marktlink, dat sinds 1996 ondernemers adviseert bij de verkoop of koop van bedrijven in het hogere mkb-segment. Met meer dan 300 medewerkers en 150 deals per jaar weet Marktlink als geen ander hoe belangrijk private equity en venture capital zijn voor de ontwikkeling en groei van ondernemingen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.