Makelen, schakelen en meer
12 oktober 2023 11:48
Als mkb-ondernemer in de Gelderse maakindustrie kun je al enige jaren met (innovatie)vragen terecht bij een van de zes innovatiemakelaars van RCT (Regionaal Centrum voor Technologie) Gelderland. Zij verbinden je dan met andere ondernemers, of kennisinstellingen om zo jouw vraag bevredigend te kunnen beantwoorden. Daarnaast denken we mee over financiering, zo hebben we zelf vouchers. In onze ondersteuning concentreren we ons op de thema’s digitalisering (slim), energie en circulaire economie (schoon) en sociaal (onderwijs-arbeidsmarkt, inclusieve technologie en sociale innovatie). Dat verbinden, ook wel makelen en schakelen genoemd, is inmiddels niet meer de enige rol die de innovatiemakelaars vervullen. Er is meer en daarover gaat dit artikel.
Makelen en schakelen doen we nog steeds, net als een oploopje organiseren. Echter, we hebben ontdekt dat ondernemers graag van elkaar leren. Om die reden organiseren we kenniskringen rondom thema’s. Denk aan Lean/QRM in Rivierenland en Nijmegen, of waterstof in Nijmegen, dan wel sociale innovatie in de Achterhoek. Die leerkringen zijn meestal verbonden met de regio’s. Elke innovatiemakelaar is actief in één of twee regio’s en heeft daarmee in de afgelopen jaren een stevige band opgebouwd. We vinden dit belangrijk voor ons werk, samenwerken met andere partijen in de regio, zoals lokale ondernemersverenigingen, de regio zelf, of organisaties als VNO-NCW. Het zorgt nogal eens voor nieuwe ondernemers, die we kunnen ondersteunen.
Scans afnemen en CSRD
Binnen de thema’s zien we verschuivingen en verbreding optreden. Op het terrein van digitalisering hebben we niet alleen vouchers om een leuk idee verder te helpen. We kunnen sinds dit jaar ook scans afnemen, waardoor bedrijven een beter beeld krijgen waar ze nu staan op het terrein van digitalisering en waar hun ambities liggen. Het verwezenlijken van die ambities kunnen we dan ondersteunen. Bij circulaire economie zien we dat grote bedrijven in hun jaarverslaglegging meer moeten gaan aangeven wat hun footprint is en hoe ze die willen verkleinen. Deze ontwikkeling is een gevolg van de EU-richtlijn: Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die vanaf volgend jaar voor steeds meer grote bedrijven gaat gelden. Het mkb krijgt daar ook mee te maken als toeleverancier van grote bedrijven. Om die reden gaan de innovatiemakelaars zich hiermee de komende tijd meer bezighouden. Sinds een paar jaar hebben we ons gericht op inclusieve technologie, waarbij het erom gaat dat mensen of medewerkers door de inzet van technologie taken kunnen uitvoeren, waartoe ze daarvoor niet instaat waren. Het gebruik van een exoskelet is daar een voorbeeld van.
Wat verandert en wat blijft
Samengevat: de rol van de innovatiemakelaar is verbreed. We organiseren kenniskringen, werken actief samen met de regio en met andere organisaties in de regio, kunnen op het terrein van digitalisering mkb-ondernemers in de maakindustrie breder van dienst zijn door de inzet van scans, zijn een aanspreekpunt voor de gevolgen van de nieuwe jaarverslaglegging (CSRD) en richten ons niet alleen op onderwijs-arbeidsmarkt maar ook op inclusieve technologie.
We zouden bijna vergeten dat een aantal zaken gewoon hetzelfde is gebleven. We zijn nog een steeds een team van zes innovatiemakelaars, hebben geen kantoren, leaseauto’s of managers, worden aangestuurd door ondernemers uit heel Gelderland en betaald door de provincie Gelderland. En last but not least: we zijn allemaal sterk gemotiveerd en toegankelijk. Maar wat wil je als je zoveel bedrijven van binnen mag zien en kunt meedenken over tal van innovatieve ideeën. «
Ruud Schuurman
Innovatiemakelaar RCT Gelderland
Regio Arnhem-Nijmegen
06 23 85 70 46
ruud@rctgelderland.nl
John Schraven
Innovatiemakelaar RCT Gelderland
Regio’s de Liemers en Rivierenland
06 53 44 90 55
john@rctgelderland.nl
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.