Lucam en Hartman winnen Koploperprijs duurzaam ondernemen

14 juni 2024 11:51

Lucam en Hartman winnen Koploperprijs duurzaam ondernemen

In de afgelopen maanden gingen twee groepen bedrijven en een scholengroep uit Flevoland en Overijssel intensief aan de slag met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering en product- en dienstverlening. Ze kregen een uitgebreide nulmeting, stelden een duurzaamheidsagenda op en maakten een communicatieopdracht.

Ruim 80 bezoekers namen deel aan het Koplopersymposium op 12 juni, dat de officiële afsluiting was van beide projecten. Het symposium vond plaats op de locatie Emmeloord van Firda, een organisatie voor sterk vakonderwijs in de regio Friesland en noordelijk Flevoland, die zelf eerder al eens meedeed aan een van de Koploperprojecten.

Er waren twee inspirerende lezingen rondom het actuele thema van de energietransitie en meer specifiek het probleem van netcongestie, waar veel bedrijven momenteel mee kampen. De boodschap van Sanne de Boer, senior specialist energietransitie bij RaboResearch: zorg dat de energietransitie je niet overkomt, wees voorbereid. Henk de Boer van E-regie liet met hele concrete voorbeelden zien hoe ondernemers zelf de regie kunnen nemen over hun energie, door samen een stabiele energiegemeenschap op te zetten.

Na de vertoning van een paar inspirerende filmpjes, waarmee het publiek een mooie indruk kreeg van deze bedrijven en hoe ze aan verduurzaming werken, werden de Koploperprijzen uitgereikt aan de winnaar van elke groep. Namens de jury Flevoland reikte wethouder René van Amersfoort, de prijs uit aan Michel Valkema van Lucam Air in Emmeloord. Volgens de jury is Michel heel bescheiden in zijn communicatie, maar heeft hij wel grote stappen gemaakt met de verduurzaming van zijn bedrijf.

Liesbeth Rijsdijk, lector aan Hogeschool Windesheim maakte deel uit van de jury van Overijssel. Ze vertelde dat Hartman heel serieus aan de slag is gegaan met alle uitkomsten van het Koploperproject en op basis daarvan een gedetailleerd duurzaamheidsplan heeft opgesteld, met concrete gekwantificeerde doelen voor de toekomst, niet alleen voor de eigen bedrijfsvoering, maar zeker ook voor de producten en de waardeketen.

Tot slot kwamen alle Koplopers samen op het podium om hun deelnamecertificaten in ontvangst te nemen, uit handen van Karin Pals (coördinator Koploperproject Flevoland) en Esther Jansen (coördinator Overijssel). Karin sloot het event af met een dankwoord aan alle deelnemers, partners en sponsors en gaf dat er in beide provincies binnenkort weer nieuwe Koploperprojecten van start gaan. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich aanmelden via de website www.koploperproject.nl.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.