Los problemen op en grijp de kansen

20 oktober 2022 10:53

Los problemen op en grijp de kansen

De energietransitie is noodzakelijk. Als we te laat zijn, zal dat de aarde, de samenleving en daarmee de economie en de welvaart onherstelbaar beschadigen. Dat we met die transitie niet kunnen wachten en voor de komende jaren de nú beschikbare en bewezen technieken moeten inzetten, moet het uitgangspunt zijn voor elk plan.

Ik begin zo expliciet over dit uitgangspunt, omdat de voortgang vaak blijft steken op een discussie over de noodzaak van windenergie of zonnevelden. Ja, we willen meer zonnepanelen op (bedrijfs)daken en langs infrastructuur, maar we kunnen niet wachten tot de moeilijkste plekken zijn volgelegd; we hebben intussen óók zonnevelden nodig. En naast de ambitieuze plannen voor wind (en zon) op zee hebben we ook wind op land nodig, dat is in elk energiescenario te zien.

Hard op het doel, zacht in het proces

Weinig mensen zijn meteen enthousiast over windturbines of zonnevelden in hun directe omgeving. Maar we móeten verder met de energietransitie. Juist door de opgave als niet onderhandelbaar uitgangspunt te nemen, kan een goed participatieproces ontstaan. Die opgave is heel feitelijk; wat moeten we besparen aan CO2-uitstoot en wat gaan we opwekken aan terawattuur.

Het gesprek gaat dan - naast een goede uitleg van het waarom - alléén nog over de beste locatiekeuzes, over de inpassing in het landschap en over allerlei maatschappelijke wensen. Het gesprek kan dan ook gaan over energieproductie in lokaal (coöperatief) eigendom, over economische kansen, over opbrengsten voor omwonenden en over terug investeren in natuur en landschap.

Bedrijven willen zekerheid

Bedrijven zijn op allerlei manieren betrokken bij de energietransitie. Ze hebben belang bij stabiele en voldoende energielevering én hebben een opgave om energie te besparen. Veel bedrijven spelen een rol in de voorbereiding en bouw van energieparken en in de aanleg en uitbouw van de energie-infrastructuur. Zeker met de huidige personeels- en grondstoffenschaarste is het voor hen belangrijk om vooruit te kunnen plannen. Zij hebben dus groot belang bij een betrouwbare overheid, die goede kaders schept voor de energietransitie, waarin niet steeds weer in reactie op ophef goede plannen worden gewijzigd of afgeblazen. 

Natuur en Milieu Gelderland
Oude Kraan 72
6811 LL Arnhem
www.natuurenmilieugelderland.nl

Fotografie: Annemieke Kok
Tekst: Alex Meijer, specialist energietransitie en participatie bij Natuur en Milieu Gelderland

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.