Lorenza Colzato: “Invloed van cultuur zeer bepalend voor gedrag”
16 augustus 2024 13:06
De in China gevestigde Italiaanse onderzoeker Lorenza Colzato onderzoekt de rol die cultuur speelt in het beïnvloeden van gedrag. Colzato pleit voor een meer cultuurbewuste aanpak in de geestelijke gezondheidszorg, waarbij interventies worden afgestemd op de culturele context van de persoon in kwestie.
Professor in Jinan, China
Colzato is opgegroeid in Noord-Italië, waar ze psychologie studeerde. Na haar studie vervolgde ze haar carrière in onderzoek, waarbij ze onder andere werkte in Duitsland en Nederland. Haar reis naar China begon vier jaar geleden toen ze werd uitgenodigd om een lezing te geven in Jinan. “Ik was nog nooit eerder in China geweest en besloot het avontuur aan te gaan. Ik was onder de indruk van het land en de cultuur, wat uiteindelijk leidde tot een aanstelling als professor in Jinan,” aldus Colzato.
Culturele context belangrijk voor behandeling mentale gezondheidsproblemen
Volgens Colzato leven in China veel jongeren met mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie en angst. Vaak komt dit door de hoge druk van academische en familiale verwachtingen. “De Chinese cultuur legt veel nadruk op gehoorzaamheid en respect voor autoriteit,” legt ze uit. “Met de eenkindpolitiek is er veel druk op het enige kind om uit te blinken, wat kan leiden tot aanzienlijke stress en interne spanningen.”
In haar onderzoek benadrukt Colzato het belang van culturele context bij het begrijpen en behandelen van mentale gezondheidsproblemen. Ze stelt dat westerse benaderingen niet altijd effectief zijn in een oosterse context. In Westerse landen ligt vaak de focus op individuele doelen en prestaties, terwijl in Oosterse culturen, zoals China, sociale verantwoordelijkheid en harmonie belangrijker zijn door de invloed van het confucianisme.
Dit culturele kader kan ervoor zorgen dat mensen mentale gezondheidsproblemen internaliseren en als persoonlijke mislukkingen beschouwen, in plaats van hulp te zoeken. “In Nederland is het bijvoorbeeld gebruikelijk om problemen extern te uiten, maar in China worden veel emoties intern gehouden, wat leidt tot andere uitingen van stress zoals zelfverwonding en eetstoornissen.”
Cognitieve verbetering en precisie-neurostimulatie
Colzato’s werk richt zich ook op cognitieve verbetering door middel van precisie-neurostimulatie, een techniek waarbij elektrische stimulatie wordt gebruikt om specifieke delen van de hersenen te activeren.
“Deze gepersonaliseerde benadering maakt het mogelijk om cognitieve functies zoals aandacht, geheugen en leren te verbeteren door stimulatieparameters aan te passen aan de unieke hersenactiviteit en behoeften van elk persoon,” legt ze uit. “Dit kan bijzonder handig zijn voor het verbeteren van leesvaardigheden bij kinderen met dyslexie of bij leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang.”
Internationale samenwerking en nieuwe perspectieven
Colzato’s verblijf in China heeft haar de mogelijkheid geboden om samen te werken met wetenschappers uit andere BRICS-landen, zoals India en Brazilië. Deze samenwerkingen bieden nieuwe perspectieven en methoden in het onderzoek naar cognitieve verbetering en culturele psychiatrie. “Ik voel me erg optimistisch in China. Europa is vaak eurocentrisch, maar hier in China krijg ik inzicht in collectivistische samenlevingen, wat mijn benadering van onderzoek en therapie verrijkt.”
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.