Loondoorbetaling bij ziekte

6 september 2023 11:13

Loondoorbetaling bij ziekte

De loondoorbetalingsverplichting houdt in dat je als werkgever verplicht bent om het loon van een zieke medewerker de eerste twee jaar door te betalen. Dit is per jaar minstens 70% van het brutoloon van de zieke medewerker. In de meeste cao’s is de afspraak vastgelegd dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70% moet zijn. Maar er zijn ook cao’s waarin andere afspraken zijn gemaakt. Raadpleeg dus altijd de cao voor de juiste loondoorbetalingsverplichting. Is er geen cao van toepassing? Dan gelden de regels uit het Burgerlijk Wetboek voor loondoorbetaling bij ziekte.

Het kan ook voorkomen dat je als werkgever meer loon moet doorbetalen bij ziekte als hierover afspraken staan in de cao of arbeidsovereenkomst.

In dit artikel van Sazas lees je een aantal onderwerpen over loondoorbetaling bij ziekte.

Wie betaalt het salaris bij ziekte uit?

Als een medewerker ziek is, is het jouw taak als werkgever om het loon door te betalen. Het kan ook zijn dat er geen sprake is van loondoorbetaling, maar dat de medewerker recht heeft op een Ziektewet-uitkering.

Is het belangrijk om loondoorbetaling bij ziekte te verzekeren?

Wanneer je jouw bedrijf verzekerd tegen loondoorbetaling bij ziekte, krijg je een vergoeding voor het doorbetaalde loon van een zieke medewerker. Met de juiste verzuimverzekering, krijg je vaak ook hulp met het verminderen en voorkomen van verzuim én met de re-integratie van zieke medewerkers. Zieke medewerkers kunnen leiden tot een financiële last en met een verzuimverzekering kun je deze risico’s beperken.

Loondoorbetaling bij ziekte: AOW of na AOW-leeftijd?

Heeft jouw medewerker de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en wordt hij of zij ziek? Dan ben je verplicht het loon van deze medewerker maximaal 6 weken door te betalen. Ook kan je de medewerker tijdens de eerste 6 weken van ziekte niet ontslaan.

Hoe zit het met loondoorbetaling bij ziekte door zwangerschap?

Als een medewerker ziek is tijdens of na een zwangerschap, gelden andere regels. Dit heeft te maken met:

  • De oorzaak van de ziekte: wel of niet veroorzaakt door zwangerschap of bevalling;
  • Het moment dat de medewerker ziek wordt: voor, tijdens of na het zwangerschapsverlof.

Je betaalt als werkgever tijdens de ziekte het loon door. In sommige situaties start de zwangerschapsuitkering eerder. Of je kunt voor de medewerker een Ziektewet-uitkering aanvragen.

Meer lezen over dit onderwerp; Sazas beantwoordt vragen als: ‘Wat staat er in de wet over loondoorbetaling bij ziekte?’ en ‘Hoeveel loon krijgt een zieke medewerker doorbetaald?’

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.