Lokale duurzame energie is belangrijke pijler

12 april 2022 14:13

Lokale duurzame energie is belangrijke pijler

Overstappen naar duurzame energievoorziening. Er komt heel wat bij kijken, zeker bij bestaand vastgoed. IF Technology bedenkt, ontwerpt en beheert over de volle breedte en bewaakt het proces; technisch, juridisch, financieel en organisatorisch.

“IF Technology is een consultancy- en engineeringbureau dat is gespecialiseerd in de duurzame energievoorziening voor gebouw- en gebiedsontwikkeling. We adviseren ontwikkelaars, gebouweigenaren, energieleveranciers en overheden hoe ze de stap naar duurzame warmte en koude kunnen zetten”, zo schetst Martijn van Aarssen, directeur en mede-eigenaar van IF Technology in enkele zinnen het profiel van de organisatie. “Lokale energie uit bodem, lucht en oppervlaktewater is naast zonne- en windenergie een belangrijke pijler voor duurzame energievoorziening.”

Niet vrijblijvend

De grote uitdagingen op dit gebied liggen volgens Van Aarssen bij bestaand vastgoed. “Het is een complexe klus die bovendien niet vrijblijvend is. Vanaf 1 januari 2023 moeten bijvoorbeeld alle kantoorgebouwen in Nederland minimaal een energielabel C hebben. Deze wettelijke verplichting is door de regering ingevoerd om de aangescherpte klimaatdoelen voor 2030 te kunnen realiseren. Liefst 50 procent van de bestaande kantoren voldoet nog niet aan die eis. En bedenk dat in de nabije toekomst de duurzaamheidseisen aan gebouwen verder aangescherpt worden. Tel daarbij de dreigende energieschaarste en almaar stijgende energieprijzen. Er ligt een enorme opgave, maar verduurzaming loont.”

“Let wel, we hebben het over een transitie, een proces”, kadert Van Aarssen, “Niet alles hoeft in één keer, maar kan wel degelijk een overweging zijn. Op dit moment ligt de nadruk op verduurzaming van bestaand vastgoed veelal op quick wins als isolatie, zonnestroom, ledverlichting en laadpalen. Begrijpelijk en prima als eerste stap, maar verlies het bredere plaatje niet uit het oog. Als de CV ketel einde levensduur is, kun je deze vervangen, maar je kunt ook een installatie met een duurzame warmtepomp overwegen. IF bekijkt de opgave vanuit dit bredere perspectief.”

Bewezen en duurzame oplossingen

Het verduurzamen van de klimaatbeheersing door opwekking van warmte en koude blijft vooralsnog vaak een ondergeschoven kindje. “Complex, ingrijpend en de kost gaat voor de baat uit. Maar de techniek is er; denk aan een lucht/water warmtepomp, bodemenergie of aquathermie. Het zijn bewezen en duurzame oplossingen en ze dragen allemaal bij aan de klimaatdoelstellingen.” Van Aarssen legt uit: “Met het benutten van warmte en koude uit bodem, lucht en oppervlaktewater breng je gebouwen op de gewenste temperatuur, zonder dat hier gas voor nodig is. In de winter verwarm je het gebouw met een warmtepomp die warmte onttrekt aan het opgepompte grondwater uit de warme bron. Het grondwater koelt af en wordt weer teruggepompt in de koude bron. In de zomer wordt dit afgekoelde water weer opgepompt en gebruikt als passieve koeling.”

“De complexiteit zit erin dat het om bestaande gebouwen gaat, die allemaal verschillend zijn wat betreft indeling, voorzieningen en gebruik.” Van Aarssen benoemt: “De ligging, de bouwkundige staat, de ruimtelijke indeling, de ondergrond, de huidige installaties om te verwarmen en/of te koelen, de processen die in het gebouw plaatsvinden en dan óók nog de omgeving. Al die facetten spelen een rol in de stappen die je moet zetten.”

Hier grijpen bouwtechnische, installatietechnische, organisatorische, juridische en financiële kwesties ineen. Een ondernemer zou er horendol van worden, maar niet de experts van IF Technology. Dergelijke kwesties ontrafelen, helder in beeld brengen, organiseren en de voortgang bewaken plus het proces te borgen voor de lange termijn, zijn een kolfje naar hun hand.

Regievoering

“Wie kiest voor verdere verduurzaming van het gebouw heeft vaak al andere duurzame stappen gezet. Toch is de eerste vraag vaak een puur technische. We beginnen met een scan van het gebouw, de installaties, de activiteiten, de bodem en de omgeving. Vervolgens brengen wij alle verduurzamingsmogelijkheden in kaart en bespreken met de ondernemer niet alleen wat er moet, maar ook wat er kan, wat het kost en wat het oplevert.”

“De opdrachtgever is altijd leidend, bepaalt de kaders van de duurzaamheidsoperatie en blijft verantwoordelijk. Afhankelijk van waar een ‘go’ op wordt gegeven begeleiden wij het traject of voeren de regie van planvorming tot en met de praktische uitvoering en het beheer erna zodat alles geborgd is en blijft. Dat traject doen we samen met partners als aannemers en installateurs.”

Breder durven kijken

Terugkomend op de locatie van gebouwen en de bestaande energielevering zegt Van Aarssen: “De energielevering is bijna altijd grootschalig georganiseerd. Stroom en gas worden elders opgewekt en via extern beheerde netten geleverd. Voor gebruik van lokale energie gebruik je energie uit de ondergrond of uit de directe omgeving.

Dat is fundamenteel anders. Je kunt als organisatie zelf zo’n systeem laten aanleggen voor eigen gebruik, maar je kunt er ook voor kiezen dat samen met anderen te doen in een lokaal netwerk, bijvoorbeeld via een energiecoöperatie. Ik denk dan aan bedrijventerreinen. Durf bij duurzame oplossingen breder te kijken dan de eigen organisatie. Uiteraard moet je altijd garanties inbouwen voor leveringszekerheid. En denk ook aan vergunningen die al zijn verleend en die moeten worden aangevraagd. Lokale energie organiseren vereist niet alleen technisch gedegen uitvoering maar ook goed contractbeheer en het adequaat afdichten van juridische zaken.”

“Wij zijn als IF Technology praktisch ingesteld. Wij denken in concrete oplossingen en helpen de gebouweigenaar met het verduurzamen van het vastgoed. Met de kennis en kunde die we in huis hebben dragen we bij aan de versnelling van de energietransitie en bieden we onze opdrachtgevers hoogwaardige diensten op het gebied van de keuze voor en de implementatie van duurzame energiesystemen.” «

IF Technology
Velperweg 37
6824 BE Arnhem
Telefoon 026 - 353 5555
E-mail info@iftechnology.nl
www.iftechnology.nl

Tekst en foto: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.