Lokaal inkopen

12 april 2022 14:13

Lokaal inkopen

Onze lokale ondernemers zitten in mijn hart. Mijn naam is Jan van Dellen, wethouder Economische Zaken in Arnhem, lid van The Economic Board en Bestuurlijk Trekker Productieve Regio Groene Metropoolregio. Dit is mijn eerste column hier in Het Ondernemersbelang. Ik geniet van het wethouderschap en vind het geweldig om met zoveel ondernemers in contact te zijn. De combinatie met mijn vorige baan als Country Manager Benelux bij Infor en verkoopdirecteur bij EMC maken het voor mij fantastisch om nu nog dichter bij ondernemers te staan en ze te kunnen ondersteunen met gemeentelijk beleid.

Arnhem telt zo’n 17.000 bedrijven, waar 100.000 mensen werkzaam zijn. We zijn een ondernemende stad. Van lokale zzp’ers tot internationale bedrijven die allen veel betekenen voor onze stad. Met name tijdens de coronapandemie heb ik gezien hoe creatief en vastberaden Arnhemse ondernemers zijn. De gemeente heeft meer dan 1000 ondernemers geholpen en er is een herstelagenda opgezet met een pakket aan investeringen van ruim € 19 miljoen euro in de sectoren die getroffen zijn en in de bedrijven en mensen die veel geleden hebben onder de pandemie.

Maar er is meer. Vorig jaar zijn we begonnen met een lokaal inkoopbeleid. De gemeente heeft bijna € 150 miljoen euro per jaar nodig aan producten. Denk aan kantoorartikelen en zonnepanelen. Dit werd vooral buiten de regio gekocht. Er is daarom samen met ondernemers uit Arnhem, vertegenwoordigd in de Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA), onderzocht hoe lokale ondernemers nog meer ondersteund kunnen worden. Dit had natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren, maar juist nu met de impact van de pandemie is het extra belangrijk dat we meer lokale ondernemers een kans geven. Daarnaast is het met het oog op milieu ook belangrijk dat we onnodig transport gaan verminderen. En we boeken al goede resultaten! Waar we eerder 10 procent van de inkopen lokaal deden is het binnen een jaar gestegen naar 20 procent. We hebben een leveranciersportaal aangemaakt waar ondernemers zich kunnen aanmelden voor hun producten en diensten. Op het moment dat er een inkoopaanvraag komt vanuit de gemeente krijgen de leveranciers die ingeschreven staan een uitnodiging om te komen aanbieden. We betrekken nu ook onze buurgemeenten Renkum, Rheden, Overbetuwe en Lingewaard bij dit nieuwe beleid.

Het is belangrijk dat we blijven kijken naar mogelijkheden om onze lokale ondernemers te helpen. Voor sommige moet de klap zelfs nog komen. Niet denken in moeilijkheden, maar in mogelijkheden. Zo doen we dat hier in Arnhem! «

Jan van Dellen

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.