‘Leven Lang Ontwikkelen’ en de wettelijke scholingsplicht
15 december 2023 14:23
De wet bevat een verplichting voor werkgevers om scholing aan te bieden aan de werknemer. Dat gaat om scholing die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie. Daarbij moet u denken aan scholing in het kader van vakbekwaamheid, veiligheid en meegaan met de technische ontwikkelingen. Ook is de werkgever verplicht de werknemer scholing aan te bieden als zijn functie vervalt of hij niet langer in staat is de functie te vervullen vanwege ziekte. Dit met als doel de arbeidsovereenkomst voort te zetten in de eigen functie of een andere functie. De scholingsplicht gaat niet verder dan wat redelijkerwijs van de werkgever kan worden verlangd.
Werkgever betaalt noodzakelijke scholing
De werkgever is daarnaast verplicht noodzakelijke scholing te vergoeden. De tijd die de werknemer besteedt aan scholing wordt bovendien beschouwd als arbeidstijd. Hoewel de scholingsplicht al lang in de wet staat, is de verplichting deze kosten te vergoeden nieuw sinds de inwerkingtreding van de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden op 1 augustus 2022.
Ook nieuw sinds inwerkingtreding van deze wet is dat werkgevers voor noodzakelijke scholing geen studiekostenbeding meer mogen overeenkomen. Gebeurt dat wel, of is nog sprake van een voor 1 augustus 2022 overeengekomen studiekostenbeding, dan zijn die afspraken nietig.
Veel onduidelijkheid
De wet leidt in de praktijk tot veel discussie. Want wanneer is sprake van noodzakelijke scholing? En wat kan redelijkerwijs van de werkgever worden verlangd? Ook de in de wet geformuleerde uitzonderingen op de hoofdregel (namelijk voor scholing die nodig is voor het verkrijgen, behouden of vernieuwen van een beroepskwalificatie voor één van de functies uit de Regeling vaststelling lijst gereglementeerde beroepen en scholing waarover de werknemer bij aanvang van de werkzaamheden al dient te beschikken) bieden veel ruimte voor discussie en hebben al geleid tot verwarrende uitspraken van rechters.
Daar waar het doel van de wet was om te zorgen voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden, is op punten het tegenovergestelde bereikt. Dat komt een Leven Lang Ontwikkelen niet ten goede. Daar komt nog bij dat grote werkgevers veel meer investeren in scholing dan kleine werkgevers, hetgeen concurrentie en verschillen in de hand werkt. Ook dat lijkt niet in lijn met de beoogde doelstelling van de wet.
Advies aan werkgevers
Werkgevers doen er goed aan om bestaande studiekostenbedingen kritisch te beoordelen. Zijn deze afspraken nog wel geldig onder het nieuwe recht? En voldoet het beding nog wel aan de laatste eisen? Ook is het raadzaam beleid op te stellen over hoe om te gaan met scholing en de daarbij behorende kosten. Als namelijk sprake is van niet noodzakelijke, maar voor de werknemer wel wenselijke scholing, mogen wél afspraken worden gemaakt over terugbetaling daarvan. Op die manier kan ook de werknemer zelf een verantwoordelijkheid nemen in een Leven Lang Ontwikkelen. \
Poelmann van den Broek kan als specialist op het gebied van Arbeidsrecht helpen met het opstellen van een goed beleid op het gebied van scholing en beschikt over een studiekostenbeding dat aansluit bij de meest recente regelgeving. «
Meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met Pauline Demacker of één van haar teamgenoten via p.demacker@pvdb.nl of 024-3810837.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.