Let hierop bij de aanschaf van een bedrijfspand
1 mei 2018 16:02
Een goed bedrijfspand is bereikbaar en betaalbaar. Maar hoe maak je een keus uit het aanbod? Er zijn verschillende opties om een pand te vinden dat bij jou en je onderneming past. Een makelaar in de arm nemen is een optie maar als je liever geen bemiddelingskosten betaalt kun je ook zelf op zoek gaan. Via je eigen netwerk bijvoorbeeld, of via Funda in Business. Deze tips helpen je erbij.
Bedrijfspand als pensioen
Ondernemers kopen een bedrijfspand vaak niet alleen voor hun eigen onderneming. Vaak is het een manier om pensioen op te bouwen. Een bedrijfspand op een goede locatie kan flink in prijs stijgen. Ook is het mogelijk om – na pensionering – het pand te verhuren aan een andere ondernemer. Op die manier ben je verzekerd van een maandelijks inkomen. Ook als je niet meer werkt.
Let op als je koopt zonder makelaar
Kopen zonder makelaar kan een goedkope optie zijn. Maar zorg er wel voor dat je kritisch blijft. Anders wordt het op lange termijn juist een kostbare zaak. Dingen waarop je moet letten bij de koop van een bedrijfspand:
- Zijn de gemeentelijke vergunningen in orde? Zorg ervoor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Kijk of jouw dienst is toegestaan in het pand naar keuze. Zo mag je bijvoorbeeld lang niet overal een garage of horecazaak beginnen.
- Hetzelfde geldt voor het bestemmingsplan. Een verkopende partij kan wel zeggen dat je onderneming zich mag vestiging in het pand, misschien zegt het bestemmingsplan wat anders
- Is het pand goed onderhouden? Denk aan bijvoorbeeld de staat van de cv ketel, de kozijnen, het plafond en het leidingwerk.
- Hoe staan omwonenden tegenover de komst van jouw bedrijf? Peil in de buurt wat de stemming is. Wordt er veel geklaagd over ondernemers die je voorgingen? Bedenk of je de volgende wil zijn.
- Zijn er voldoende parkeerplaatsen en is je pand bereikbaar? Veel mensen verkiezen de auto boven het openbaar vervoer. Houd hier rekening mee
- Betrek de boekhouder of accountant. Hij of zij kan je adviseren of de investering die je gaat doen redelijk is.
Toch een makelaar inschakelen
Veel ondernemers vinden het prettig om toch een makelaar in te schakelen. De belangrijkste reden is een tijdsbesparing. Net als bij een reguliere makelaar is het aan te raden om een aankoopmakelaar te benaderen die is aangesloten bij een branchevereniging. Mocht er een geschil ontstaan, dan oordeelt een onafhankelijke commissie over uw zaak.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.