De overgang naar werk versoepelen en de kans op blijvend werk vergroten. Dat is het doel van de praktijkopleiding Groen die vanaf 3 juni 2019 is gestart binnen Stroomopwaarts. Werkzoekenden leren in drie maanden tijd de basisvaardigheden van het vak en de werknemersvaardigheden die nodig zijn om aan de slag te gaan. Na afloop ontvangen zij hiervoor een mbo-praktijkverklaring.
Maandag 3 juni vond er op de Stroomopwaarts-locatie aan de Energieweg in Vlaardingen een kick-off plaats. Collega’s, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) en sociale ondernemers hebben tijdens dit moment het eerste gedeelte van de praktijkopleiding ervaren.
“In de groenvoorziening is er een groot tekort aan mensen”, vertelt Eric van der Westerlaken, projectmanager bij Stroomopwaarts. “Aan de andere kant zijn er veel mensen die nu geen werk hebben en graag aan de slag willen. Wij spraken met ondernemers in de groenvoorziening over hun behoeften en wat zij verwachten van startende medewerkers. De wensen van de ondernemers zijn vertaald in een praktische opleiding onder begeleiding van het Werkleerbedrijf van Stroomopwaarts. We zorgen hiermee dat vraag en aanbod dichter bij elkaar komen.”
Werkend leren
De opleiding is voor alle doelgroepen van Stroomopwaarts. “Hier leer je in drie maanden heel gericht waar ondernemers om vragen”, legt Van der Westerlaken uit. “Dat is voor velen motiverender dan het leren van theorie. We beginnen met een korte presentatie over veilig werken langs de weg. Daarna gaan de deelnemers direct naar buiten om dit in de praktijk uit te voeren. Ze zetten de weg af en leren snoeien, onkruid wieden en omgaan met motorisch gereedschap. Ook leren zij werkenderwijs basis plantenkennis.”
Erkende praktijkverklaring
De deelnemers lopen aan het eind van de leerlijn stage in het bedrijfsleven. Wanneer zij aan alle vereisten voldoen, vraagt de ondernemer een praktijkverklaring voor hen aan bij een mbo-instelling. Hiermee kunnen de deelnemers in de groensector aan de slag en eventueel doorleren voor een mbo-diploma. Van der Westerlaken: “Deze praktijkverklaring is een landelijke erkenning, die gebaseerd is op het mbo-kwalificatiedossier. Ook medewerkers van Stroomopwaarts die niet gedetacheerd kunnen worden, kunnen de leerlijn volgen. Zij ontwikkelen zich en kunnen binnen de organisatie doorgroeien.”
Opleidingshuis
De leerlijn Groen maakt onderdeel uit van het Opleidingshuis dat Stroomopwaarts aan het ontwikkelen is. “In de loop van dit jaar starten we ook met de leerlijnen Schoonmaak, Logistiek en Transport en Metaal en Techniek”, licht Van der Westerlaken toe. Deze leerlijnen komen tot stand door intensieve samenwerking tussen Stroomopwaarts, ons Werkleerbedrijf, SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven), lokale ondernemers en het onderwijs. Samen bundelen wij de krachten om meer mensen aan het werk te krijgen. Het is onze bedoeling dat steeds meer ondernemers zich hierbij aansluiten, zodat de kandidaten na het behalen |
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.