Leefstijl- en vitaliteitscoaching is investering meer dan waard

7 september 2021 12:03

Leefstijl- en vitaliteitscoaching is investering meer dan waard

Als corona ons iets geleerd heeft de afgelopen anderhalf jaar, dan is dat vooral hoe belangrijk gezondheid en vitaliteit is. De crisis wierp een zwarte schaduw over de Nederlandse economie. Gelukkig trekt het weer aan en produceert de BV Nederland flinke groeicijfers met nu al krapte op de arbeidsmarkt. Tijd voor uw onderneming om eens kritisch te kijken naar uw personeelsbeleid. Dat vindt Dick Leseman, leefstijlcoach en gezondheidsprofessional. “Een fitte en vitale werknemer verzuimt nauwelijks, heeft meer werkplezier en heeft een hogere productiviteit. Een investering die je ruimschoots kunt terugverdienen.” Lees verder wat hij voor uw onderneming en de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers kan betekenen.

Weggegooid geld

Volgens het CBS is het ziekteverzuim in coronatijd toegenomen naar 5,2 procent en is sinds 2003 nog niet zo hoog geweest. In 2013 was dat nog maar 3,5 procent. “Ongetwijfeld is corona zelf een van de belangrijkste pijlers onder dit cijfer,” denkt Dick Leseman. “Maar ook de mentale gezondheid is bijvoorbeeld fors afgenomen. De angst en stress die past bij deze gezondheidscrisis, de eenzaamheid door de lockdowns, het gebrek aan collegiale ondersteuning, onzekerheid over de maatregelen van de overheid; het kunnen allemaal factoren zijn die invloed hebben op de mentale weerbaarheid.” De kosten van verzuim liggen bij de werkgever en die lopen rap op. Gemiddeld kost een zieke werknemer 250 euro per dag. Jaarlijks loopt het in de miljarden voor het bedrijfsleven. “Het is weggegooid geld. Niet alle ziektegevallen zijn te voorkomen, maar investeren in preventie kan heel veel opleveren. Naast besparing van directe kosten van verzuim, zijn fitte werknemers ook nog eens veel productiever, creatiever en, niet onbelangrijk, ze hebben meer werkplezier,” stelt hij. “Daarmee zullen ze langer bij hun werkgever blijven. Op een krappe arbeidsmarkt een meer dan prettige bijkomstigheid.”

Leefstijl aanpassen is gedragsverandering

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht waarvan bijna 14 procent obesitas. “Overgewicht en obesitas geven meer kans op diabetes, hart- en vaatziektes en andere ernstige chronische aandoeningen,” legt Dick Leseman uit. “Door continue laaggradige ontstekingen als gevolg  van zwaarlijvigheid zijn mensen met overgewicht vatbaarder voor ziektekiemen en hebben minder weerstand.” Als voorbeeld noemt hij dat ongeveer 80 procent van de coronapatiënten op de IC’s overgewicht hadden. “Een leefstijlprogramma kan het risico op ernstige gevolgen al na een paar weken kleiner maken,” licht hij toe. “Maar een leefstijl aanpassen is gedragsverandering. Dat is een traject voor de langere adem. We zitten zo vast in gewoontes en staan voortdurend bloot aan allerlei verleidingen. Gezond gedrag aanleren doe je niet met een paar workshops. Desondanks kan bewustwording een belangrijke motor zijn om daadwerkelijk over te gaan tot actie.” Overigens is leefstijlcoaching meer dan alleen afvallen of een leuk beweegprogramma. “Natuurlijk verdient het voedingspatroon volle aandacht, maar ook beweeggedrag, slaapgewoontes, drankgebruik, werkplezier of het ontbreken ervan. Timemanagement, eenzaamheid, stress, zingeving, financiën, relaties met een partner of vrienden. Alle aspecten die een rol spelen bij het huidige gedrag zijn zinvol om eens onder de loep te nemen.”

Duurzaam inzetbaar

We zagen al dat bedrijven veel baat hebben bij gezonde en fitte werknemers. Naast dat ze minder verzuimen, zijn fitte en vitale werknemers productiever, effectiever en creatiever. “Werkgevers kunnen werknemers niet verplichten om deel te nemen aan leefstijlprogramma’s, maar ze kunnen het wel faciliteren en stimuleren, bijvoorbeeld in het kader van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit,” schetst Dick Leseman. “Als u serieus aan de slag wilt met duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van uw werknemers, zijn er tal van mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld voor degenen die graag hun leefstijl willen verbeteren of willen stoppen met roken een coachingstraject, individueel of in een groep, faciliteren. Maar u kunt ook denken aan het aanpakken van uw bedrijfsrestaurant, gezondheidschecks, sportprogramma’s, presentaties op personeelsbijeenkomsten, themadagen of workshops voor afdelingen.” Mogelijkheden genoeg, ook in het kader van goed werkgeverschap. Hij geeft aan vrijblijvend het gesprek aan te gaan en te zoeken naar de wensen en mogelijkheden van de organisatie. “Als de opdracht omvangrijk is werk ik samen met andere bedrijven die bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in trainingsprogramma’s, vitaliteitstrajecten of burn-out coaching. Afhankelijk van de wensen de opdrachtgever en de omvang van de opdracht.”

Stoppen met roken lucratief

Dat roken ongezond is, is tegenwoordig alom bekend, maar ook dat het een van de meest verslavende gewoontes is. “Stoppen met roken levert al na 20 minuten gezondheidswinst op, maar het stoppen is beslist niet makkelijk,” weet Dick Leseman. “Een goede voorbereiding met terugvalpreventie en zo nodig met nicotinepleisters of medicatie dragen bij aan een grotere slagingskans.” Hij werkt met het programma SmokeFree, een bewezen effectieve methode. “Het is een 5-stappenplan dat ik zowel telefonisch, een op een als in groepsverband kan begeleiden. Een werknemer die stopt met roken levert een werkgever twee- tot vijfduizend euro per jaar op. Dat is nog eens een renderende investering,” grapt hij. “Maar ook de roker bespaart enorm veel geld. Stel je rookt 15 sigaretten per dag, dan kost je dat elk jaar meer dan tweeduizend euro. Daar is goed voor een korte vakantie met het gezin.”

Eigen ervaring behoed voor valkuilen

Toen in 1995 de dochter van Dick Leseman werd geboren en al na vijf weken een longinfectie kreeg, wist hij het zeker: ‘ik stop met roken’. “Het was voor mij het moment van dwingende noodzaak. In de twee jaar daarna kwam ik in rap tempo ruim 20 kilo aan,” blikt hij terug. “Veranderde stofwisseling, meer snaaien, meer eten? Opnieuw besloot ik dat het roer om moest en begon met hardlopen.” Bewegen alleen hielp onvoldoende bij het afvallen, dus heeft hij heel langzaam stapje voor stapje ook zijn eetgewoontes aangepast. Het duurde lang voordat hij weer op een acceptabel en gezond gewicht zat. “Ik denk weleens ‘had ik maar wat deskundige hulp gehad’. Een gezond gewicht, lekker bewegen, gezond en smakelijk eten. Het gevoel van een fit en sterk lijf is geweldig. Dat genot gun ik iedereen.” Die ervaring heeft hem geleerd, dat alleen híj het kon doen. Maar ook dat het pad naar een gezonde leefstijl eentje is met veel hobbels en valkuilen. “Als leefstijl- en stoppen-met-rokencoach kan ik mijn cliënten behoeden voor de valkuilen, voor het terugvallen, fabels ontkrachten en ondersteunen met feiten. Ik werk louter met wetenschappelijk bewezen methodes; zowel als leefstijlcoach als stoppen-met-roken coach.”

Vraag een vrijblijvend gesprek aan:

Dick Leseman

www.mijn-leefstijlcoach.nl

dick@mijn-leefstijlcoach.nl

06-50878685

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.