Kwaliteit met een hoog rendement
23 maart 2020 10:51
Met Installatiebedrijf Ter Veld richt Erwin ter Veld zich op duurzame energie door het verkopen en plaatsen van zonnepanelen, zonnecollectoren, warmtepompen, kleine windmolens, pellet cv-ketels, pellet kachels, et cetera. Uiteraard kan men ook bij het bedrijf terecht voor alle voorkomende installatiewerkzaamheden waaronder loodgieterswerk, elektra, dak- en zinkwerk en cv-installaties. En voor de verbouwing van een keuken of badkamer draait Erwin zijn handen ook niet om. Sinds januari 2019 levert hij met zijn tweede bedrijf, ter Veld Techniek, warmtepompen, zonnecollectoren en warmtepompboilers aan installatiebedrijven. Erwin staat met beide bedrijven voor kwaliteit met een hoog rendement.
Loodgieter en elektricien tegelijk
Erwin is vierenveertig en sinds zijn zeventiende werkzaam in de installatiebranche. Hoewel je bij installatietechniek geneigd bent om een onderscheid te maken tussen de loodgieter en de elektricien, is Erwin van alle markten thuis. Hij is als jongeman begonnen bij een totaalinstallateur en dat heeft hij sindsdien altijd gedaan. In 2008 begon hij voor zichzelf met Installatiebedrijf Ter Veld waarmee hij in 2011 zijn werkzaamheden uitbreidde met de levering en installatie van zonnepanelen, zonnecollectoren, pellet cv-ketels en warmtepompen. “Het is breed en ik pak in die zin alles aan.”, aldus Erwin, “Met de warmtepompen en de zonnepanelen ben ik loodgieter en elektricien tegelijk. Het geeft een voorsprong als je het complete pakket kunt aanbieden, want ik merk bijvoorbeeld dat aanbieders van zonnepanelen vaak iemand anders moeten inschakelen als het om dakbedekking of het aanleggen van de leidingen gaat, terwijl ik dat ook allemaal zelf doe. De ene dag bedek ik een plat dak en de andere dag plaats ik een toilet. Vervolgens verbouw ik weer een keuken of een badkamer. Die afwisseling maakt mijn werk leuk.”
Daarbij vindt hij de ene klus wel mooier dan de andere. Zo haalt hij meer voldoening uit het plaatsen van een pellet cv-ketel dan een gewoon cv-installatie, omdat de techniek veel geavanceerder is en niet iedereen het kan. De gemiddelde klant is daar ook meer van onder de indruk en Erwin ziet het als zijn ‘visitekaartje’.
Importeurschap voor Nederland
De zonnepanelen importeert Erwin uit Italië. Toen hij in 2017 een ‘garantiegevalletje’ had, zoals hij dat zelf mooi noemt, zou hij het paneel in eerste instantie opsturen. Maar omdat dat aardig wat transportkosten met zich meebracht en er op korte termijn een grote installatie vakbeurs in Milaan was, waar de fabrikant ook een stand had, besloot Erwin daar een combi van te maken; temeer omdat hij voor zijn warmtepompen een nieuwe leverancier zocht en bij toeval in contact kwam met Immergas die ook in Italië gevestigd is en óók een stand op dezelfde beurs had. Van het een kwam het ander en in wederzijds overleg werd besloten dat Erwin het importeurschap voor Nederland zou krijgen. Terug in Nederland heeft hij voor Immergas alle subsidies en dergelijke geregeld en verdere voorbereidingen getroffen. In oktober 2018 is hij weer naar Italië gegaan om de fabriek te bezoeken en in januari 2019 is hij gestart met ter Veld Techniek.
Met dat bedrijf levert hij dus warmtepompen, zonnecollectoren en warmtepompboilers van Immergas aan installatiebedrijven, waaronder ook zijn eigen installatiebedrijf. Omdat hij met ter Veld Techniek niet aan particulieren levert, kan hij zo toch voldoen aan alle aanvragen van particulieren. Daarnaast brengt hij particulieren vanuit het hele land in contact met de installatiebedrijven die bij ter Veld Techniek afnemen.
Met Installatiebedrijf Ter Veld levert hij de warmtepompen van ter Veld Techniek wel voor normale marktconforme prijzen. Anders zou hij in zijn beleving de collega’s buiten de markt plaatsen. Erwin: “Er zijn collega installateurs die mij kritisch vragen of ik de warmtepompen ook zelf plaats en dan antwoord ik bevestigend met de toevoeging dat ik ze niet goedkoper aanbied, doordat ik met mijn ene bedrijf kan inkopen bij mijn andere bedrijf. Ik wil absoluut geen prijsvechter zijn! Maar doordat ik inmiddels veel warmtepompen, zonnecollectoren en warmtepompboilers geplaats heb, weet ik wat ik in huis haal en hoe alles werkt. En het is mijn bedoeling om in de toekomst te stoppen met Installatiebedrijf Ter Veld en alleen verder te gaan met ter Veld Techniek.”
Zuiniger door een gelijkmatige verwarming op een lagere temperatuur
Hoewel het volgens Erwin vloeken in de kerk is, vertelt hij dat een warmtepomp eigenlijk werkt als een omgekeerde airco. Heel veel onderdelen van een airco zitten ook in een warmtepomp. “Een warmtepomp kan ook koelen.”, aldus Erwin, “Hij kan koude lucht van buiten omzetten naar warme lucht, maar hij kan ook warme lucht omzetten naar koude lucht. Er zit een compressor in die de lucht samendrukt. Je kunt het vergelijken met een fietspomp. Als je je duim daarop drukt en vervolgens hard gaat pompen, krijg je wrijving wat omgezet wordt in warmte. Dat is wat de compressor doet in de warmtepomp. In de pomp zitten gassen in een dicht circuit. Deze gassen worden verwarmd en die warmte gaat via een dun slangetje naar een platenwisselaar die het afgeeft in de radiatoren die in hun eigen dichte circuit gewoon gevuld zijn met water.”
Het verschil met de ouderwetse cv-ketel ligt ‘m in de veel gelijkmatigere manier van verwarmen met een lagere temperatuur van maximaal vijfenvijftig graden. Daardoor gaat de opwarming wat trager dan met een cv-ketel die een huis of bedrijfspand met negentig graden kan verwarmen, maar volgens Erwin is dat verschil te verwaarlozen. Hij voegt eraan toe dat negen van de tien cv-ketels in Nederland, waar een HR-sticker op zit, eigenlijk niet functioneren als een HR ketel. Het hoge rendement van een HR ketel wordt namelijk pas gehaald als die ketel constant rond de vijftig graden draait, terwijl de meeste ketels op negentig graden draaien. Hij geeft zijn eigen situatie als voorbeeld: “Wij wonen in een huurhuis uit de jaren ’70 wat aan isolatie nog wel het een en ander te wensen overlaat. Ik heb onze cv-ketel constant op tweeënvijftig graden staan. Met koude winters kan dat net. Ik stook continu en heb de thermostaat de hele winter dag en nacht op negentien graden staan. Daardoor hebben wij gelijkmatig een heel fijn klimaat in huis en stoken we zuiniger dan wanneer ik de ketel op negentig graden zou laten draaien en de thermostaat ’s nachts omlaag zou doen. Bij een cv-ketel die op negentig graden draait, krijg je heel veel verschil van kou en warmte, doordat de radiatoren constant gloeiend heet worden, weer afkoelen als de gevraagde temperatuur bereikt is, dan weer gloeiend heet worden, enzovoort. Met een hybride warmtepomp, die aangesloten is op de radiatoren, bereik je hetzelfde resultaat als ik in mijn huis met de ketel heb; maar dan nog beter. In Haarlem heb ik een hybride warmtepomp in een vooroorlogs huis geïnstalleerd, wat qua isolatie helemaal niet top is. De pomp is aangesloten op de radiatoren en door de constante gelijkmatige opwarming op vijftig graden, wordt er nu een veel hoger rendement behaald dan voorheen met de cv-ketel. Door continu te stoken op lagere temperaturen, stook je altijd zuiniger. En met een goed geïsoleerd huis behaal je uiteraard nog betere resultaten. Zo kan een warmtepomp, in tegenstelling tot een hybride warmtepomp, bijvoorbeeld niet zomaar op de radiatoren aangesloten worden, maar wel als de woning goed (na-)geïsoleerd is en de capaciteit van de radiatoren groot genoeg is. Als een warmtepomp of een hybride warmtepomp op de radiatoren aangesloten is, kun je niet koelen. Verder kun je een warmtepomp wél altijd aansluiten op een vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren, ventilatorconvectoren genaamd, en in dat geval kun je ook koelen.”
De warmtepomp is altijd zuiniger
Een warmtepomp heeft op jaarbasis een rendement van ongeveer vierhonderd procent, wat gelijk staat aan een COP van vier. COP is de afkorting van Coefficient of Performance. Dit getal geeft de verhouding weer tussen het energieverbruik van de compressor en de hoeveelheid opgeleverde warmte. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de installatie. Bij een warmtepomp betekent een COP van vier dat er één kilowatt elektriciteit nodig is om vier kilowatt warmte af te staan.
Ter vergelijking: bij een elektrische ketel levert één kilowatt elektriciteit ongeveer één kilowatt warmte op. En bij een cv-ketel staat één kuub gas gelijk aan tien kilowatt elektriciteit. Om dezelfde warmte in een woning te krijgen, verbruikt de warmtepomp zo’n tweeënhalf kilowatt elektriciteit. Een kuub gas kost vijfenzeventig cent en een kilowatt elektriciteit kost vijfentwintig cent. Zo berekend lijkt het qua besparing op hetzelfde neer te komen. Maar dan moet de cv-ketel wél op ongeveer vijftig graden draaien én er moet continu gestookt worden. En dan nog is de warmtepomp toch zuiniger door de gelijkmatige egale warmteverspreiding.
Het is ook mogelijk om een bivalent systeem te laten installeren. De warmtepompinstallatie wordt dan ondersteund door een gasgestookte ketel. Als de buitentemperatuur te laag wordt schakelt de warmtepomp uit en wordt het huis verwarmd door de cv-ketel. Erwin: “Het gasgedeelte is er dan ook vaak voor het tapwater. Met de warmtepomp kun je dan zo’n zevenennegentig procent van je gas besparen voor het cv-gebruik. De rest doet de pomp dan allemaal elektrisch op vijfenvijftig graden. Je hebt qua tapwater ook de mogelijkheid om een warmtepomp met buffervat aan te schaffen, maar ik geef mijn klanten altijd de tip om dan te kiezen voor een warmtepompboiler. Dat is geavanceerder en verder mag elke installateur het installeren, want er zitten geen F-gassen in. Dat zijn gefluoreerde broeikasgassen waar je een certificaat voor nodig hebt om mee te mogen werken en lang niet elke installateur heeft dat. Je hebt boilers van honderd en van driehonderd liter en omdat een warmtepomp gemiddeld zeven liter water per kilowatt nodig heeft voor zijn ontdooicyclus, adviseer ik om daar wel een klein buffervaatje bij te nemen. Want als er in de winter heel veel warmte uit onttrokken wordt, kan het apparaat bevriezen. En voor de ontdooicyclus moet er een circulatie zijn waar een buffervat voor nodig is, zodat de warmte weg kan.”
Met technische creativiteit is er veel mogelijk
Een warmtepomp kan uiteraard via de meterkast draaien op zonnepanelen, maar heeft ook een aansluiting voor een rechtstreekse verbinding met zonnepanelen. Een zonnepaneel is stroom voerend en een zonnecollector is water voerend. Zonnecollectoren zijn er in twee uitvoeringen: platte platen die op zonnepanelen lijken en blauwe vacuümbuizen. Erwin adviseert zijn klanten vaak om zonnecollectoren aan te sluiten op de warmtepompboiler, omdat je dan een groot deel van het jaar verwarmd tapwater hebt waar je geen energiekosten aan kwijt bent. Maar dat is wel afhankelijk van de situatie bij de klant en wat diens wensen zijn. Er zijn geen standaard situaties, maar met technische creativiteit is er veel mogelijk. “Dat vind ik juist het mooie van dit vak.”, aldus Erwin, “Ik werk nooit bij een klant in de trant van warmtepomp installeren, buffervat erop en klaar. Ik wil eerst precies weten wat de klant wil en daar speel ik dan op in. Als je bijvoorbeeld wilt dat de warmtepomp ook kan koelen, moet je al niet met één vat werken, want dan heb je ’s avonds een koude douche. Maar door een combinatie met de warmtepompboiler heb je twee vaten en kun je daar wel twee aparte systemen van maken, zodat je huis in de zomer gekoeld wordt en je ’s avonds wel een warme douche hebt. Zo zijn er nog tal van situaties te bedenken waar de mogelijkheden van een warmtepomp op aan te passen zijn.”
Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen levert de meeste besparing op, omdat het dan mogelijk is om voor honderd procent onafhankelijk te zijn van het gas- en het elektriciteitsnetwerk. Dan ben je volledig energieneutraal.
Hoewel Erwin in de nabije toekomst stopt met Installatiebedrijf Ter Veld en de bijbehorende installatiewerkzaamheden, wil hij wel iets blijven doen met de techniek en het bijbehorende klantencontact, omdat hij dat gewoon heel leuk vindt. Zijn bedoeling is om binnen ter Veld Techniek een soort van storingsdienst op te zetten voor service en onderhoud, waar hij dan samen met zijn huidige monteur van het installatiebedrijf actief in zal zijn, en om daarnaast, naast de huidige vertegenwoordigers / agenten, iemand op kantoor te hebben. Erwin: “Ik ben zelf niet iemand om hele dagen op kantoor te zitten en me alleen nog maar bezig te houden met in- en verkoop en de administratie. Dan is de uitdaging gauw weg, ben ik bang!”
Tekst: Leo Singor.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.