Kraanwater zuiveren en filteren de nieuwe trend in Nederland

24 maart 2022 15:20

Kraanwater zuiveren en filteren de nieuwe trend in Nederland

Het zuiveren en filteren van het kraanwater wordt steeds vaker gedaan door huishoudens en bedrijven in Nederland. Hierbij gaat het om het na-filteren oftewel door-zuiveren van reeds ‘schoon’ leidingwater dat al goedgekeurd is als normaal drinkwater. Hoe ontstaat ons drinkwater, is dit veilig genoeg en hoe kunnen we zelf bijdragen aan schoner drinkwater door bijvoorbeeld extra te filtreren of zuiveren?

Hoe wordt drinkwater gemaakt?

Drinkwater kan gefilterd en gezuiverd worden door grote industriële waterbehandelingssystemen met ieder hun eigen normen. Er zijn wettelijke eisen voor wat betreft het verrichten van waterfiltratie en waterzuivering voor de Nederlandse waterbedrijven. Ons Nederlandse kraanwater moet niet alleen aan wettelijke Europese drinkwater eisen voldoen maar ook aan onze eigen eisen vanuit het Nederlandse Leidingwater Besluit. Het overgrote deel van ons drinkwater komt uit grondwater (circa 64%). Het overige drinkwater komt vanuit oppervlaktewater zoals uit de Rijn, Maas of het IJsselmeer. Een kleine hoeveelheid drinkwater komt uit regenwater, circa 1%.

Is ons drinkwater onveilig?

Ieder druppel water die er bij iedereen in Nederland uit de kraan komt voldoet aan extreem hoge kwaliteitseisen. Het is veilig en betrouwbaar en wordt gezien als één van de schoonste soorten drinkwater op de wereld. Een drinkwatersysteem voor in je woning of op het werk dat na de watermeter geïnstalleerd wordt hoeft daarom ook niet aan industriële normen te voldoen. Termen als ‘filter’, ‘filteren’, ‘filtering’, ‘filtratie’, ‘waterfilter’, ‘zuiver’, ‘zuiveren’, ‘zuivering’ en ‘waterzuiveringsinstallatie’ worden hedendaags maar al te graag genoemd en door elkaar gebruikt wat nogal eens verwarring wil opleveren. Het eigenhandig zuiveren en filteren van kraanwater met bijvoorbeeld een waterkan met filter kan gezien worden als het binnenshuis nabehandelen van leidingwater dat reeds geschikt is voor dagelijks gebruik. Het gaat hierbij niet om industriële drinkwaterproductie uit het ruwe grondwater, duinwater, oppervlaktewater of vanuit het riool.

Waarom waterfilters voor thuis?

Aangezien ons eigen leidingwater reeds veilig drinkbaar is oftewel reeds gefilterd en gezuiverd is. Gaat het bij de na-zuivering van drinkwater met waterfilters voor thuis veelal om het verwijderen van eventueel extra aanwezige reststoffen die niet per se schadelijk hoeven te zijn. Een waterfilter koffiemachine zorgt er bijvoorbeeld voor dat het apparaat langer meegaat, de koffie kalkvrij geserveerd wordt en de smaak verbeterd. Indien de leidingen in de woning vies of schadelijk zijn voor het drinkwater kan dit de gezondheid van het lichaam tevens aantasten. Het waterfilter of de waterzuiveraar reinigd minuscule zaken zoals:

  • Hardheids mineralen (kalk e.a.)
  • Zware metalen (lood e.a.)
  • Halogenen (chloor e.a.)
  • Pesticiden (bestrijdingsmiddelen & beschermingsmiddelen)
  • Medicijnresten (allerhande geneesmiddelen)
  • Hormonen (oestrogenen e.a.)
  • Industriële chemicaliën (oplosmiddelen e.a.)
  • Ongewenste smaak-, geur- & kleurstoffen
  • Schubben (onopgeloste stoffen)

Natuurlijk halen leidingwater bedrijven het overgrote merendeel van dit soort stoffen uit ons kraanwater. Desalniettemin kunnen er sporen van zulke stoffen in drinkwater voorkomen, afhankelijk van de exacte locatie en omstandigheden.

Kan het nog beter in Nederland?

Laten we niet vergeten dat het Nederlands kraanwater van absolute topkwaliteit is! Er zijn maar weinig landen op de wereld waar leidingwater zó schoon en veilig is. Sterker nog: het Nederlandse kraanwater behoort tot het schoonste ter wereld en is zelfs zuiverder dan water vanuit bepaalde flessen! Dit neemt niet weg dat er altijd nog ruimte tot verbetering mogelijk is… Ook bij ondernemers waar de gezondheid van het personeel voorop staat.

Onze bronnen waaruit drinkwaterbedrijven ruwwater winnen worden steeds sterker verontreinigd. Door vervuiling, de industrie, landbouw, medicijngebruik etc. blijven er steeds meer reststoffen in ons leidingwater achter.

Dit heeft o.a. te maken met:

  • Steeds meer nieuwe chemische stoffen in medicijnen
  • Toenemende industrie op oppervlaktewateren
  • Gebruik van landbouwgiffen + overbemesting
  • Groeiende vuilstortplaatsen
  • Uitstoot door auto’s & fabrieken
  • Illegaal dumpen/lozen van chemisch afval
  • Zure regen
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.