Korte uitleg over de handel in fosfaatrechten
17 januari 2023 15:23
Bent u melkveehouder en vindt u de berichtgeving over fosfaatrechten soms lastig? In dit artikel leggen we u helder en duidelijk uit wat fosfaatrechten zijn. Waarom is dit onderwerp belangrijk voor u en waarom zijn deze rechten in het leven geroepen.
Verder leggen we u uit wat de handel in fosfaatrechten voor u kan betekenen. Hoe kunt u fosfaatrechten kopen en verkopen en wat zijn daar verder de consequenties van? In dit artikel ontdekt u het in een notendop.
Wat zijn fosfaatrechten?
Met de productie van melk van veehouders komt er fosfaat vrij. Fosfaatrechten zijn de rechten van een melkveehouder die bepalen hoeveel uitstoot de boer mag produceren. Eén fosfaatrecht staat gelijk aan de productie van één kilo fosfaat. Hoeveel kilo een boer kan produceren, hangt af van het aantal koeien dat het bedrijf heeft.
Fosfaatrechten voor melkveehouders
In het afgelopen decennium maakte de melkveebranche een flinke groei door. Dat zorgde voor een verhoogde uitstoot van fosfaat, een stof die te vinden is in de uitwerpselen van de koe. Teveel uitstoot van fosfaat kan schadelijk zijn voor het milieu. Daarom is er op Europees niveau een plafond afgesproken voor de uitstoot van fosfaat.
Om hierop te controleren is het fosfaatrechtenstelsel in het leven geroepen. Zo zorgen Europese en lokale overheden ervoor dat de fosfaatuitstoot onder een bepaald plafond blijft. Deze richtlijnen voor de uitstoot van fosfaat zijn onderdeel van de Klimaatwetgeving. Dit moet er weer voor zorgen dat de opwarming van de aarde wordt teruggedrongen.
De handel in fosfaatrechten kort uitgelegd
Fosfaatrechten zijn overdraagbaar tussen melkveehouders. De boer die minder nodig heeft, kunt de rechten overdragen aan een melkveehouder die meer rechten wil voor zijn agrarische bedrijf. Melkveehouders kunnen onderling de fosfaat rechten verkopen. Het is ook mogelijk om de fosfaatrechten van een andere melkveehouder te leasen.
Bij het verkopen of verleasen van fosfaatrechten worden de rechten overgedragen aan een ander melkveebedrijf. Het afroompercentage van de fosfaatrechten is op dit moment 20 procent. Dit betekent dat de koper of leaser van de rechten nu maar 80 procent van de rechten ontvangt.
Een paar jaar geleden was de verhouding 10 en 90 procent, maar dit is teruggedrongen om de handel minder aantrekkelijk te maken. Wilt u er zeker van zijn dat de handel in de fosfaatrechten goed verloopt. Het advies is dan om een agrarische makelaar in te schakelen en alles contractueel vast te laten leggen. Dit verzekert een goede overdracht van fosfaatrechten tussen beide partijen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.