Koning Willem I College en ROC Rivor starten onderzoek naar mogelijkheden structurele duurzame samenwerking

11 september 2024 11:35

Koning Willem I College en ROC Rivor starten onderzoek naar  mogelijkheden structurele duurzame samenwerking

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft onlangs aangegeven dat er een urgente noodzaak is dat Koning Willem I College en ROC Rivor een onderzoek starten. Vanwege demografische krimp staat de continuïteit van het middelbaar beroepsonderwijs in de regio Rivierenland (Tiel en omstreken) onder druk. Uit het onderzoek moet duidelijk worden wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn voor een mogelijke structurele en duurzame samenwerking. Uiterlijk 1 januari 2025 is het resultaat bekend.

Jos van Kessel, voorzitter College van Bestuur Koning Willem I College en Stan Vloet, voorzitter College van Bestuur ROC Rivor, tekenden op 11 september een intentieovereenkomst. Hiermee markeren zij de start van de onderzoeksperiode.

Vloet: “ROC Rivor heeft jarenlang kwalitatief goed onderwijs kunnen verzorgen aan de studenten uit Rivierenland. Vanwege demografische krimp en daardoor afnemende studentenaantallen, onderzoeken we samen met Koning Willem I College, hoe we een passend onderwijsaanbod kunnen blijven bieden in Rivierenland. We vinden het namelijk belangrijk dat onze huidige en toekomstige studenten in de regio kunnen blijven studeren. Daarom kijken we uit naar de resultaten van het onderzoek”.

Maatschappelijke opdracht

ROC Rivor uit de regio Rivierenland (Tiel en omstreken), kampt vanwege demografische krimp met een terugloop van het aantal studenten. Om de continuïteit van het middelbaar beroepsonderwijs in deze regio te blijven waarborgen is het volgens het ministerie van OCW noodzakelijk dat ROC Rivor een structurele duurzame samenwerking met een grotere onderwijsinstelling aangaat. Vanwege deze noodzaak stelt het ministerie financiële middelen hiervoor beschikbaar.

Het Koning Willem I College uit de regio Noordoost-Brabant, is een voor de hand liggende partner omdat het Koning Willem I College sinds 2022 het VAVO van ROC Rivor heeft overgenomen. Daarnaast grenzen de arbeidsmarktregio’s waarin het Koning Willem I College en ROC Rivor werken aan elkaar.

Van Kessel: “In het onderzoek zullen we het maatschappelijk belang om het middelbaar beroepsonderwijs in Rivierenland te borgen moeten afwegen tegen de impact die dit heeft op onze organisatie. Wij hebben immers zelf nog de nodige uitdagingen na de fusie tussen het Koning Willem I College en De Leijgraaf in 2022. Deze effecten en ook die op de regio Rivierenland, de studenten en de medewerkers zullen wij in het onderzoek in kaart brengen. De uitkomsten van het onderzoek zullen bepalend zijn voor het besluit dat we daarna zullen nemen.”

Onderzoek

Een onderzoeksteam met vertegenwoordigers uit beide organisaties gaat nu aan de slag. Dit team voert onder andere gesprekken met studenten, medewerkers en vertegenwoordigers uit het werkveld. De ondernemings- en studentenraden van beide organisaties zijn ook nauw bij dit onderzoek betrokken. Het resultaat is uiterlijk op 1 januari 2025 bekend.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.