Kies je een auto van de zaak of privé? Hier moet je aan denken!

13 januari 2023 11:00

Kies je een auto van de zaak of privé? Hier moet je aan denken!

Hoewel Nederland een relatief klein land is, leggen we de meeste afstanden toch met de auto af. Als ondernemer mag een auto dan ook eigenlijk niet ontbreken. Handig voor zakelijke afspraken, om richting het kantoor te gaan of misschien zelfs om spullen te vervoeren. Wanneer je de auto vaak voor het werk gebruikt, twijfel je misschien of je hem privé moet kopen of op de zaak moet zetten. Zakelijk rijden heeft gevolgen voor de inkomstenbelasting en de btw. Bovendien is dit niet voor iedereen een even geschikte keuze. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten. 

Private lease of kopen?

Als je een auto koopt die je voornamelijk gebruikt voor het werk, dan is het belangrijk dat deze praktisch is. Wil je een Renault Captur nieuw kopen? Dan zit dat wel goed. Deze auto is niet alleen zeer representatief, maar biedt ook alles wat je nodig hebt voor het woon- en werkverkeer. Als het niet mogelijk is om zakelijk te rijden en je niet de financiële middelen hebt om de auto in één keer te kopen, dan kun je er ook voor kiezen om de auto via private lease te rijden.

Leasen wordt vaak in verband gebracht met zakelijk rijden, maar je kunt dit dus ook privé doen als je niet in aanmerking komt voor een zakelijk contract. Bij private lease betaal je een vast bedrag per maand en is de auto in jouw bezit tot de looptijd is afgelopen. Bij dit bedrag zitten alle kosten inbegrepen. Je hoeft je dus enkel nog druk te maken over de brandstofkosten, verder zijn er nauwelijks onverwachte financiële verrassingen.

Bij private lease wordt de auto nooit jouw juridische eigendom. Dit blijft in handen van de leasemaatschappij. Zodra de looptijd voorbij is, kun je de auto inleveren en weer een nieuw contact met een geheel nieuwe auto aan gaan.

Zakelijk rijden: aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Zodra je een auto op de zaak wil zetten, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Het allerbelangrijkste is dat je de auto inderdaad voor het grootste deel van de tijd voor het werk gebruikt. Zakelijk mag je er net zoveel mee rijden als je zelf wilt, privé mag dat echter niet meer dan 500 kilometer per jaar zijn. Je bent verplicht om alle ritten (zowel zakelijk als privé) secuur bij te houden. Veel ondernemers gebruiken hier een voertuigvolgsysteem bij. Dat kost ze minder tijd en zo is er minder ruimte voor menselijke fouten.

Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, dan zit er eigenlijk niets anders op dan de auto toch privé te kopen. Riskeer je het toch om meer privé te rijden met een zakelijke auto en dit niet te melden? Dan kan je wellicht een fiks bedrag bijbetalen. De Belastingdienst vraagt bovendien om je te verantwoorden als zij twijfels hebben bij de doorgegeven informatie.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.