Kabinet prioriteert bouw van woningen. Ondernemers/ontwikkelaars, pak je kans!
12 april 2022 14:13
Doelstelling: realisatie van 900.000 woningen in acht jaar tijd
Einde aan de lange voortrajecten en procedures met overheden voor de realisatie van een woningbouwproject? Kan het sneller en is de realisatie van 900.000 extra woningen in 2030 een feit? Aan de doelstelling van de overheid lijkt het niet te liggen. De overheid wil regie nemen om de schaarste aan woningen op te lossen. Op 11 maart 2022 heeft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer de Nationale Woon- en Bouwagenda en het Programma Woningbouw aangeboden. De overheid wil samen met ‘belangrijke partners in het woonveld’ de krachten bundelen om de wooncrisis aan te pakken door onder meer 900.000 woningen te realiseren uiterlijk in 2030 en de innovatie in de bouw te stimuleren. Dit biedt kansen voor u.
Nationale woon- en Bouwagenda
In deze agenda worden de oorzaken van de wooncrisis, de doelstellingen en de programmatische aanpak voor de komende jaren geschetst. Eén van de oorzaken die wordt genoemd is dat de woningmarkt zogenaamd laag cyclisch is; het aanbod reageert vertraagd op de toenemende vraag. Dit komt bijvoorbeeld doordat de bouw van een woning gemiddeld 10 jaar duurt. Niet omdat de werkelijke bouw nou zo lang duurt, maar de meeste tijd is nodig voor de voorbereiding (gesprekken overheden, eisen, onderzoeken) en het doorlopen van procedures (aankoop gronden, en bezwaar-/beroepsprocedures). In de agenda staat dat wet- en regelgeving aangepast zullen worden om te zorgen voor de versnelling in de woningbouw. Ook is er aandacht voor de verbetering van de capaciteit, kennis en uitvoeringskracht bij gemeenten op het gebied van woningbouw en verduurzaming. Omdat we uit de praktijk vaak zien dat vooral veel tijd zit in de besluitvorming, de beoordeling van projecten en onderzoeken door ambtenaren, zal het verbeteren van de capaciteit, kennis en uitvoeringskracht naar verwachting veel gaan opleveren. Het gaat immers vooral om doen! Actie!
De agenda omschrijft een aantal acties welke de moeite waard zijn om door te lezen. Deze acties gaat de overheid verder uitwerken middels een zestal programma’s, waarvan het programma Woningbouw dus al gereed is. In de komende maanden volgen nog de programma’s ‘Een thuis voor Iedereen’, ‘Betaalbaar Wonen’, ‘Leefbaarheid en Veiligheid, ‘Verduurzaming gebouwde omgeving’ en ‘Wonen en zorg voor ouderen’.
Programma Woningbouw
In het document ‘programma Woningbouw’ wordt dan de daadwerkelijke aanpak beschreven om de woningbouw te versnellen en om 900.000 woningen te realiseren tot en met 2030. De overheid wil meer tempo en wil 100.000 nieuwe woningen per jaar realiseren. Lokale overheden moeten weten wat zij kunnen doen om te zorgen voor meer passende woningen op de juiste plek. Uit het programma volgt dan ook dat men wil gaan samenwerken als één overheid en met de marktpartijen. De vier actielijnen uit het programma:
1. Versterken regie
2. Sneller van initiatief naar realisatie
3. Stimuleren snelle woningbouw
4. Grootschalige woningbouw
Wilt u woningbouwprojecten realiseren? Dan helpen wij u graag bij de (juridische) begeleiding in onze rol als adviseur en sparringpartner, met het doel dit proces zo snel en met zo min mogelijk procedures te doorlopen. Zodat het voor u gemakkelijker en overzichtelijker wordt in de bulk aan regels. En zodat de bouw ook daadwerkelijk een feit wordt, in samenwerking met de gemeente en andere partijen. «
Rosanne de Groot
Advocaat bestuursrecht, omgevingsrecht
r.degroot@stellicher.nl
026 – 3 777 188
Annouck de Jong
Advocaat civiel vastgoed
a.dejong@stellicher.nl
026 – 3 777 111
Tekst: Rosanne de Groot en Annouck de Jong // Afbeelding: Shutterstock
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.