Jubilerend Musis is het visitekaartje van Arnhem

20 oktober 2022 10:53

Jubilerend Musis is het visitekaartje van Arnhem

Concertgebouw Musis, gelegen aan de Velperbinnensingel in hartje Arnhem, bestaat dit jaar 175 jaar. Dat jubileum wordt gevierd met een jubileumboek, tal van activiteiten en een programmering die een breed publiek aanspreekt. “We zijn ondernemender dan ooit”, zegt directeur Hans Verbugt.

Het begon allemaal in het najaar van 1847 toen in drie maanden tijd (!) ter gelegenheid van het Nederlands-Duits zangconcours het pand Musis Sacrum werd gebouwd. “Daarmee is het de oudste concertzaal van ons land. En inmiddels hebben we hier ook de nieuwste concertzaal. Dat is de Parkzaal, een multifunctionele zaal met 1000 zitplaatsen of (zonder stoelen) voor 2000 gasten. Deze zaal is ook de thuisbasis van Phion”, vertelt Hans Verbugt.

Programmering

Het jubileumjaar werd ingeluid met een weekend waarin Musis in de volle breedte haar programmatische kwaliteiten toonde: er waren concerten van klassiek tot blues en van pop tot rollerskate. Hans Verbugt: “De insteek is dat we nog meer dan we al deden in de afgelopen 175 jaar, ons willen verhouden tot de stad.” Daarmee bedoelt hij dat de programmering recht doet aan de grote diversiteit van de Arnhemse bevolking.

Architectuur

Aan de architectuur van het gebouw zal het niet liggen. De ene dag kan de grote zaal benut worden voor een klassiek concert en de volgende dag wordt diezelfde zaal omgetoverd tot een ruimte voor een bedrijfsfeest van 900 mensen. “Het is architectonisch zelfs zo, dat een rustig klassiek concert en een popconcert ongestoord tegelijkertijd plaats kunnen vinden. Er zijn geen beperkingen om te laten zien wie we zijn”, weet Hans Verbugt.

Ondernemend

Musis wil ook ondernemend zijn. Daarmee bedoelt Hans Verbugt niet dat hij bij het bedrijfsleven wil aankloppen voor sponsoring. “Nee”, zegt hij, “Wij hebben iets te bieden. Ondernemers zijn hier welkom voor hun bedrijfsfeest, een zakelijke ontvangst, een productpresentatie. Allerlei beroepsgroepen houden hier hun congres. Musis is het visitekaartje van Arnhem. Hier kan je je als bedrijfsleven presenteren.” Hans Verbugt streeft naar een versterking van de relatie met het bedrijfsleven. Dan ontstaat er volgens hem een win-winsituatie. Musis zal afhankelijk blijven van gemeentelijke subsidiëring, maar het focust ook op zelf inkomsten genereren. “Als ik iets wil uitstralen, dan is het dat wij ondernemend zijn”, vat hij samen.

Meerwaarde

Hans Verbugt wijst op het economisch nut van het concertgebouw en de schouwburg. Jaarlijks zijn er zo’n 175.000 gasten, die in de stad parkeren, voor de voorstelling in de stad een hapje eten of boodschappen doen. Uit onderzoek blijkt dat een gezonde culturele sector een significant positieve invloed heeft op het vestigingsklimaat. Werkzoekenden komen graag in een stad wonen met een goed woonklimaat, scholen, natuur én cultuur. “Ik wil dat mensen die meerwaarde zien”, besluit Hans Verbugt. Hij heeft wat dat betreft -politiek gezien- de wind in de zeilen. De gemeenteraad besliste dat het verouderde stadstheater medio september 2023 gerenoveerd zal worden, met behoud van monumentale elementen, en vervangen wordt door een multifunctioneel theater.. 

Tekst: Paul de Jager
Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.