Je laptop en bestanden zijn ‘gegijzeld’, wat nu?
3 april 2019 12:20
Je zet nietsvermoedend je laptop aan en wat blijkt, deze is ‘gegijzeld’. Je computer en je bestanden zijn versleuteld. Je kunt nergens meer bij, mits je losgeld betaalt. Je bent het slachtoffer geworden van cybercriminelen. Wat nu?
Gijzelsoftware, ook wel ransom- of cryptoware genoemd, is nog altijd een van de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit. Ook bedrijven krijgen er vaak mee te maken. Bij Schippers IT in Gilze krijgen ze geregeld telefoontjes van ondernemers die met de handen in het haar zitten. Ze kunnen nergens meer bij! En de laatste back-up die ze hebben, is toch niet zo recent als gedacht…
Henk Schippers, oprichter van Schippers IT, wil collega-ondernemers niet bang maken. “Maar ik wil ze wel de ogen openen”, zegt hij. “Wanneer wij als digitaal onderzoekspecialisten worden ingeschakeld om een computer of laptop te ‘decrypten’ dan is de slagingskans vijftig procent. De kans dat je alles kwijt bent, is dus ook vijftig procent. Sta er eens bij stil wat je als ondernemer nog kunt wanneer je dit zou overkomen. Inventariseer wat je hebt, weet waar je kwetsbaarheden liggen en neem maatregelen.”
Betalen als laatste redmiddel?
Wie zit erachter? Hoe heeft het kunnen gebeuren? Het zijn vragen die leven na een aanval met ransom- of cryptoware, weet Schippers. Maar de belangrijkste vraag van ondernemers die het is overkomen, is toch altijd hoe kom ik weer bij mijn bestanden?
Betalen zal Schippers nooit adviseren. “Daarmee houd je het criminele verdienmodel in stand, maar ik kan me voorstellen dat bedrijven toch betalen. Als laatste redmiddel. Al is het altijd de vraag of je na betaling weer toegang krijgt tot je bestanden”, waarschuwt hij ook.
Specialisme: digitale opsporing
Henk Schippers was voor hij met Schippers IT begon digitaal specialist bij de politie. Binnen het vakgebied digitaal forensische opsporing, een van de specialismen van zijn it-bedrijf, komen zijn vorige en huidige beroep samen.
Digitaal forensisch onderzoek wordt door Schippers en zijn collega’s onder meer gedaan in gevallen van internetcriminaliteit zoals hierboven beschreven. Maar ook voor zaken als interne bedrijfsfraude of bijvoorbeeld het lekken van gevoelige gegevens naar een concurrent in een aanbestedingstraject.
Zaken waarin digitaal bewijs een steeds prominentere rol speelt. Belangrijk in dit soort onderzoekstrajecten is de internationaal geaccepteerde methode van digitaal vastleggen. Hiermee heeft het bedrijf van Schippers inmiddels jarenlang ervaring.
Ja, ik wil meer weten over de mogelijkheden van digitaal forensisch onderzoek
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.