Je garage ombouwen tot bedrijfsruimte: 3 zaken om te overwegen

25 juli 2024 08:25

Je garage ombouwen tot bedrijfsruimte: 3 zaken om te overwegen

Een eigen bedrijf hebben, sommigen dromen ervan. Maar dat betekent ook meteen dat je zelf moet zorgen voor een geschikte werkplek. Het kan zijn dat je daar bijvoorbeeld ook nog een enkele persoonsleden een plek om te werken moet bieden, of dat je een representatieve ruimte nodig hebt om zakelijke gasten te kunnen ontvangen. Die ruimte kun je natuurlijk buitenshuis kopen of huren, maar dat is een aardige kostenpost die niet iedere ondernemer zich zomaar kan veroorloven. Als je een woning hebt met een garage die je eigenlijk niet zo intensief gebruikt, kun je daar een mooie bedrijfsruimte van maken voor je eigen bedrijf. Je kunt er immers prima een of meerdere bureaus in kwijt, en wellicht zelfs nog een kleine tafel voor lunch, vergaderingen en het ontvangen van gasten. Als je er inderdaad over nadenkt om je garage om te bouwen tot bedrijfsruimte, zijn hier een aantal zaken om daarbij te overwegen.

Isoleren en verwarmen van de ruimte

Om een aangename werkplek te maken van je garage, is het wel belangrijk dat er een behaaglijk klimaat komt. Dat is vaak niet zo in garages, omdat ze niet goed geïsoleerd zijn. Ook is er vaak weinig tot geen verwarming aanwezig. Je moet dus zorgen voor een geschikte verwarmingsoplossing om in de wintermaanden een aangename temperatuur te behouden, maar zeker ook voor goede isolatie in de vorm van muurisolatie, dakisolatie en als het even kan ook vloerisolatie. Wellicht kun je overwegen om er vloerverwarming aan te leggen. Zo kun je er alles bij elkaar voor zorgen dat je het hele jaar door in een aangenaam klimaat kunt werken in je tot bedrijfsruimte verbouwde garage.

Openslaande garagedeur

Vaak hebben garages een traditionele garagedeur die opengeklapt moet worden door hem naar het plafond te brengen. Niet alleen biedt dat gebrekkige isolatie, maar het is natuurlijk ook geen chic element voor een bedrijfsruimte. Zeker niet als je daar ook nog zakelijke gasten wilt kunnen ontvangen, want dan wil je een professionele indruk achterlaten. Overweeg daarom zeker om een traditionele garagedeur te vervangen voor een openslaande garagedeur. Deze zien er veel netter uit en hebben een normale deur die als toegang tot de ruimte kan dienen. Ook bieden ze extra isolatie en kunnen ze als nodig helemaal geopend worden. Onderzoek de mogelijkheden voor een mooie ADOOR garagedeur voor je bedrijfsruimte.

Daglicht in je bedrijfsruimte

Wat wel over het algemeen een nadeel is van garages, is dat er vaak geen natuurlijk licht binnenkomt door het ontbreken van ramen. En als ze er wel zijn, zijn ze vaak klein. Maar om op een aangename manier voor langere tijd in een ruimte te kunnen verblijven, wat natuurlijk zeker het geval is als het je werkplek is, is daglicht toch wel erg belangrijk. Dat betekent dat je er eigenlijk voor moet gaan zorgen dat er daglicht binnenkomt in je garage, en het liefst van twee kanten. Dit kun je bereiken door een of meerdere ramen te laten plaatsen, maar het kan ook een optie zijn om een dakkoepel te laten plaatsen of te kiezen voor een openslaande garagedeur met ramen erin.

Je garage is natuurlijk onderdeel van je woning en als je hem kunt verbouwen gaan we ervanuit dat de woning ook jouw eigendom is. Dat betekent echter niet dat je hem zomaar kunt ombouwen tot bedrijfsruimte. Daarmee verander je namelijk in feite de bestemming ervan, en dan komt de gemeente om de hoek kijken. Er is immers een bestemmingsplan voor jouw perceel, en als je daar iets in wilt wijzigen, moet je daar een officiële vergunningsprocedure voor doorlopen waarbij anderen ook nog eens bezwaar mogen maken. Het kan wel per gemeente, gebouw en bestemmingsplan verschillen wat de mogelijkheden en verplichtingen zijn. Ga dus altijd eerst na bij je gemeente wat kan en welke vergunning je nodig hebt voordat je aan de verbouwing van je garage tot bedrijfsruimte begint.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.