Jannemarie de Jonge aangesteld als Ambassadeur Natuurinclusief

26 november 2024 10:59

Jannemarie de Jonge aangesteld als Ambassadeur Natuurinclusief

Jannemarie de Jonge – foto credits: Collectief Natuurinclusief 

Jannemarie de Jonge (1961) is gestart als Ambassadeur van het Collectief Natuurinclusief, dat zich inzet voor een natuurinclusieve samenleving in 2050. Deze aanstelling combineert ze nog een aantal maanden met haar functie als Rijksadviseur, die ze sinds 2020 bekleedt. Tekenend voor de kracht van het razendsnel groeiende Collectief Natuurinclusief zijn de vele maatschappelijke en publiek-private samenwerkingen binnen tien domeinen, waaronder landbouw, onderwijs, gezondheid, bouw en vrijetijdseconomie. Het collectief - opgericht in 2021 - is een samenwerking van private partijen en overheden, van individuen en organisaties. 

Natuur als bondgenoot en partner

Natuurinclusiviteit gaat over grote maatschappelijke thema’s die alle lagen van onze samenleving raken. Van gezonde voeding of aantrekkelijk natuuronderwijs, tot waterveiligheid of leefbaarheid in steden die steeds sneller opwarmen. Stuk voor stuk thema’s die De Jonge raken en die gedurende haar loopbaan op de één of andere manier centraal stonden. Ze studeerde landschapsarchitectuur aan de Wageningen Universiteit en werkte achtereenvolgens bij de gemeente Ede, provincie Noord-Brabant en onderzoeksinstituut Alterra. Daarna richtte ze adviesbureau Wing op waaraan ze nog steeds is verbonden. Ze streeft naar een maatschappij waarin natuur centraal staat in de manier waarop we bouwen, hoe we onze openbare ruimtes inrichten, hoe we werken, leren en recreëren. De Jonge handelt vanuit optimisme, in plaats van te varen op angst en verlies: “We zitten in een verandering van tijdperk en daarin helpt het enorm als we door een verrijkende bril naar natuur leren kijken. Als we natuur als bondgenoot zien en behandelen, merk je dat daar een hefboom ligt voor onze grootste maatschappelijke uitdagingen. Dan kom je al snel tot de conclusie dat we de geldstromen en wet- en regelgeving veel slimmer kunnen inrichten omdat een natuurinclusieve samenleving loont. Elke geïnvesteerde euro in natuur betaalt zich naar schatting 8 tot 38 keer uit*.”

De kracht van het collectief, geen ruimte voor ego’s

De komende tijd zet De Jonge zich in om talloze koplopers in de spotlights te zetten, de beweging te laten groeien en gaat in gesprek met (jonge) mensen over hoe we anders naar natuur kunnen kijken. Van ecowijken tot natuurlijk boerenland, van natuur op sportparken en bedrijventerrein tot groene scholen. Als Ambassadeur Natuurinclusief wil ze goed luisteren naar creativiteit en ervaring van mensen in de praktijk, en als mentor de tools en een platform bieden om goede ideeën verder te brengen: “Ik zie regelmatig dat jonge mensen, met een flinke drijfveer en frisse blik, in een professionele omgeving moeten zoeken hoe ze hun eigen geluid kunnen laten horen. Ik wil zeker ook met die generatie om de tafel en een podium creëren voor hun visie op versnelling van de natuurinclusieve beweging. Met alle maatschappelijke uitdagingen die op ons bord liggen zijn we gebaat bij meerstemmigheid, pionieren, faciliteren en verbinden.” De Jonge ziet hierbij absoluut geen ruimte voor ego’s, omdat niemand de wijsheid in pacht heeft: “We hebben ambitieuze denkers en doeners nodig die zich bijvoorbeeld buigen over de vraag ‘hoe komen we van een lineaire naar een circulaire economie?’ Of ‘hoe kunnen natuurlijke oplossingen helpen bij een betere waterkwaliteit en koele steden?’ Op die manier creëren we meer grip op waar de hefbomen voor verandering zitten. Ik hoop dat het perspectief ‘natuur als bondgenoot en partner’ de komende jaren aan invloed wint en dat ons collectief in hetzelfde hoge tempo blijft groeien.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.