Jaarrekening: voorbeeld en uitleg
14 maart 2022 09:33
Een jaarrekening is voor enkele rechtsvormen verplicht, maar voor ieder bedrijf essentieel. Het geeft je een goed beeld van de financiële situatie van je bedrijf.
Wat is een jaarrekening?
Een jaarrekening is een financieel rapport met daarin een verslag van het afgelopen boekjaar. Hoewel het opstellen van een jaarrekening niet voor ieder bedrijf verplicht is, is het wel een aanrader. Het geeft je namelijk een goed inzicht over hoe je onderneming er financieel voor staat. Ook kan de jaarrekening gebruikt worden als verantwoordingen naar derden, zoals de bank en de Belastingdienst.
Bv’s, nv’s, coöperaties, vof’s en cv’s moeten ieder jaar een jaarrekening inleveren bij de Kamer van Koophandel. Deze dient 5 maanden na het afgesloten boekjaar te worden opgesteld en te worden ondertekend door commissarissen en/of bestuurders. Voor grotere bedrijven is het verplicht om de jaarrekening te laten controleren door een accountant. Deze accountantsverklaring dien je mee te sturen bij het deponeren.
Waaruit bestaat de jaarrekening?
De jaarrekening bestaat uit drie onderdelen:
Onderdeel 1 – De balans:
De balans is een overzicht van al je bezittingen en schulden. De bezittingen worden ook wel activa genoemd en je schulden passiva. Alle activa staan aan de linkerkant van de balans en de passiva aan de rechterkant. Het heet niet voor niks een balans: je activa en passiva zijn altijd in balans. Onder aan de streep zijn beide bedragen dus gelijk.
Onderdeel 2 – Winst- en verliesrekening:
De winst- en verliesrekening wordt ook wel de resultatenrekening genoemd. De naam zegt het eigenlijk al: het is een berekening van de winst of verlies over een bepaalde periode. Het is niks meer dan een overzicht van de totale omzet en de totale kosten.
Onderdeel 3 – De toelichting:
Eigenlijk niks meer en niks minder dan een toelichting op de balans en winst- en verliesrekening. De toelichting komt vanuit je onderneming: bij grote bedrijven is deze vaak uitgebreid en bij kleine bedrijven is deze korter.
Zelf maken of uitbesteden?
Het opstellen van een jaarrekening is best een lastige klus, maar toch is het mogelijk om dit zelf te doen. Het is alleen beter om het opstellen van een jaarrekening te laten doen door een boekhouder.
Met een boekhouder weet je zeker dat de jaarrekening compleet is en klopt. Je houdt zelf meer tijd over voor andere werkzaamheden in je onderneming. In veel gevallen is het ook verplicht om een jaarrekening op te laten stellen door een boekhouder. Het vinden van een boekhouder is vrij eenvoudig, zo kom je via De 10 Beste in contact met een boekhouder bij jou uit de buurt.
Voorbeeld jaarrekening
Er is geen goed of fout voorbeeld van een jaarrekening: je kunt het zo simpel houden of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je jaarrekening aan moet voldoen.
Begin met het geven van de algemene gegevens van ja bedrijf en van jou als persoon. Denk hierbij aan contactgegevens, KvK-nummer, datum oprichting, rechtsvorm en datum.
Vervolgens toon je de balans, de winst- en verliesrekening en tot slot de toelichting. Kies voor een duidelijk lettertype en zet alles netjes onder elkaar. Er zijn op internet talloze voorbeelden te vinden, bijvoorbeeld deze op de website van de Kamer van Koophandel.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.