Is een laadpaal rendabel voor jouw onderneming?

6 juli 2022 09:31

Is een laadpaal rendabel voor jouw onderneming?

Laadpalen, we zien ze steeds meer terug in het straatbeeld. Waar het vroeger nog tijden duurde voordat je elektrische motor vol was, is dat tegenwoordig wel een ander verhaal. Zeker bij laadpalen van goede kwaliteit inclusief de juiste stroomvoorziening is het tegenwoordig snel klaar, zo’n volle batterij.

Naast het feit dat we laadpalen op openbare wegen en bij mensen thuis zien, zien we óók steeds meer bedrijven die hierin investeren. Het is voor zowel je klanten als je medewerkers een extra service. En daarnaast draag je natuurlijk ook nog je steentje bij qua duurzaamheid. Maar is het financieel ook aantrekkelijk, die laadpalen voor zakelijk gebruik? Wij leggen het uit!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wanneer je overweegt om een laadpaal bij je bedrijf neer te zetten is het natuurlijk belangrijk of je eigenaar bent van het pand en de grond eromheen, of dat je een huurder bent. In dat laatste geval is het al dan niet installeren van laadpalen niet alleen een keuze van jouzelf, maar ook van de verhuurder. Overleg dit en zet de voor- en nadelen op een rijtje voor beide partijen.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoeveel laadpalen je nodig hebt. Het is natuurlijk een fijne service aan werknemers, maar je wilt uiteraard voorkomen dat ze gedoe krijgen over het feit wie als eerste mag laden. Dit kun je eventueel opvangen met het aanpassen van de laadtijd; Hoe korter, hoe meer mensen er gebruik van kunnen maken. Realiseer je wel dat hoe sneller de paal laadt, hoe duurder het (vaak) is. Dit is dus echt een afweging die je moet maken.

Kostenplaatje

Bij het installeren van laadpalen komen vele verschillende kosten kijken. Het complete kostenplaatje in beeld brengen kan daarom lastig zijn. De eerste keuze is al of je de laadpalen zelf gaat beheren of dat je dit gaat uitbesteden. Het gaat hierbij niet om het installeren van palen, maar meer over het beheer, facturatie en onderhoud.

Ook kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld voor slim laden te gaan, hierbij laad je alleen als er genoeg stroom (over) is op het net. Dit voorkomt extra kosten.

Het gebruik van zonne-energie is helemaal aan te raden, maar niet iedereen heeft hier natuurlijk toegang toe.

Zet dus naast de eenmalige kosten ook goed de periodieke kosten op een rijtje, deze kunnen behoorlijk oplopen. Vergeet niet om de fiscale maatregelen en subsidies in kaart te brengen. Vaak zijn hier op gemeentelijk niveau potjes voor.

Naast de directe kosten komen er ook indirecte kosten bij kijken, deze kunnen in het voordeel van je bedrijf werken. Denk aan voordeligere auto’s van de zaak, leuke secundaire arbeidsvoorwaarden voor je personeel en een aantrekkende factor voor klanten.

Kortom, een eenduidig antwoord is niet te geven op het al dan niet installeren van laadpalen. Het gaat om alle facetten die hierbij een rol spelen. Naast dat je het namelijk als service kunt aanbieden, kun je deze laadservice gaan verkopen. Zeker wanneer je op een bedrijvenverzamelterrein zit, kan dit lonen.

Wanneer buren, collega’s of mede-ondernemers bij jou kunnen gaan laden, kun je door middel van een meter hieraan verdienen. Let wel op dat hier wel weer kosten bij komen kijken zoals dingen als facturatie en het onderhouden van een helpdesk.

Het is dus maar nét hoe jij je laadpalen wilt gaan gebruiken en welke toegevoegde waarde deze hebben. Meer weten? De overheid heeft een handige gids gemaakt voor bedrijven om te starten met het laden van elektrische auto’s op de zaak. Aanrader!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.