Is een hardware vergoeding voor je personeel belangrijk en nuttig?
22 december 2021 15:40
We werken de laatste maanden weer steeds vaker thuis en we vragen het personeel lang niet altijd meer op kantoor te komen nu de coronacijfers in Nederland hard stijgen en de regering een ‘avondlockdown’ heeft ingesteld. Nu tevens de energierekening oploopt voor thuiswerkers en niet iedereen over de juiste apparatuur beschikt thuis, rijst weer de vraag of het nuttig is om thuiswerkers een vergoeding te geven voor hardware.
Helft thuiswerkers ontving geen vergoeding voor hardware
Aan het begin van dit jaar bleek uit onderzoek dat veel thuiswerkers geen vergoeding kregen voor de gekochte hardware die ze gebruiken om hun thuiswerkplek in te richten. Het zou gaan om ongeveer de helft van alle medewerkers. Je kunt bij hardware denken aan muizen, toetsenborden en monitors. Maar ook bureaus, bureaustoelen en soms zelfs een printer kunnen hieronder vallen. In totaal gaven medewerkers zo’n 400 miljoen euro aan hardware uit in 2020, die ze vrijwel altijd uit eigen zak betaalden. Vakbonden kwamen in sommige sectoren tot een akkoord over vergoedingen, maar dit was lang niet overal aan de orde. Vooral in sectoren als
Hoe belangrijk is deze vergoeding?
Hoewel de vergoedingen bedrijfstechnisch gezien een flinke kostenpost kunnen zijn, is het wel belangrijk om werknemers ook thuis een goede werkplek te bieden. In principe vallen ook thuismedewerkers gewoon onder de arbo-wet. Een goede bureaustoel, muis of monitor kan het verschil maken in het werkcomfort van de thuismedewerker, legt Nolan Griffioen van de technische website Monederosmart.com uit. “Veel thuismedewerkers zouden er ook niet bij stilstaan dat ze zoveel extra kosten maken. Gemiddeld maken werknemers 2 euro extra kosten per dag als ze thuiswerken. Per maand kan dat oplopen tot 50 euro.”
Thuiswerkvergoeding niet belast
Gelukkig is er voor ondernemers meer goed nieuws te melden over de thuiswerken. Vanaf 2022 kunnen werkgevers een thuiswerkvergoeding van 2 euro bieden zonder dat het geld belast wordt. Dit budget is bedoeld voor hardware zoals monitors en een bureaustoel maar ook voor kosten zoals toiletpapier of koffie en thee. Dat betekent dat het een stuk goedkoper wordt om werknemers een extraatje te geven voor hun thuiswerk.
Hybride werken wordt een blijvertje
Zeker nu na 2 jaar pandemie het erop lijkt dat (gedeeltelijk) thuiswerken een blijvertje wordt. Daarbij zal een combinatie van zowel op kantoor als thuis werken centraal staan. Vooral omdat veel werknemers gewend zijn geraakt aan het gemak van thuiswerken, zal het moeilijker worden om dit nieuwe normaal van hen af te pakken. Een nadeel van de nieuwe thuiswerkregeling, die ingaat van 2022, is echter wel dat je met je werknemers om de tafel moet over de reiskostenvergoeding. Deze zal vanaf 1 januari niet meer belastingvrij zijn als een werknemer gedeeltelijk thuis blijft werken.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.