“Investeren in leefbaarheid doen we samen; er zijn ook volop kansen voor ondernemers”
22 maart 2018 10:59
Er zijn uiteenlopende mogelijkheden voor het bedrijfsleven om in te haken op de veranderingen en trends die momenteel plaats hebben binnen wonen, werken, zorg en leven. Woningcorporatie Vivare investeert al in passende oplossingen om de leefbaarheid en sociale cohesie in wijken te vergroten en nodigt het bedrijfsleven uit om hieraan ook een extra steentje bij te dragen.
Het wonen, het werken en de zorg zijn in beweging en aan heftige veranderingen onderhevig. Welke antwoorden vraagt dat van woningcorporaties en andere betrokken partijen? Op uitnodiging van woningcorporatie Vivare gingen drie maatschappelijk betrokken ervaringsdeskundigen hierover met elkaar in gesprek.
“Vivare bouwt, onderhoudt en verhuurt betaalbare sociale huurwoningen. Ons aanbod stemmen we zorgvuldig af op de (toekomstige) vraag; we kijken altijd naar ontwikkelingen om ons heen. We investeren niet alleen in stenen, maar vooral in mensen. Samen met de bewoners en partners zoeken we naar de best passende oplossingen. We ondersteunen, brengen partijen bij elkaar, regelen huisvesting en zetten in de wijk menskracht en middelen in”, legt Tanja van Voorthuijsen, manager Portfolio en Beleid van Vivare uit. “Binnen deze processen zijn we voortdurend op zoek naar commerciële en maatschappelijke partners om lokaal de al ingezette oplossingen te versterken.” Wim Muilenburg, bestuurder van Driestroom: “Vanaf 2015 is de transitiewetgeving ingegaan: een omvangrijke stelselwijziging waarbij zorg, werk en jeugdhulp zijn gedecentraliseerd. Een van de gevolgen: er is een uitstroom vanuit de intramurale zorg, letterlijk de zorg binnen een zorginstelling. De mensen die eerder permanent in een zorginstelling terecht konden, worden nu in reguliere woonwijken gehuisvest. Binnen bepaalde wijken kunnen de genoemde ontwikkelingen leiden tot onthechting, schuldenproblematiek, eenzaamheid en onaangepast gedrag. Hierin heeft een organisatie als Driestroom met semimurale wortels een toekomst waar het gaat om het ondersteunen van gemeenten en maatschappelijke organisaties, zoals woningcorporatie Vivare. Onze gezamenlijke doelstelling is om kosten en de maatschappelijke schadelast te verminderen. Het toverwoord daarbij is hechting en binding tussen bewoners verbeteren, ontmoetingen organiseren en 7x24 uur ondersteuning.”
Meer dan stenen
Constantijn Fuchs, medeoprichter van Stichting ZETTA: “Niet alleen de sociale cohesie en de samenstelling van de wijken verandert maar ook het maatschappelijk vastgoed: gebouwen met een publieke functie op het gebied van onderwijs, sport, cultuur, welzijn, maatschappelijke opvang en/of zorgmedisch veranderen in hun rol. Voorbeelden van maatschappelijk vastgoed zijn: scholen, culturele centra, theaters, opvangtehuizen, gezondheidscentra, buurthuizen en sportaccommodaties. Het vastgoed is niet langer meer een doel, maar een instrument om maatschappelijk gewenste activiteiten en diensten mogelijk te maken. Nieuwe maatschappelijke voorzieningen in buurten en wijken worden nauwelijks meer solitair gerealiseerd. Er is bijna altijd sprake van een combinatie van functies.”
Noaberschap 2.0
Om de kwetsbare wijken leefbaar te houden, worden al volop middelen ingezet. Tanja van Voorthuijsen: “Wij betrekken onze huurders bij onze plannen, dat creëert betrokkenheid en vanuit die betrokkenheid ontstaat er vaak een nieuwe vorm van noaberschap: oftewel bewoners kijken naar elkaar om en zorgen voor elkaar.” Ook het bedrijfsleven kan een belangrijke rol spelen. In Rotterdam participeren bezorgers van PostNL in de proef ‘Meld Isolement’ en komen ze in actie als de post zich ophoopt en bewoners langdurig afwezig lijken. De postbodes zijn vijf dagen per week in de wijk en zijn vertrouwd met de bewoners, dat heeft een toegevoegde waarde. “Wij staan open voor en juichen dit soort initiatieven van harte toe. We zien ook kansen in samenwerking met supermarkteigenaren, groenvoorzieners en schoonmaakbedrijven. Zij kunnen emplooi bieden aan kwetsbare bewoners. Het mes snijdt aan twee kanten: bewoners worden ingeschakeld in de wijk en voelen zich gewaardeerd, tellen weer mee, versterken hun band met de buurt, worden er eigenaar van en komen uit hun isolement.” Constantijn Fuchs: “Eenmaal (weer) aan het werk, kunnen bewoners zich ook weer verder ontwikkelen. Door continu taken en verantwoordelijkheden toe te voegen, ontstaat er een nieuwe economie. Bedrijven voorzien langs deze weg ook in oplossingen voor hun personeelstekorten en kunnen en passant werken aan hun SROI (Social Return on Investment) paragraaf.” Tanja: “Wij verhuren niet alleen, maar onderhouden ook. We zijn de komende jaren volop bezig met de verduurzaming van ons huizenaanbod. Daarin zien wij kansen om samen met het bedrijfsleven ook te werken aan het verbeteren van de leefbaarheid. In de Arnhemse wijk Immerloo gaan wij bijvoorbeeld binnenkort aan de slag met een grootschalig verduurzamingproject. Aannemers en onderhoudsbedrijven zouden bijvoorbeeld mensen uit de wijk zelf kunnen inzetten bij werkzaamheden aan hun eigen woning.”
Creatieve oplossingen
Zowel Tanja, als Wim en Constantijn zien de nabije toekomst met vertrouwen tegemoet. “Aan alle betrokken partijen de taak om een samenhangende aanpak te realiseren, om de schotten te laten verdwijnen. Dat vereist inspanning en creativiteit in oplossingen. Die oplossingen zijn al aanwezig, maar hebben het nodig om nog meer uitgebreid en actief ingezet te worden. Het bedrijfsleven is van harte uitgenodigd om hierin mee te denken.” «
Tekst: Mathilde Lentjes / Fotografie: Istar Verspuij
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.