Investeer in fulfilment voor een efficiëntere supply chain

28 juli 2023 13:24

Investeer in fulfilment voor een efficiëntere supply chain

Een goed functionerende toeleveringsketen is essentieel voor het succes van elk bedrijf. Interessant genoeg kunnen meer dan 60% van de storingen in de toeleveringsketen worden voorkomen door het verbeteren van de efficiëntie en de effectiviteit van de supply chain[1]. Deze storingen, ook wel onderbrekingen genoemd, kunnen aanzienlijke negatieve gevolgen hebben op financieel (62%) en logistiek gebied (54%) en op de reputatie van het bedrijf (54%)[2]. Het is dus de hoogste tijd om je te verdiepen in de wereld van fulfilment. Want het optimaliseren van dit logistieke orderverwerkingsproces brengt een schat aan voordelen voor jouw bedrijf met zich mee.

Fulfilment

Fulfilment is het orderverwerkingsproces vanaf het moment van ontvangst van de bestelling tot aan de levering bij de klant. De efficiëntie van dit proces is van cruciaal belang omdat het een rechtstreekse invloed heeft op klanttevredenheid en bedrijfsprestaties. Benieuwd naar de voordelen van efficiënte fulfilment? Hieronder staan er vijf.

1.   Hogere klanttevredenheid dankzij snellere en nauwkeurige orderafhandeling

Klanten waarderen het als hun bestellingen snel en correct worden afgehandeld. Efficiënte fulfilment zorgt voor een soepel verloop van het bestelproces, waardoor klanten tevreden zijn over de service, het bedrijf betrouwbaar achten en minder geneigd zijn om elders te winkelen. Bovendien zullen ze hun positieve ervaringen delen met anderen, wat mond-tot-mondreclame bevordert en trekt potentieel nieuwe klanten aan.

2.   Minimalisatie van voorraadkosten

Een goed geoptimaliseerd fulfilmentproces zorgt ervoor dat er voldoende voorraad beschikbaar is om aan de vraag te kunnen voldoen. Hierdoor worden voorraadtekorten voorkomen, wat potentiële klantenverliezen en gemiste verkoopkansen voorkomt. Tegelijkertijd worden kosten bespaard door geen overbodige voorraad aan te leggen.

3.   Vermindering van vertragingen en fouten in de toeleveringsketen

Een efficiënt fulfilmentproces minimaliseert het risico op vertragingen en fouten in de toeleveringsketen, zoals het verkeerd verzenden van producten of vertraagde leveringen. Hierdoor laat je een betrouwbare en professionele indruk achter op klanten.

4.   Toename van operationele efficiëntie

Een goed georganiseerd fulfilmentproces resulteert in hogere operationele efficiëntie. Dit betekent dat er meer orders in minder tijd kunnen worden afgehandeld, waardoor de algehele bedrijfsproductiviteit verbetert.

5.   Versterking van de concurrentiepositie van het bedrijf

Door klanttevredenheid, betrouwbaarheid en efficiëntie te verbeteren, kan jouw bedrijf zich onderscheiden van concurrenten en een voorsprong behouden op de markt.

Ben jij klaar om te investeren in fulfilment? Hier staan vijf stappen om fulfilment in jouw organisatie te optimaliseren.

1.   Gebruik geavanceerde technologie: Implementeer een efficiënt orderbeheersysteem en automatiseer processen om de workflow te stroomlijnen en menselijke fouten te minimaliseren.

2.   Optimaliseer voorraadbeheer: Analyseer vraagpatronen en gebruik historische gegevens om de juiste voorraadniveaus te bepalen, zodat je voorraadtekorten en overbodige voorraad kunt vermijden.

3.   Kies de juiste fulfilmentlocatie: Selecteer strategische fulfilmentcentra die dicht bij je klanten liggen om zo snellere en kostenefficiënte leveringen mogelijk te maken.

4.   Stroomlijn het orderverwerkingsproces: Vereenvoudig en versnel het verwerken van bestellingen door taken en verantwoordelijkheden duidelijk te definiëren en interne communicatie te verbeteren.

5.   Meet en evalueer prestaties: Houd belangrijke KPI's zoals doorlooptijd, nauwkeurigheid van bestellingen en klanttevredenheid nauwlettend in de gaten, zodat je de prestaties kunt meten en verbeteringen kunt aanbrengen waar nodig.

Kortom, door te investeren in een efficiënt fulfilmentproces kan een bedrijf op lange termijn succesvol blijven. Tevreden klanten, een sterke reputatie en een concurrentievoordeel zijn cruciale factoren voor een duurzaam succesvol bedrijf. En onthoud: ook bij fulfilment geldt, hoe inzichtelijker de data, hoe efficiënter het proces.

Geschreven door Ghislaine Ottevanger, Managing Director Manutan Benelux & Germany

[1]/2 Francisonline, 2023. 97 Supply Chain Statistics You Must Know.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.