“Inmiddels weet ik dat ik niet het type ben om 1.000 man in dienst te hebben”
31 maart 2023 11:15
Jacco Vingerling richtte op jonge leeftijd al zijn eerste onderneming op, en bezit nu met technisch detacheerders Bowers en JACkLING bedrijven die enerzijds groeien en anderzijds van die focus op financiële groei af willen. Levensgeluk van werknemer is het stokpaardje van Jacco, en tien procent meer geluk het ultieme doel. Vingerling vertelt over hoe hij is gekomen tot waar hij nu is en waar deze focus op geluk vandaan komt.
Het ondernemerschap zat er bij Vingerling al van jongs af aan in. Niet alleen getuige zijn eerste bedrijf op zijn drieëntwintigste; dat lijkt eerder een logisch gevolg van de bewijsdrang en zelfstandigheid die hij in zijn jongere jaren al ontwikkelde.
Vingerling: “Ik was op de basisschool erg introvert. Tijdens de eindejaarsmusical werd ik als enige op het podium geroepen, om ten overstaan van iedereen te verkondigen dat ik, als enige van de klas, zou blijven zitten. Ik denk dat precies op dát moment mijn bewijsdrang is geboren.”
Ook het vroege overlijden van zijn vader ziet Vingerling als een keerpunt in zijn leven. “Toen ik zestien was kreeg hij kanker, en hij overleed op mijn negentiende. Hij was een bepalend persoon in ons gezin, dus toen hij er niet meer was, was de leiding een beetje zoek.” Het maakte Vingerling al op jonge leeftijd erg zelfstandig.
Eerste detacheringsbureau
Op zijn drieëntwintigste richtte Vingerling dus detacheringsbureau JACkLING. op. “Ik ben een korte tijd als monteur aan de slag gegaan, en vervolgens de detachering ingerold. Zoals wel meer ondernemers dacht ik dat ik dat wel beter kon en ben ik dus voor mezelf begonnen.”
Mensen mochten echter niet weten dat hij de directeur van het bedrijf was. Te onervaren als hij zichzelf daar eigenlijk voor vond. “Daarom zette ik maar ‘Projectmanager’ op mijn visitekaartje.” Onervaren of niet: het bedrijf groeide hard en Jacco begon in 2008 met zijn tweede detacheringsbureau Bowers en in 2012 het derde bureau Hartd., waar na zes jaar 125 man in dienst was.
“Toen stootten we met ons hoofd op een gegeven moment tegen het spreekwoordelijke plafond aan. Het bedrijf bleef groeien en wij gingen op zoek naar een partner.” Toen de zoektocht was afgerond, stapte Vingerling in 2018 compleet uit Hartd. En kon hij zich volledig gaan focussen op zijn twee andere detacheringsbureaus: Bowers en JACkLING.
Géén bedrijf met duizend mensen
Gedurende deze ondernemerscarrière leerde Vingerling niet alleen op zakelijk gebied dagelijks bij. Hij leerde óók zichzelf veel beter kennen. Zo heeft hij onderweg een ondernemersdroom laten varen.
“Het leek me echt ontzettend gaaf om een bedrijf met duizend werknemers te hebben. Maar ik ben er inmiddels wel achter gekomen dat dat, op de manier waarop mijn bedrijven zijn ingericht, niets voor mij is. Daar heb je meer een bestuurstype voor nodig: dat vraagt om heel andere competenties dan een bedrijf opstarten.”
Het is niet dat Vingerling niet geprobeerd heeft dat type wél te zijn. “Ik heb er een Volkswagen Golf aan managementcursussen en -opleidingen aan versleten. Maar nog steeds zou ik mezelf als manager een 6 of een 6,5 geven. Al snel ga ik freewheelen, op intuïtie ondernemen. Ik kán het wel, met lijstjes, triggers, alarmpjes om alarmpjes te zetten.” Consistent werken blijft echter wel een uitdaging.
Bowers en JACkLING en de focus op geluk
Bowers en JACkLING kennen inmiddels een vergelijkbare groeicurve als Hartd, met zo’n 125 medewerkers. En dat is goed voor de gemoedsrust van Vingerling. “Ik vind dat erg belangrijk. Stilstand is ook echt achteruitgang in mijn ogen. Ik word onrustig als ik geen groei realiseer.”
Vingerling wil met Bowers en JACkLING echter van die focus op omzetmatige groei af. “We zijn op zoek gegaan naar een nieuwe bedrijfsvorm, meer van deze tijd en kwamen op het idee om zelf een nieuw concept te verzinnen.” Daarom ging Vingerling, samen met zijn compagnon op zoek naar informatie over hoe zij het geluk kunnen beïnvloeden. Samen met socioloog en ‘geluksprofessor’ Ruut Veenhoven ontwikkelden zij een gelukstraject.
Met dit gelukstraject – waarvan de nulmeting recent heeft plaatsgevonden - wil hij periodiek peilen hoe gelukkig zijn medewerkers precies zijn. En wat hij, met zijn bedrijf, eraan kan doen om dit geluk te bevorderen. Tien procent meer geluk voor alle medewerkers, luidt de gestelde langetermijndoelstelling.
Meer geluk zit ook in onbekende dingen
En gelukkiger worden, bereik je niet per se door alleen de geijkte paden te bewandelen, weet Vingerling. “Ik heb vroeger zelf weinig opleidingen gevolgd: ik ben vrijwel direct aan het werk gegaan. Maar toen ik eenmaal begon te ondernemen, ben ik ook meteen veel verschillende opleidingen en cursussen gaan volgen. Zo leer ik steeds weer nieuwe dingen.”
Jacco’s vrouw Renata is een grote inspiratiebron voor hem. Zij is actief in de driehoek leiderschap, energie en voeding introduceerde hem onder andere aan TRE: Tension & Trauma Releasing Excercises. Specifieke oefeningen waarbij je lichaam gaat trillen, doordat stress het lichaam verlaat. Vingerling: “Na deze oefeningen slaap je oprecht tien keer beter en ook met ademhalingsoefeningen valt veel winst te behalen. Ik leer veel nieuwe technieken en inzichten van Renata, die we in het gelukstraject implementeren. Maar goed: uiteindelijk is ieders leven anders. En verschillen ook de gebieden waarop het geluksgevoel valt te bevorderen per persoon.”
Met focus op geluk de strijd om talent winnen
En een beetje meer geluk kunnen we allemaal goed gebruiken, als we de vooruitzichten moeten geloven. Er liggen onzekere tijden op ons te wachten, als gevolg van de alleen maar verder toenemende vergrijzing en daarmee de structurele tekorten op de arbeidsmarkt.
Vingerling: “Volgens ramingen is straks de helft van Nederland met pensioen. En moet een kleine groep werkenden het voor iedereen bij elkaar gaan verdienen. De strijd om talent zal dus alleen maar nóg heviger worden. Ik denk dat je je als bedrijf echt onderscheidt door je op het geluk van je mensen te focussen. Dat je echt iets wilt toevoegen aan het leven van je medewerkers.” Met alleen buitengewone arbeidsvoorwaarden ga je de war for talent niet meer winnen, is hij van overtuigd. “Over vijf tot tien jaar biedt íéder bedrijf dat aan.”
Als investeerder andere ondernemers ondersteunen
Vingerling leert gaandeweg. Maar ook door andere ondernemers te ondersteunen, wordt hij naar eigen zeggen een betere ondernemer. Onder meer als mentor bij ondernemersplatform NLgroeit, accelerator coach bij Entrepreneurs' Organisation en actieve investeerder in jonge beloftevolle ondernemingen zoals The Fully Bookers.
“Als ondernemer schiet je toch al snel in de actiemodus”, weet Vingerling. “Als mentor en investeerder moet je juist veel uitvragen, de ondernemer tegenover je zélf iets laten beseffen. Ik vind het ontzettend leuk om daartussen te zitten, te observeren en te adviseren.” En impact te maken. “Deze ondernemingen kijken ook wel kritisch naar mij, met welk verhaal ik kom en of dat klopt. Of dat zo is, blijkt vaak pas een half jaar later.”
Tekst: Aäron van der Sanden
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.